Έτοιμη να παρέμβει εντός των αμέσως επομένων ημερών σε τρία σημεία στο νησί της Ρόδου , όπου απαιτείται αντιπλημμυρική θωράκιση, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, Πέμπτη, μετά και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των σχετικών εργολαβιών, είναι θέμα ημερών η έναρξη των εργασιών καθαρισμού δύο ρεμάτων στην περιοχή της Απολακκιάς, σε προτεραιότητα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και στο ποτάμι της Κρεμαστής.
Παρότι ο καθαρισμός των ρεμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι ρητά διατυπωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, μετά από τα αιτήματα που υπέβαλαν οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανταποκρίθηκε άμεσα, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους για την εκτέλεση των έργων, ενώ η υπογραφή των εργολαβικών συμβάσεων είναι θέμα ημερών, ώστε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στα τρία σημεία του νησιού της Ρόδου.
Με αφορμή την συζήτηση περί της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος αναλυτικά στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, κατέστησε απολύτως σαφές ότι η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες, με εξαίρεση τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, όπου λόγω νησιωτ6ικότητας, η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στους Δήμους. Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το θέμα των αρμοδιοτήτων δεν υπήρξε ποτέ ανασταλτικός παράγων για την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου, όπως εν προκειμένω με τα ζητήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.
«Δουλεύουμε σε όλα τα νησιά πολύ μεθοδικά, παρότι δεν έχουμε την αρμοδιότητα. Το θέμα των αρμοδιοτήτων δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά το ενδιαφέρον και την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από τις αρμοδιότητες Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε όπου και όποτε μας ζητηθεί, σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους Δήμους των νησιών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη Ρόδο μόνο, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διαθέσαμε άνω των 2 εκατ. ευρώ σε διαγωνισμούς για την ανάθεση των εργολαβιών καθαρισμού των ρεμάτων, παράλληλα με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Επίσης, κάναμε έγκαιρα τους διαγωνισμούς και σήμερα έχουμε συμβασιοποιημένες εργολαβίες, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του Νοτίου Αιγαίου για την διαχείριση ζητημάτων που άπτονται της αντιπλημμυρικής προστασίας» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και τόνισε ότι προϋπόθεση για την παρέμβαση της Περιφέρειας , ακριβώς επειδή δεν έχει την αρμοδιότητα, είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τις κατά τόπους Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Τι ισχύει για την αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων
Πρόκειται για θέμα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, σχετικά με την αποσαφήνιση της σχετικής αρμοδιότητας και έχει απαντηθεί με πληθώρα εγγράφων τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τα οποία γίνεται απολύτως σαφές ότι η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου και Ιονίων Νήσων ανήκει στους Δήμους (Άρθρο 4 του Νόμου 4071/2012) ενώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στις Περιφέρειες.
Ειδικότερα, για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, υπάρχει ρητή και εύλογη εξαίρεση της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, λόγω νησιωτικότητας και η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους.
Κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ημερομηνία 24/11/2015 – ΑΔΑ: ΨΩΙΣ465ΦΘΕ-ΥΚ4, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων», στο οποίο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι ρόλοι και αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας σε έργα και δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων αναφέρονται τα εξής: “Διευκρινίζεται ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού κλειστών ρεμάτων έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων. Κατ’ εξαίρεση και σύμφωνα με τα άρθρα 204 παράγραφος Ε.4. και 206 παράγραφος 1 του Ν. 3852/2010 για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου οι αρμοδιότητες καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και των απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα αποδόθηκαν στους οικείους Δήμους”).
Όσον αφορά την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, με ημερομηνία 15/9/2016, η οποία έγινε αφορμή για την συζήτηση και ενδεχομένως για την σύγχυση περί της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων, είναι ακριβής σε ό,τι αφορά τις 10 Περιφέρειες της χώρας, στις οποίες ισχύει η εν λόγω αρμοδιότητα.
Η επιστολή σε καμία περίπτωση δεν αντικρούει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις τρεις Περιφέρειες που εξαιρούνται (όπως περιγράφεται παραπάνω), αντιθέτως το επικαλείται στο σημείο όπου ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει: “Νοείται ότι ο περιοδικός έλεγχος και συντήρηση των πάσης φύσης αντιπλημμυρικών έργων αφορά την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας τους, εκτελείται από τους φορείς που έχουν θεσμικά την αρμοδιότητα”.