Βραβεύτηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Αστρονομίας & Πειραμάτων στις Φυσικές Επιστήμε

Πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου η εκδήλωση βράβευσης μαθητών/τριών των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου Ρόδου που εκπροσώπησαν επάξια τα σχολεία τους και διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Αστρονομίας & Πειραμάτων στις Φυσικές Επιστήμες κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018. 

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ο Σύλλογος Διάδοσης Φυσικών Επιστημών (Συ.Δι.Φ.Ε.), ενώ η υλοποίησή της έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου  και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Ιωάννης Σεϊμένης, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Εντεταλμένη σε θέματα Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ.Χαρίκλεια Γιασιράνη, ενώ εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας της Ρουμανίας κ.Ionel Florian Lixandru, προσκεκλημένου του Προϊσταμένου Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ.Ιωάννη Παπαδομαρκάκη, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Αικατερίνη Φραντζή, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών Δωδ/σου κ. Στέλιος Ορφανός, ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ κ. Ευστράτιος Καρβέλας, καθώς και πλήθος στελεχών εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής κ. Ιωάννη Κορωναίου, ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος, τόσο των μαθητών όσο και του κοινωνικού συνόλου για την επιστήμη, ενώ διευκρίνισε πως η Δημοτική Αρχή στηρίζει πάντα – όπως άλλωστε έχει χρέος – αξιόλογες πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκ των συνδιοργανωτών ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ.Ιωάννης Παπαδομαρκάκης και ο Πρόεδρος του Συ.Δι.Φ.Ε., κ.Νικόλαος Ταψής ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους/ες όσους/ες στήριξαν την εκδήλωση.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για το εκπαιδευτικό, αλλά και το μαθητικό κοινό, ήταν η ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Μιχάλη Σκουμιού, με θέμα:  «Μάθηση των Φυσικών Επιστημών στον Ελληνικό και Διεθνή Χώρο».

Επίσης, παρουσιάστηκαν βίντεο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο κ.Στράτο Κουφό, με χαιρετισμό του κ.Εμμανουήλ Παπαστεργή, διακριθέντα του διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής 2001 και παρουσίαση από την Αστροφυσικό – Αναλύτρια Πολιτικής του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Ελένη Χατζηχρήστου για τις πρόσφατες εξελίξεις στις μαύρες τρύπες.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ακόμη τρεις ολιγόλεπτες δραματοποιημένες παρουσιάσεις εκλαϊκευμένης επιστήμης από μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου.

Στη συνέχεια έγινε σε εορταστικό κλίμα η απονομή των επαίνων στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης για την παραχώρηση της αίθουσας του Νεστορίδειου, τη Δ/νση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου για την ουσιαστική υποστήριξη, καθώς και τον υπάλληλο του Δημοτικού Θεάτρου κ.Τάσο Νεοφύτου για τη συμβολή του στην επιτυχία της διοργάνωσης.