Αναπνοή… ζωής για Σύμη και Κουφονήσια!

Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες… από 90 δωρεάν σπιρομετρήσεις, γεγονός που δε συμβαίνει συχνά στις απομακρυσμένες νησιωτικές κουκίδες της χώρας μας λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Η εκστρατεία, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Novartis με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι των νησιών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στα τοπικά αγροτικά ιατρεία μέσω ειδικού εντύπου σχετικά με τη νόσο, τα συμπτώματα και τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 90 δωρεάν σπιρομετρήσεις από πνευμονολόγο και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.

Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Ο επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι ο Εύδηλος και Άγιος Κήρυκος Ικαρίας, στις 2& 3 Αυγούστου. Το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας θα συνεχιστεί εντός του 2014 σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ακριτικές περιοχές και νησιά. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΑΝΑΠΝΕΩ www.anapnew.gr για τους επόμενους σταθμούς της εκστρατείας και για νεότερα σχετικά με την ΧΑΠ.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This