Αυτό είναι το νέο άρμα μάχης του ρωσικού Στρατού – 400% πιο ικανό από το Τ-72

Mε έναν σχεδιασμό που έχει εκπλήξει τους ειδικούς, αλλά κρατά τις ρίζες του από ένα παλαιότερο σχέδιο της δεκαετίας του ’70 το οποίο ουδέποτε είχε γίνει πράξη λόγω τεχνολογικών περιορισμών, παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες το πρωτότυπο του νέου κύριου άρματος μάχης του ρωσικού Στρατού, του Armata, το οποίο θα ντεμπουτάρει στην παρέλαση της Νίκης στον Κόκκινη Πλατεία τον ερχόμενο Μάϊο στην επέτειο των 70 ετών από την νικηφόρα λήξη του Β’ΠΠ.

Το άρμα θα ακτικαταστήσει τα Τ-72 σε όλες του τις εκδόσεις μέχρι το 2020 και μέχρι το 2030 θα αντικαταστήσει και το Τ-90 σε όλες του τις εκδόσεις.

Το σχέδιο είναι αυτό που λέμε “Δεν σου γεμίζει το μάτι”, αλλά οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι είναι 400% πιο φονικό και επιβιώσιμο από το Τ-72 (σχετικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της Στρατιωτικοβιομηχανικής Επιτροπής της ρωσικής κυβέρνησης Oleg Bochkaryof) 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να παραλάβει έως το έτος 2020 περίπου 2.300 άρματα, με στόχο την αντικατάσταση του 70% του σημερινού στόλου.

Το άρμα βασίστηκε στο παλαιό σχέδιο του Koncept M110-2010 – Stranica 2, το οποίο δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή γιατί δεν είχε τον αυτοματισμό και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα που απαιτούντο για να γίνει επιχειρησιακό.

Σήμερα η ρωσική βιομηχανία έχει προσαρμόσει στο αρμάτα ότι πιο αυτοματοποιημένο υπάρχει στο τομέα του εφοδιασμού του πυροβόλου των 125 χλστ. με αντιαρματικούς πυραύλους ή με κοινά βλήματα και ταυτόχρονα στον σχεδόν κυβοειδή πύργο έχει τοποθετήσει τα πλέον προηγμένα ηλεκτροοπτικά συστήματα. Τι λείπει από τον πύργο; Ο … άνθρωπος!

Ο πυργίσκος είναι μη επανδρωμένος και εξ αυτού του λόγου πολύ μικρός.

Το Armata αναπτύχθηκε και θα κατασκευάζεται από την εταιρεία Uralvagonzavod που κατασκευάζει τα BMP-3 και θα το κυρίως όχημα θα αποτελέσει την βάση για πολλές παραλλαγές που θα συμπεριλαμβάνουν κύριο άρμα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, Αυτοκινούμενο Πυροβόλο και Τεθωρακισμένο Όχημα Υποστήριξης.

Το Armata θα φέρει μια εντελώς νέου τύπου ενεργητική θωράκιση, ενώ το ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα του πληρώματος θα είναι διαχωρισμένο και από την δεξαμενή καυσίμων, αλλά και από τα αποθέματα πυρομαχικών. Είναι το πρώτο ρωσικό άρμα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το 125 χλστ. πυροβόλο θα έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει αντιαρματικούς πυραύλους βεληνεκούς περίπου 5 χλμ. Ο εκτοξευτής των αντιαρματικών πυραύλων θα είναι τοποθετημένος στην μια πλευρά του πυργίσκου, ενώ στην άλλη θα υπάρχει τηλεχειριζόμενος πυργίσκος με πολυβόλο των 12,7 χλστ.

Το κύριο άρμα μάχης θα είναι εφοδιασμένο με ένα εξ ολοκλήρου νέο σύστημα ελέγχου πυρός και διαχείρισης μάχης.

Είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται σε άρμα μάχης ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης που συντονίζει εξωτερικούς αισθητήρες, διαθέσιμα όπλα, διαθέσιμα πυρομαχικά, εκτίμηση κύριων απειλών και επιλογή του κατάλληλου όπλου και πυρομαχικού για να βληθούν οι απειλές, γέμιση του πυροβόλου. Και όλα αυτά πλήρως αυτοματοποιημένα.

Ο κινητήρας του άρματος θα είναι ένας υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας με απόδοση 1600 hp που θα προσδίδει στο άρμα ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, με ακτίνα δράσης τα 550 χλμ. Το βάρος του κυρίου άρματος υπολογίζεται σε 50 περίπου τόνους το δε πλήρωμα θα αποτελείται από 2-3 άνδρες.

Kάτω το άρμα μετά την τοποθέτηση ειδικών πλακών επιπλέον θωράκισης.
Aς δούμε και τον πρόγονο του Armata το Koncept M110 – Stranica 2
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This