Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 έσπασαν όλα τα ρεκόρ

Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 έσπασαν όλα τα ρεκόρ

«Οι Τρεις Θρησκείες στη Ρόδο» προσέλκυσαν χιλιάδες φίλους του πολιτισμού

Οι αριθμοί λένε ξεκάθαρες αλήθειες. Οι πέμπτες Ανοικτές Πόρτες / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που οργάνωσαν οι RICHeS, έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σε δύο ημέρες 28.109 επισκέπτες είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να επισκεφθούν εννέα ιστορικά μνημεία που συμμετείχαν στη φετινή θεματική εκδήλωση: Οι Τρεις Θρησκείες στη Ρόδο.

Οι τέσσερις εκκλησίες, τα δύο τζαμιά και η συναγωγή άνοιξαν τις πόρτες τους για τους χιλιάδες επισκέπτες, Ροδίτες και αλλοδαπούς, κάθε ηλικίας, φύλου, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Το Κέντρο Πληροφόρησης στη Λότζια της Καστελλανίας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και το κεντρικό σημείο συνάντησης των επισκεπτών. Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 ξεκίνησαν επισήμως το πρωί του Σαββάτου με ένα εορταστικό-μουσικό πρωινό και έκλεισαν την Κυριακή το απόγευμα.

Η Ρόδος στη μεγάλη κατηγορία

Με σχεδόν 30.000 επισκέπτες οι Ανοικτές Πόρτες «παίζουν» στην ίδια κατηγορία με πολλές πολυπληθέστερες ευρωπαϊκές πόλεις. Η επισκεψιμότητα κάθε μνημείου ξεχωριστά δείχνει πόσο μεγάλη έχει γίνει αυτή η εκδήλωση. Φέτος το πιο δημοφιλές, από πλευράς επισκεψιμότητας, ήταν το τζαμί του Σουλεϊμάν μ’ ένα συγκλονιστικό αριθμό 7.773 επισκεπτών! Σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς σ’ άλλες πόλεις: Στο Παρίσι ο ίδιος αριθμός επισκεπτών με το τζαμί του Σουλεϊμάν επισκέφθηκε ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της πόλης, το Hôtel Matignon, την επίσημη κατοικία του Γάλλου πρωθυπουργού. Τo δημοφιλέστερο μνημείο στην Ολλανδία ήταν η μπαρόκ αίθουσα συνεδριάσεων της Ολλανδικής κυβέρνησης με 7000 επισκέπτες, λιγότερους δηλαδή από το δικό μας μνημείο. Δεύτερο πιο δημοφιλές μνημείο στη Ρόδο, με 3.500 επισκέπτες, ήταν η Συναγωγή η οποία με πολύ ευγένεια και κατ’ εξαίρεση άνοιξε τις πόρτες της και το Σάββατο (ημέρα αυστηρής αργίας). Άλλα δημοφιλή μνημεία ήταν ο όροφος της Καστελλανίας με 3.300 επισκέπτες και η υπέροχη εκκλησία του Αγ. Νικολάου/Αγ. Βερνάρδου/ Αγ. Αυγουστίνου, ένα κρυμμένο κόσμημα, με 2.500 επισκέπτες.

Σύνδεση με το παρελθόν και με τους άλλους

Οι Ανοικτές Πόρτες έχουν πράγματι γίνει μια από τις πιο αγαπημένες εκδηλώσεις της Ρόδου που πολλοί την περιμένουν με ανυπομονησία. Έχει γίνει η ετησίως επαναλαμβανόμενη εκδήλωση που οι Ροδίτες συνδέονται με το παρελθόν τους και με τους άλλους. Προσελκύει επίσης και τουρίστες. Αποδεικνύει πόσο μεγάλο και βαθύ είναι το ενδιαφέρον για το παρελθόν μας και για την πολιτιστική κληρονομιά μας. Δείχνει τη βαθιά επιθυμία να ανακαλύψουμε και να μάθουμε για τις διάφορες πτυχές της μοναδικής ιστορίας μας. Συνδυάζοντας όλα αυτά μας δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Οι Ανοικτές Πόρτες 2014 διοργανώθηκαν από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) με την υποστήριξη των:

  • Την πολύμηνη δουλειά των μελών του ΔΣ και της επιτροπής εκδηλώσεων των RICHeS
  • Των δεκάδων εθελοντών
  • Των χορηγών
  • 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
  • Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου
  • Βακούφ Ρόδου
  • Γενικών Αρχείων Κράτους/Τμήμα Δωδεκανήσου
  • Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου

Και φυσικά, χάρη σ’ όλους εσάς! Ελπίζουμε να σας δούμε και του χρόνου!

Schermafbeelding 2014-09-29 om 12.02.55

Pin It on Pinterest