Μήνυμα πλατιάς ενότητας απέστειλε από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας ενόψει των ευρωεκλογών “κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη, κάθε πατριώτη που νοιάζεται και αγωνιά για το μέλλον της πατρίδας μας, κάθε αδικημένο του Μνημονίου, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν σε όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την κάλπη να ενώσουν την αγωνία και την ελπίδα τους για το αύριο του τόπου και του λαού με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος συγκέντρωση, η οποία ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη του 2012, ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη “να τελειώνουμε με την ενιαία επιχείρηση εξουσίας Σαμαρά – Βενιζέλου” συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα “μπορεί να διεκδικεί ξανά ισότιμα τον ρόλο μιας κυρίαρχης χώρας και όχι μιας χώρας – προτεκτοράτο”.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες “να αναδείξουν στις θέσεις ευθύνης τούς υποψήφιους των προοδευτικών συνδυασμών που πέρασαν στον δεύτερο γύρο” και να “καταψηφίσουν τους εκλεκτούς της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά. Είτε αυτούς που είχε επιλέξει απ’ την αρχή είτε αυτούς που έσπευσε χθες να επιλέξει”.

Δημοψήφισμα για την απελευθέρωση της Ελλάδας οι ευρωεκλογές

Θέτοντας το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως “για μας οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα απελευθέρωσης. Για κείνους είναι δημοψήφισμα συνέχειας στην υποταγή”. Και πρόσθεσε: “Το δημοψήφισμα δεν έχει λοιπόν να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σαμαρά, με τον Βενιζέλο. Το δημοψήφισμα των ευρωεκλογών έχει να κάνει με την ίδια την Ελλάδα.

Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τα μνημόνια ή με την εθνική κυριαρχία. Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα. Με την πολιτική της καταστροφής ή με την ανατροπή της. Και το δίλημμα αυτό, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα και θέλησε ο λαός, έχει σε όλες τις εκδοχές του μια κοινή απάντηση. Τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε πως “η απάντηση δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάει εδώ ο κομματικός πατριωτισμός. Η απάντηση έχει να κάνει με την Ελλάδα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η βασική δύναμη αντίστασης, η ελπίδα, η απαντοχή όσων θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από τον σημερινό εφιάλτη”.

Δοτή και ετοιμόρροπη η κυβέρνηση Σαμαρά

“Απέναντί μας έχουμε μια δοτή και ετοιμόρροπη κυβέρνηση” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Μια κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα ανακτοβούλια και στους σκοτεινούς διαδρόμους των Καννών. Εκεί όπου αποδείχτηκε πόσο περιφρονούν την Ελλάδα και τον λαό της οι κυρίαρχοι της σημερινής Ευρώπης.

Και τι μέλλον μας ετοιμάζουν. Στις Κάννες διορίστηκαν τοποτηρητές της βαρβαρότητας εκείνοι που παριστάνουν τους σωτήρες μας. Στις Κάννες, με ένα τηλεφώνημα, μια εντολή στα όρθια, ένα νεύμα των επικυρίαρχων, πέταξαν την ασπίδα των υποσχέσεών τους προς τον ελληνικό λαό και έκαναν οδηγό τους τις οδηγίες του Βερολίνου κατά του ελληνικού λαού”.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως τα δύο κυβερνώντα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική: “Και τώρα ζητούν από τον ίδιο λαό να επικυρώσει τη συνωμοσία εις βάρος του. Και τι λένε σήμερα στον ελληνικό λαό οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος; Ψηφίστε μας γιατί εμάς θέλει η Μέρκελ. Γιατί εμάς θέλουν ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε. Αυτή είναι η ουσία του εκλογικού τους εκβιασμού. Ψηφίστε μας, δηλαδή, για να συνεχίσουμε τα ίδια. Για να συνεχίσουμε με νέα μέτρα και νέες περικοπές και νέα χαράτσια και νέα λεηλασία και ξεπούλημα του πλούτου της πατρίδας μας”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως πλέον “δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα της δημοκρατίας το ελληνικό λόμπι της κ. Μέρκελ. Δεν μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα της ανεξαρτησίας οι υποτακτικοί του Μπαρόζο”.

“Κανένας μόνος του στην κρίση”

“Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα από την Ελλάδα της υποταγής και της κατάθλιψης” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ: “Αποδείξαμε ήδη ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει φωνή και αξιοπρέπεια στην Ευρώπη. Ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί ξανά ισότιμα τον ρόλο μιας κυρίαρχης χώρας και όχι μιας χώρας – προτεκτοράτο. Ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και μαζί να βάλει τη σπίθα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη. Να ξηλωθεί το πολιτικό σύστημα της παράδοσης στην ντόπια διαπλοκή και την ξένη τοκογλυφία. Να αλλάξει εκ βάθρων το κράτος.

Να αλλάξει το ήθος της εξουσίας. Να αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας και πολίτη. Να αποκτήσουν ξανά αξία και ουσιαστικό περιεχόμενο λέξεις που το σημερινό κατεστημένο διασύρει, όπως σεβασμός στη θέληση του λαού, δημοκρατία, συμμετοχή, αυτενέργεια, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια. Να αλλάξει ριζικά η οικονομική πολιτική. Με έναν απαράβατο κανόνα: οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.

Να αλλάξει η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να αλλάξει, να σβηστεί, να σαρωθεί ο κανόνας που θέλει τον καθένα μόνο του απέναντι στην κρίση. Και να ισχύσει ένας άλλος κανόνας: Κανένας μόνος του στην κρίση”.

“Οι πολίτες είναι σοφότεροι από τις ηγεσίες τους”

“Την περασμένη Κυριακή έγινε ένα μεγάλο βήμα για την απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια, την αγριότητα, την κηδεμονία και τους πολιτικούς εκφραστές τους” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την επιτυχία της Ρένας Δούρου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη: “Η Αθήνα, η Αττική, μια σειρά δήμοι και Περιφέρειες έδωσαν το ελπιδοφόρο τους μήνυμα. Νέοι άνθρωποι, νέες δυνάμεις, νέα ήθη εισβάλλουν ορμητικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Και συνέχισε: “Ένας νέος χάρτης διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα. Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Το παλιό καταρρέει. Κι ας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά οι αναλυτές της διαπλοκής και οι δημοσκόποι της εμπλοκής. Το νέο είναι εδώ, ορμητικό και αποφασισμένο, και κανείς δεν μπορεί να το πισωγυρίσει”.

“Στον δεύτερο γύρο”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, “ο λαός, οι δημότες, πρέπει να κάνουν και θα κάνουν το δεύτερο και αποφασιστικό βήμα”. Και συμπλήρωσε: “Θα αναδείξουν στις θέσεις ευθύνης τους υποψηφίους των προοδευτικών συνδυασμών που πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Θα καταψηφίσουν τους εκλεκτούς της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά. Είτε αυτούς που είχε επιλέξει από την αρχή. Είτε αυτούς που έσπευσε χθες να επιλέξει”.

Αναφερόμενος ειδικά στον Δήμο Πατρέων, υπογράμμισε: “Και θέλω στο σημείο αυτό να σας πω κάτι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό: Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς δεύτερη σκέψη, με όλη σας τη μαχητικότητα, σας καλώ να στηρίξτε τον αριστερό υποψήφιο που πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Στηρίξτε τον Κώστα Πελετίδη, υποψήφιο του ΚΚΕ, για τη δημαρχία της Πάτρας. Γιατί τώρα δεν είναι η ώρα της διάσπασης, των εμφυλίων, του κατακερματισμού. Είναι η ώρα της ενότητας όχι μόνο των αριστερών ανθρώπων, αλλά όλων όσοι δεν θέλουν τους δήμους και τις Περιφέρειες πεδία βολής των Μνημονίων και υπηρεσίες του κ. Φούχτελ”.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως οι αριστεροί γνωρίζουν τη σημασία της ενότητας: “Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι αριστεροί, οι κομμουνιστές, που γνωρίζουν πόσο κρίσιμη υπήρξε η ενότητα στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από διαφορές και διαφωνίες, θα κάνουν αυτή την Κυριακή το χρέος τους. Και θα δείξουν προς κάθε κατεύθυνση, και προς την κατεύθυνση εκείνων που επιμένουν σε έναν άγονο διχασμό, αλλά και εκείνων που επενδύουν σ’ αυτόν τον διχασμό, ότι οι πολίτες είναι συχνά σοφότεροι από τις ηγεσίες τους”.

Πηγή : avgi