Βροχή αστεριών το Σάββατο !

Καταιγίδα μετεωριτών αναμένεται στον ουρανό της Ευρώπης και της Β. Αμερικής το βράδυ του Σαββάτου 24 Μαΐου, καθώς θα πέφτουν εκατοντάδες διάττοντες ανά ώρα.   ” Το δυναμικό νέο ντους είναι τόσο νέο, που οι αστρονόμοι δεν είμαστε βέβαιοι τι να περιμένουμε . Τα προγνωστικά έλεγαν για λιγότερο από 100 μετέωρα ανά ώρα αλλα υπάρχει και η πιθανότητα να φτάσουμε τα  1.000 ανά ώρα , ” δηλώνει η  Jane Houston Jones στο skywatching βίντεο που Jet Propulsion Laboratory της NASΑ.  

Πρόκειται για μετέωρα που ανεπισήμως έχουν ονομαστεί «Καμηλοπαρδαλείδες» και είναι τα κατάλοιπα σκόνης του περιοδικού κομήτη 209P/LINEAR. Πήραν το όνομα τους από τον αστερισμό από τον οποίο θα γίνουν ορατοί στον ουρανό, το βόρειο αστερισμό της καμηλοπάρδαλης.  

Όπως δήλωσε στο Lifo.gr ο κ. Αναστάσιος Δαπέργολας, αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όσοι θέλουν στην Ελλάδα να απολαύσουν το νυχτερινό ουράνιο θέαμα θα πρέπει να κοιτάξουν βόρεια στον ουρανό τις πρώτες πρωινές ώρες και να αναζητήσουν τον Πολικό Αστέρα. Θα δούν τα μετέωρα μεταξύ 2 με 4 πμ, όμως θα είναι γύρω στα 100 την ώρα αφού η κορύφωση τους αναμένεται στις 10 το πρωί, δηλαδή στη διάρκεια της ημέρας. Τα μετέωρα αυτά είναι υπολείμματα κομήτη που πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα το 2009. Πηγή: www.lifo.gr

Pin It on Pinterest