Αναμνήσεις από τον πόλεμο του 40. Ο Γιώργος Χιωτάκης στο Ροταριανό Ομιλο Ρόδου

Την Πέμπτη 23/10/2014 ο ιατρός Γιώργος Χιωτάκης καθήλωσε τα μέλη και τους προσκεκλημένους με την ομιλία του σε ειδική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μια αυθεντική φωνή που έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα της κήρυξης του πολέμου και των ημερών που ακολούθησαν. Λεπτομερείς περιγραφές με τη δύναμη του προσωπικού του βιώματος περιέγραψε την εθνική περιπέτεια, το μεγαλείο των Ελλήνων και τις ένδοξες στιγμές που οδήγησαν στο ανεπανάληπτο έπος. Ως ιατρός στα στρατιωτικά νοσοκομεία εξιστορεί με παλλόμενη φωνή και με την ένταση της προσωπικής του εμπειρίας τις στιγμές, τις συνθήκες, τα συναισθήματα των τραυματισμένων στρατιωτών και των συναδέλφων του.
Ο λόγος του Γιώργου Χιωτάκη κατάφερε να στρέψει την σκέψη και την μνήμη όλων των παρευρισκόμενων πίσω στην περίοδο του 1940 και να ζήσουν μαζί του την ατμόσφαιρα της αλησμόνητης και ιστορικής εκείνης περιόδου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «πολεμήσαμε για την πατρίδα μας. Αυτή την αόριστη και μυστηριώδη έννοια. Είναι το σπίτι μας, οι τάφοι των γονιών μας, ο τόπος που μάθαμε τη μητροδιδακτή γλώσσα μας, ο τόπος που γεννιόμαστε, που μοχθούμε, που πεθαίνουμε.
Ιδιαίτερα στάθηκε στην έκπληξη και θαυμασμό των υπολοίπων λαών για την γενναία στάση της Ελλάδας. «Εθαύμαζαν οι σκλαβωμένοι λαοί της Ευρώπης και των ουδέτερων λαών του άλλου κόσμου την απόφαση της Ελλάδας να θυσιαστεί γιατί η προσδοκία της νίκης ευρίσκετο έξω από τα όρια της λογικής».
Ο ομιλητής τόνισε την κλίμα της Εθνικής Ενότητας λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτή η δύναμη της ψυχής και το πάθος για την Ελευθερία μπορούν να ανατρέψουν την δύναμη της λογικής. Αυτή η δύναμη της ψυχής και το πάθος για την ελευθερία είναι αρετές της Ελληνικής φυλής, χάρη στις οποίες κατόρθωσε να επιβιώσει στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι των 3 Ηπείρων. Αυτές όμως είναι αρετές που αξιοποιούνται μόνο υπό το κλίμα Εθνικής Ενότητας και Σύμπνοιας. Θα επιθυμούσα να επαναλάβω πολλές φορές την τελευταία μου φράση υπό το κλίμα της Εθνικής Ενότητας και Σύμπνοιας».
Ειδική σημασία έδωσε ο κος Χιωτάκης στις συνέπειες που είχε για την έκβαση του πολέμου η μεγάλη καθυστέρηση της εισόδου των Γερμανών στην κατάκτηση της Ελλάδας.
Την ομιλία του έκλεισε με αναφορές στο σήμερα. Παρά τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας δεν άφησε περιθώριο απαισιοδοξίας. Χωρίς αμφιβολία εκτίμησε πως σύντομα η χώρα μας θα επουλώσει όλες τις πληγές της και θα καταστεί και πάλι μια χώρα ευτυχισμένη και ειρηνική. Χρειάζεται θάρρος και υπομονή.
Οι παρευρισκόμενοι καταχειροκρότησαν όρθιοι τον ιατρό Γιώργο Χιωτάκη και ο πρόεδρος του ομίλου Κυριάκος Κυριακούλης τον ευχαρίστησε καθώς του παρέδιδε το αναμνηστικό δώρο της βραδιάς.
Ανάμεσα στους προσκαλεσμένους ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος πήρε το λόγο για να αναφερθεί στο αξιόμαχο και την επαγρύπνηση του στρατού μας και με λόγο μεστό περιέγραψε σύγχρονες, αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό ηρωικές στάσεις, στελεχών και στρατιωτών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ρόδου.

2014-10-23 23.05.23

Pin It on Pinterest