Διήμερο δράσεων με επίκεντρο τα παιδιά από το Λογοτεχνικό Κέντρο του Δήμου Ρόδου

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε για ακόμη μία χρονιά η σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Βιβλιοπεριπέτειες» που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου, των Αντιδημάρχων: Σάββα Διακοσταματίου, Στέργο Παρδαλό του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ και Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ρόδου, η αίθουσα εκδηλώσεων «Ροδίνι» γέμισε ασφυκτικά από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που προσήλθαν για να γιορτάσουν πανηγυρικά την απονομή των βραβείων και των επαίνων στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς εικαστικής δημιουργίας και δημιουργικής γραφής «Μικροί λογοτέχνες».

Ο δήμαρχος, ευχαρίστησε τους συγγραφείς και τους συντελεστές, αλλά κυρίως συνεχάρη τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων που διευρύνουν τους ορίζοντες τους και τα εισάγουν ακόμα πιο βαθιά στο χώρο της γνώσης.

Προσκεκλημένες ήταν οι δύο συγγραφείς των βιβλίων που αξιοποιήθηκαν στις δράσεις, η Κατερίνα Κρις με το «Αστρικό χωριό» και η Ελένη Δικαίου με τα βιβλία «΄Ενας ήρωας με… πέταλα» και «Ο άνεμος στα μαλλιά της». Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν επισκέψεις στα σχολεία όλων των περιοχών του νησιού κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς από τα στελέχη του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. Νάνσυ Τρυποσκούφη και Μαρία Σπανού. Έτσι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να νιώσουν τη χαρά της διάκρισης ή της συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις αγαπημένες τους συγγραφείς και να μοιραστούν μαζί τους τις υπέροχες δημιουργίες τους που τις εμπνεύστηκαν από τα βιβλία που διάβασαν.

Διαγωνισμός «Θέσεις και αντιθέσεις»

Το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ρόδου, πραγματοποιήθηκε ρητορικός αγώνας μεταξύ δύο ομάδων από την Α’ Τάξη του 4ου Λυκείου Ρόδου και από τη Γ’ τάξη του Λυκείου Αρχαγγέλου, που προκρίθηκαν στο μαθητικό διαγωνισμό «Θέσεις-Αντιθέσεις». Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η εξέλιξη ή η αποδόμηση του θεσμού της οικογένειας στη σημερινή εποχή. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, η Έλενα Γιαννίκη, δικηγόρος εξειδικευθείσα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και με εμπειρία στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, η Ιωάννα Μαρίνου, επιστημονική υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος», ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρόδου Στέργος Παρδαλός και ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Σέργιος Αϊβάζης. Η απονομή του βραβείου στη νικήτρια ομάδα του Λυκείου Αρχαγγέλου και του επαίνου στη δεύτερη έγινε από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου.

«Μικροί μεταφραστές»

Οι διήμερες εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 4 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. όπου έγινε η απονομή των βραβείων και των επαίνων στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία του νησιού της Ρόδου που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» από επιλεγμένα κείμενα της αγγλικής, της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας, καθώς και στα εργαστήρια μετάφρασης που έγιναν με επισκέψεις στα σχολεία από τη μεταφράστρια του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. Ελευθερία Μπινίκου. Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο καταξιωμένος μεταφραστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης, ο οποίος, πριν συγχαρεί και απονείμει τα βραβεία και τους επαίνους στους μαθητές., Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους «Μετά το χαρακτηριστικό ήχο» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αχιλλέα Κυριακίδη και σε μουσική του πιανίστα και μουσικού Φίλιππου Τσαλαχούρη, που κατάγεται από τη Ρόδο.

12957281_1549729898654309_1659952415_n 12939717_1549729965320969_123693536_n Ροδίνι2