Πόσο ζουν τα ψάρια και τα καλαμάρια; Ποιοι είναι οι λεσσεψιανοί μετανάστες που πιάνονται στα δίχτυα του Έλληνα ψαρά; Πώς ελέγχουμε την ποιότητα των παράκτιων νερών; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν στις εκδηλώσεις για τη Νύχτα του ερευνητή στη Ρόδο που θα πραγματοποιηθούν στον Υδροβιολογικό Σταθμό και στον περιβάλλοντα χώρο του.
Ο επισκέπτης θα μπορέσει
- να θαυμάσει εικόνες από το υδάτινο περιβάλλον μέσα από την Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ,
- να ενημερωθεί για GIS εφαρμογές & για τη πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών των ελληνικών θαλασσών από τους έλληνες επιστήμονες μέσω του συστήματος «Ποσειδών»
- να δει με ποιό τρόπο γίνεται η μελέτη της θάλασσας μέσα από την Έκθεση οργάνων δειγματοληψίας θαλασσινού νερού, ιζημάτων και υδρόβιων οργανισμών
- να παρατηρήσει μαζί με τους ερευνητές τη διαφορά των ζωντανών θαλασσινών οργανισμών από καθαρές και από επιβαρυμένες περιοχές, για να καταλάβει την έννοια της βιοποικιλότητας και της χρήσης των οργανισμών σαν δείκτες για την ποιότητα του υδάτινου περιβάλλοντος
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα τους νέους. Όμως και οι μικροί επισκέπτες θα διασκεδάσουν παίζοντας τους ερευνητές & ζωγραφίζοντας.
Το Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών σας καλεί στην Βραδιά του Ερευνητή, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού και στο περιβάλλοντα χώρο, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, από τις 18.00 έως το βράδυ (μικρά παιδιά από τις 16.00).
Πρόγραμμα δραστηριοτήτων της εκδήλωσης
Ελεύθερη είσοδος
Εκθέσεις
Έκθεση οργάνων δειγματοληψίας θαλασσινού νερού, ιζημάτων και υδρόβιων οργανισμών συνοδευόμενα από επεξηγηματικές πινακίδες, πόστερς & βίντεο με περιεχόμενο τις επιστημονικές δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ.
Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας & φωτογραφίας που σχετίζεται με το υδάτινο περιβάλλον
Έκθεση σειράς από πόστερς που λύνουν απορίες που όλοι έχουμε σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον
Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Επιδείξεις
Επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος «Ποσειδών» για τη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και τη πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών των ελληνικών θαλασσών
Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους νέους (μαθητές-σπουδαστές).
«Θαλασσινές δραστηριότητες»
Εργαστηριακή εμπειρία: παρατήρηση ζωντανών θαλασσινών οργανισμών από καθαρές και από επιβαρυμένες περιοχές, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η έννοια της βιοποικιλότητας και της χρήσης των οργανισμών σαν δείκτες για την ποιότητα του υδάτινου περιβάλλοντος.
Εξαγωγή DNA από φυτά.
Απευθύνονται στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους νέους (μαθητές-σπουδαστές). Στο χώρο του ΥΣΡ
Παιδικές δραστηριότητες (από τις 16.00)
Παιδική ζωγραφική, Το παιχνίδι της βιοποικιλότητας, Μικρή μου φώκια γράψε ένα γράμμα στους ανθρώπους.
Πληροφορίες:
Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου
Τηλ. 22410 27308
Είσοδος ελεύθερη