Υποβρύχιες επιχειρήσεις ετοιμάζει η Τουρκία δίπλα σε Οινούσσες και Φαρμακονήσι

Οι ελληνικές Αρχές θα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη υποβρύχιων δραστηριοτήτων που εξήγγειλε η Τουρκία με σχετική NAVTEX δίπλα στις Οινούσσες και πολύ κοντά στο Φαρμακονήσι αλλά εντός τουρκικών ορίων, όπως αναφέρει το news.gr.

Σύμφωνα με την σχετική τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, η Άγκυρα δεσμεύει αυτές τις δύο περιοχές για το χρονικό διάστημα από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 του μήνα για την διενέργεια υποβρύχιων δραστηριοτήτων.

Ζητά δε από τα διερχόμενα πλοία να τηρηθεί απόσταση 500 μέτρων από τα όρια των δεσμευμένων περιοχών.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν αυτές οι υποβρύχιες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με ασκήσεις υποβρυχίων ή υποβρύχιων ομάδων βατραχανθρώπων ή κάτι ανάλογο, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύο περιοχές που έχουν δεσμευτεί πολύ κοντά σε δύο σημεία πολύ ευαίσθητα, όπως οι Οινούσσες, πάνω από τις οποίες πολύ συχνά πετούν τουρκικά μαχητικά και πολύ κοντά στο Φαρμακονήσι που επίσης έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών διεκδικήσεων κατά καιρούς.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η Τουρκία δεν παραβιάζει καμία οριογραμμή αλλά ετοιμάζει δίπλα σε αυτά τα δύο νησιά κινήσεις και δράσεις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προφανώς στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος.

Ίσως, εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στο news.gr, να είναι το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας της Τουρκία για να ανοίξει και άλλο μέτωπο, την στιγμή που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.