Ερώτηση της Χρυσής Αυγής για Αναγκαστική μετακίνηση Ελλήνων αθλητών από νησιά του Αιγαίου στην Κω μέσω Τουρκίας

Ερώτηση του Λαϊκου Συνδέσμου Χρυσή Αυγή για Αναγκαστική μετακίνηση Ελλήνων αθλητών από νησιά του Αιγαίου στην Κω μέσω Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που ντροπιάζει και εκθέτει τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ήταν οι αθλητές αλλά και τα αθλητικά σωματεία που διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία κρατικών δομών, με αφορμή τη διοργάνωση των 27ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων στην Κω.

Ελλείψει κοντινών δρομολογίων και λόγω οικονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι αθλητές , κυρίως από Χίο και Μυτιλήνη, που ταξίδεψαν μέσω Τουρκίας ώστε να φτάσουν στην Κω. Στην περίπτωση της Λήμνου, η μόνη διαθέσιμη λύση ήταν το ιδιαίτερα ακριβό αεροπορικό εισιτήριο. Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά η Ελλάδα εκτέθηκε απέναντι στη γειτονική χώρα, η οποία δεν έχει πρόβλημα να δείχνει συνεχώς της «φιλικές» της διαθέσεις απέναντί μας. Η επίσκεψη Νταβούτογλου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πέραν όμως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έγινε φανερή η αδιαφορία και η απαξίωση της κυβέρνησης απέναντι στον αθλητισμό και όσους των υπηρετούν. Ακόμα, οι αγώνες αυτοί υπήρξαν η αφορμή για να φανεί η ανυπαρξία θαλάσσιων δρομολογίων, καθώς οι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα μετακίνησης.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος Γερμενής κατέθεσε ερώτηση, στις 21/11/2014.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
  2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Αναγκαστική μετακίνηση Ελλήνων αθλητών και Αθλητικών Σωματείων, από νησιά βορειοδυτικού Αιγαίου στην Κω, μέσω Τουρκίας.»    

Με αφορμή τη διοργάνωση των 27ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων στην Κω, υπήρξαν έντονες οι διαμαρτυρίες αθλητικών παραγόντων και προπονητών, αλλά και των και των ίδιων των κατοίκων, σχετικά με τη μετακίνηση αθλητών και αθλητικών σωματείων των νησιών του Βορειοδυτικού Αιγαίου, μέσω Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλος ήταν ο αριθμός των αθλητών από Χίο και Μυτιλήνη, που ταξίδεψαν μέσω Τουρκίας, λόγω των μη εξυπηρετικών δρομολογίων του Πειραιά και φυσικά λόγω του υψηλού κόστους των ελληνικών ναύλων. Δεδομένης άλλωστε της οικονομικής κρίσης, ήταν κατανοητή η επιλογή της διαδρομής μέσω Τουρκίας.  Η περίπτωση μάλιστα της Λήμνου ήταν χειρότερη, καθώς μπορούσαν να παρευρεθούν στους Αγώνες μόνοι όσοι αθλητές μπορούσαν να εξασφαλίσουν αεροπορικό εισιτήριο.

Ουσιαστικά, αυτό το περιστατικό καταδεικνύει το πρόβλημα μετακίνησης των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι για θεωρητικά πολύ κοντινές αποστάσεις, λόγω ελλιπούς θαλάσσιου δικτύου, αναγκάζονται να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις μεταξύ των δύο όμορων κρατών, μόνο να εκθέσουν τη χώρα μπορούν.

Ακόμα, παράλληλα υπογραμμίζεται και η αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στον αθλητισμό και η έλλειψη υποστήριξης προς αυτούς που τον υπηρετούν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Υπάρχει βούληση για ανάπτυξη του θαλάσσιου δικτύου στο Αιγαίο, με σκοπό την πιο     οικονομική και σύντομη μετακίνηση των κατοίκων των νησιών αυτών;
  2. Όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, πόσες και ποιές γραμμές διακόπτονται κατά τη χειμερινή περίοδο σε ολόκληρη τη χώρα;
  3. Υπάρχει η πρόθεση για στήριξη των αθλητικών σωματείων, ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των αθλητών και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους σε Αθλητικούς Αγώνες και Εκδηλώσεις;

 

   Αθήνα, 21/11/2014
Ο ερωτών Βουλευτής

   Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Pin It on Pinterest