«Τριμερής προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με τη συμμετοχή Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας και Δήμου»

Μια πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας για την ενεργοποίηση μιας νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, διεφάνη σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας,

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για τη διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου.

Μάλιστα, δεσμεύθηκε να επισκεφθεί άμεσα τη Ρόδο για να ξεκινήσει ένας κύκλος διαβούλευσης και συνεργασίας για το πλαίσιο αυτής της νέας προγραμματικής πρότασης

Ο κ. Κόνσολας καταθέτοντας την πρότασή του για μια νέας μορφής προγραμματική σύμβαση επισήμανε:

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη αυτού του ζωντανού μνημείου είναι να υπάρξει αποδέσμευση και διάθεση πόρων.

Πόρων που η ίδια η Πολιτεία εισπράττει από τη Ρόδο.

Επικαιροποιώ την πρόταση που σας κατέθεσα.

Δηλαδή, τη σύμβαση και υπογραφή μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πιστεύω ότι είναι γόνιμο το έδαφος και ο χρόνος για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής.

Σας καλώ, όχι μόνο να αναλάβετε τη σχετική πρωτοβουλία, αλλά και να έρθετε στη Ρόδο προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ευρεία σύσκεψη και συζήτηση σχετικά με την πρόταση αυτή για μια τριμερή προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η υπογραφή αυτής της σύμβασης θα δώσει μια απάντηση στις παθογένειες που υπάρχουν.

Η τριμερής προγραμματική σύμβαση σημαίνει και τριμερή χρηματοδότηση.

Σημαίνει, όμως, ότι επιτέλους θα υπάρχει ένα πλαίσιο για να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, όχι μόνο η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αλλά και τα μνημεία που βρίσκονται μέσα σε αυτήν.

Μέσα από αυτή την τριμερή προγραμματική σύμβαση μπορούν να ιεραρχηθούν και να υλοποιηθούν, με σχεδιασμό και προτεραιοποίηση, οι μελέτες και οι παρεμβάσεις».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε επίσης:

«Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Τα τείχη καταρρέουν, τα κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα, δεν έχει προχωρήσει το έργο υπογειοποίησης των δικτύων, δεν υπάρχουν πόροι, αλλά και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που θα περιλαμβάνει μελέτες και παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης και των μνημείων».

Ο Μάνος Κόνσολας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά, έθεσε για μία ακόμα φορά θέμα ανταποδοτικότητας των πόρων που εισπράττει η Πολιτεία από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου.

Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, το ΤΑΠΑ διαθέτει και εκμεταλλεύεται στη Ρόδο 219 ακίνητα.

Από αυτά τα 163 οικίες είναι οικίες και τα 50 είναι καταστήματα.

Τα έσοδα από την αξιοποίηση ή την ενοικίασή τους είναι πολύ χαμηλά.
Το 2014 εισπράχθηκαν 351.000 ευρώ και το 2015, 454.000 ευρώ.

Από 219 ακίνητα, σε μια περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι η εγκατάλειψη έχει προσλάβει και άλλες μορφές.

Απαντώντας ο κ. Μπαλτάς αναγνώρισε το πρόβλημα και μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΤΑΠΑ, αλλά και την αλλαγή του κανονισμού για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου.

Pin It on Pinterest