Επί ποδός πολέμου οι αγρότες Ρόδο

Μαρσάρουν τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες της Ηλείας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, ν’ αναλαμβάνει δράση ενημέρωσης των παραγωγών τις επόμενες μέρες, με στόχο την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων εντός Οκτωβρίου. Σε τροχιά ξεσηκωμού μπαίνουν εν τω μεταξύ και οι Ροδίτες, που θα συζητήσουν την Πέμπτη στο Γεννάδι τη μετέπειτα στάση τους κι ενώ το πανελλαδικό συντονιστικό σκέφτεται σοβαρά να «κατεβάσει» τα αγροτικά μηχανήματα στην Αθήνα.

 

Σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αγροτόκτηνοτρόφων προγραμματίζει τις επόμενες μέρες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Ήδη η πρώτη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην Δ.Ο.Υ. Πύργου όπου οι αγροτικοί σύλλογοι – μέλη της ΟΑΣΗ διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα του μνημονίου που αφορούν τους αγρότες – κτηνοτρόφους.

Συσκέπτονται στη Ρόδο

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, αντιδρώντας έτσι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την φορολόγησή τους.

Η οριστική απόφαση για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πανελλήνιο επίπεδο, θα ληφθεί σε γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου στο Γεννάδι.

«Στη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, θα αποφασίσουμε αν θα μετάσχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών της περιοχής κ. Γιώργος Σαββίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει στη γενική συνέλευση ο κ. Σαββίδης δήλωσε πως όλοι μαζί οι αγρότες θα καθορίσουν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν.

«Θα περιγράψω την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα και θα αναφερθώ και στα προβλήματα, που θα οδηγήσουν αρκετούς συναδέλφους σε αδιέξοδο. Δεν μπορώ όμως να επιβάλω τις απόψεις μου. Η απόφαση θα προκύψει μετά τη συζήτηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα προχωρήσουμε και στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Σαββίδης.

Σκέφτονται κάθοδο στην Αθήνα

Ολοένα και κερδίζει έδαφος το σενάριο καθόδου των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, όσο πλησιάζει η ψήφιση των μέτρων και δεν διαφαίνονται ελπίδες ουσιαστικής ελάφρυνσης. Έτσι, για τις 7 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή συνεδριάσεων αγροτών και κτηνοτρόφων σε τοπικό επίπεδο ανά την Ελλάδα και στις 10 ή 11 του ίδιου μήνα αναμένεται μεγάλη συγκέντρωσή τους σε Νίκαια ή Πλαταμώνα, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, επισημαίνοντας πως μία πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας να κατέβουν με αγροτικά οχήματα στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκόντιας, στη μεγάλη συνάντηση που προγραμματίζεται θα κληθούν όλες οι οργανώσεις, “αφού ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής πεποίθησης τα προβλήματά μας είναι κοινά”. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που θέτουν προκειμένου “να τακτοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια μακρόχρονη πορεία του με στρατηγικό σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους”.

Ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται οι ίδιοι να προτείνουν ισοδύναμα για να αντισταθμιστούν τα δυσμενή, όπως τονίζουν, μέτρα που προωθούνται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό τους και υποστηρίζουν πως οι λύσεις μπορούν να βρεθούν στον δικό τους χώρο “χωρίς να επηρεάζονται άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας”.

Κοινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη προτείνει η ΠΕΚ

Με περιφερειακές κινητοποιήσεις εισέρχεται στον “χορό” των κινητοποιήσεων η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που μπορεί το προηγούμενο διάστημα να τηρούσε στάση αναμονής, αλλά “με την κυβέρνηση σχηματισμένη και τα προβλήματα να οξύνονται ήρθε η ώρα αντίδρασης”, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καμπούρης.

Ο κ. Καμπούρης ανέφερε ακόμη ότι η ΠΕΚ πρόκειται να προτείνει σε όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

“Η φορολογία των αγροτών, το ασφαλιστικό, το θέμα των βοσκοτόπων, το κόστος παραγωγής, οι τιμές αγροτικών προϊόντων, οι πληρωμές επιδοτήσεων και βιολογικών προγραμμάτων που καθυστερούν έως και τέσσερα χρόνια, είναι θέματα που αφορούν όλους μας” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ.

Σε σύσκεψη στην Πρέβεζα, που έγινε με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΚ αποφάσισε ομόφωνα “σε περίπτωση άλλης καθυστέρησης των πληρωμών να ακολουθηθεί η νομική οδός”, διευκρίνισε ο κ. Καμπούρης.

Υπογραμμίζεται ότι το προσωρινό πλάνο των περιφερειακών κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΠΕΚ σε επίπεδο Νομών είναι: Σέρρες (15/10), Κιλκίς (20/10), Ημαθία (22/10), Χαλκιδική 29/10), Κομοτηνή (3/11/) και θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων και αυτοί των Θεσπρωτίας, Αιτωλοκαρνανίας και Ηλείας.

 

Ραντεβού στις 6 Οκτωβρίου έδωσαν οι Αιτωλοακαρνάνες

Σε αγωνιστικό συλλαλητήριο καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Αιτωλοακαρνανίας ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ξηρομέρου, στις 6 Οκτωβρίου στον κόμβο Κουβαρά, έξω από το Αγρίνιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Φίλοι ΑΓΡΟΤΕΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, τα τελευταία χρόνια το εισόδημά μας έχει μειωθεί δραματικά.

Οι φόροι αυξάνονται, οι τιμές των προϊόντων μας πέφτουν, τα αναγκαία για την παραγωγή μας ακριβαίνουν, οι επιδοτήσεις πλέον δίνονται «πετσοκομμένες» ειδικά λόγω βοσκότοπων. Ο ΕΛΓΑ παρότι πληρώνουμε ακριβά δεν αποζημιώνει σχεδόν τίποτα, μεγάλο παράδειγμα οι περσινές καταστροφές από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και η θεομηνία του Οκτωβρίου.

Τα βιολογικά δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τρία χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση και το μνημόνιο βάζουν τέλος στα επαγγέλματα μας. Με την αύξηση του ΟΓΑ (θα πληρώνουμε τέσσερις φορές περισσότερο) την αύξηση του φόρου στο 26% και της προκαταβολής για το επόμενο έτος στο 55% οι «επιχειρήσεις» μας (όπως λέει το κράτος) θα κλείσουν.

Παρά τις καταστροφικές συνέπειες όλων αυτών των μέτρων παρατηρείτε ανοχή και αδιαφορία από εμάς τους ίδιους.

Κτηνοτροφικοί και αγροτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Αιτωλοακαρνανία σας καλούν σε ένα αγωνιστικό Συλλαλητήριο στις 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11:00 π.μ., στον κόμβο ΚΟΥΒΑΡΑ.

Για το καλό μας πρέπει να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε, γιατί όπως λέει κι ο λαός: «ΑΝ ΔΕΝ ΚΛΑΨΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΑΪΖΕΙ Η ΜΑΝΑ».

Φίλοι ΑΓΡΟΤΕΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ οργανωθείτε μέσα από τους παλιούς συλλόγους ή δημιουργήστε νέους συλλόγους για να μπορέσουμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε.

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ είναι παρών και αγωνίζεται, καθώς επίσης είναι ανοιχτός για την έγκαιρη νέων μελών πραγματικών κτηνοτρόφων.

Για μέσα του μήνα η ΠΑΣΥ

Μέσα Οκτωβρίου προγραμματίζει και η ΠΑΣΥ ενημερωτικές συσκέψεις με τους αγροτικούς συλλόγους, για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μπλόκων και ο πρόεδρος του ΑΣ Αιχμέας Γιώργος Ανέστης, που συμμετέχει στην εθνική επιτροπή των συνεταιριστών, η οποία έχει αδρανήσει σε μεγάλο βαθμό.

Πηγή : agronews.gr

Pin It on Pinterest