Χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η AirFastTickets – Σε καθεστώς αναστολής

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΙΑΤΑ (Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών) για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης πληρωμών της, ύψους τουλάχιστον 45 εκατ. Ευρώ – Τι δηλώνει η ΙΑΤΑ, τι απαντά η διοίκηση της AirFastTickets

Σε καθεστώς αναστολής των online έκδοσης εισιτηρίων τέθηκε η AirFastTickets από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (International Air Transport Association-ΙΑΤΑ).

Με σχετική επιστολή της, που στάλθηκε στις αεροπορικές εταιρείες, η ΙΑΤΑ ενημερώνει πως το Online ταξιδιωτικό γραφείο, για την ακρίβεια η βρετανική έκδοση του εξειδικευμένου σάιτ μέσω του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι – μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Έλληνες – έκλειναν αεροπορικά εισιτήρια και δη σε προσιτές τιμές, έχει περιέλθει σε καθυστέρηση πληρωμών των χρεών του προς τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται. Συνολικά οι σε καθυστέρηση πληρωμές της AirFastTickets.co.uk υπερβαίνουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΙΑΤΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσουμε πως θέτουμε προσωρινά εκτός αγοράς το βρετανικό γραφείο της AirFastTicket εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας να τηρήσει τις ημερομηνίες πληρωμών των λογαριασμών της για την εκκαθάριση των πωλήσεων του μηνός Μαϊου”. Και συνεχίζει: “Ακριβώς λόγω αυτής της εξέλιξης, και λόγω της κοινής ιδιοκτησίας και δομής των θυγατρικών της εταιρείας, θέτουμε σε παρόμοιο καθεστώς τις θυγατρικές της σε Γερμανίας και Ελλάδα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών είχε θέσει σε έλεγχο τις συναλλαγές της εταιρείας τις τελευταίες 50 ημέρες και στο διάστημα αυτό είχε επιχειρήσει πολλές φορές να έρθει σε επικοινωνία με την ιδιοκτησία και τη διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών.

Στο διάστημα αυτό (Μάιος και Ιούνιος) οι συνολικές πωλήσεις της AirFastTickets.co.uk έφτασαν τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 13,9 εκατομμύρια θεωρήθηκαν από την ΙΑΤΑ ως “σε καθεστώς ρίσκου”…. Οι ίδιες πηγές ανέβαζαν τα επίμαχα ποσά στα 14 εκατομμύρια για τη βρετανική αγορά, στα 22 εκατομμύρια για τη γερμανική αγορά και στα 9 εκατομμύρια για την Ελλάδα.

Aπό την πλευρά της εταιρείας εστάλη δήλωση στο Travel Weekly στην οποία τονίζονται τα εξής: “Η Airfasttickets βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΙΑΤΑ σχετικά με τους όρους πληρωμής των ομολόγων / εγγυητικών επιστολών της για ποσά που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της ταχείας και σημαντικής αύξησης του όγκου των πωλήσεων της εταιρείας.”

“Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι εμπιστευτικές, και είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.”

“Η Εταιρεία παραμένει οικονομικά σταθερή και οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά.”

Στην ίδια κατεύθυνση την Παρασκευή, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airfasttickets Νικόλαος Κοκλόνης, δήλωσε ότι τα χρήματα που οφείλονται βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα λυθεί καθώς συνεχίζονται οι σχετικές συζητήσεις με την ΙΑΤΑ.

Ανέφερε επίσης ως αφορμή του προβλήματος ρευστότητας που παρουσιάστηκε παρουσίασε την απαίτηση της ΙΑΤΑ – μετά την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας κατά τους τελευταίους μήνες – για αύξηση του εγγυητικού ποσού από τα 11 στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Είμαστε μια διεθνής εταιρεία και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», δηλώνει ο κ. Κοκλώνης και συνεχίζει: «Έχουμε αποφασίσει στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου οτι είναι καλύτερο για μας να συνεργαστούμε με consolidators για να συνεχίσουμε την ανάπτυξη μας.”

Ο κ. Κοκλόνης πρόσθεσε οτι η ταχεία ανάπτυξη της Airfasttickets έχει θέσει σε δοκιμασία τις υπηρεσίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου η εταιρεία αναζητά να προσλάβει περισσότερο εργατικό δυναμικό για να εργαστούν στην εξυπηρέτηση πελατών της.

Σε δήλωση της η Airfasttickets τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε οτι φιλοδοξεί να γίνει ένα απο τα πέντε κορυφαία ταξιδιωτικά γραφεία.

Η εταιρεία αρχικά ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2009, αλλά η έδρα της μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και στην παρούσα φάση αναμένει την έγκριση για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για εισαγωγή των μετοχών της στο NASDAQ.

πηγή: protothema.gr

Pin It on Pinterest