8 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας – Μια ημέρα με ιδιαίτερη ιστορία

Η 8η Μαρτίου, έχει χαρακτηριστεί ως μια ιδιαίτερη ημέρα. Θεσπίστηκε η διεθνής ημέρα της Γυναίκας έπειτα από μια μεγάλη απεργία που έγινε στις ΗΠΑ το 1857, από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας.  Οι γυναίκες εκείνη την ημέρα αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Για πρώτη φορά η ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και έπειτα από δυο χρόνια θεσπίστηκε ως διεθνής ημέρα. Στη Ρωσία η 8η Μαρτίου κηρύχθηκε επίσημη εθνική αργία.

Η διεθνής ημέρα της Γυναίκας , υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πλέον ουσιαστικά εκφράζει τα δικαιώματα των γυναικών και υποστηρίζει τις διεκδικήσεις τους. Αυτή ήταν η ιδιαίτερη σημασία της ημέρας αυτής,  προτού οι γυναίκες χειραφετηθούν εντελώς.

Σήμερα η ημέρα αυτή πήρε έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, αναδεικνύεται ως ημέρα εορτασμού και ως η ημέρα που οι άντρες εκφράζουν τη συμπάθεια τους προς το γυναικείο φύλλο.

Η 8η Μαρτίου είναι μια σημαντική ημέρα που θεσπίστηκε έπειτα από σκληρούς αγώνες, έκτοτε δεκάδες συμβάσεις υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και πάλι δεν υπάρχει πλήρης εξίσωση των δυο φύλων με τις κυριότερες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον τομέα εργασίας.

rodosreport.gr

Pin It on Pinterest