ΠΑρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση βιοκαλλιεργητών

«Κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση στις ενισχύσεις των βιοκαλλιεργητών»

Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δ. Γάκης, με θέμα «Σοβαρός κίνδυνος για τους βιοκαλλιεργητές εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη απόδοση των ενισχύσεων προηγούμενων ετών».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, μέσα από ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ορθής περιβαλλοντικής ανάπτυξης, στο οποίο η χρήση ορθών και σύγχρονων βιολογικών πρακτικών καλλιέργειας θα παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Αυτά, πέρα από τα προφανή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά, έχουν μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι μέρος της αειφόρου ανάπτυξης που οραματιζόμαστε για τη χώρα.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
***
<Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ>
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θέμα : Σοβαρός κίνδυνος για τους βιοκαλλιεργητές εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη απόδοση των ενισχύσεων προηγούμενων ετών.
Απλήρωτοι συνεχίζουν να παραμένουν όσοι καλλιεργητές εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων του μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 δεν έχουν λάβει εδώ και τρία χρόνια τις προβλεπόμενες ενισχύσεις από τα σχετικά προγράμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια για την επίλυση του ζητήματος, στα πλαίσια ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση (αναπάντητες ερωτήσεις 1117/129-16.7.2014 και 13161-13.7.2013).
Σήμερα, πολλοί δικαιούχοι βιοκαλλιεργητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγής καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις εταιρίες πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ότι αφορά την απόδοση των ενισχύσεων προηγουμένων ετών, οι οποίες αφορούν ακόμα και οφειλές από το 2012.
Επειδή η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας οφείλει να αποτελεί στρατηγικό στόχο της Πολιτείας.
Επειδή οι βιολογικές καλλιέργειες χαρακτηρίζονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Τι προτίθεται να πράξει ώστε να εξομαλυνθεί άμεσα ο ρυθμός καταβολής των οφειλομένων ενισχύσεων στους αγρότες δικαιούχους γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Αποστόλου Βαγγέλης
Γελαλής Δημήτρης
Χατζησοφιά Άννα
Μιχαλάκης Νίκος
Συρμαλένιος Νίκος
Σταθάς Γιάννης
Στρατούλης Δημήτρης
Γάκης Δημήτρης
Κοδέλας Δημήτρης
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Πάντζας Γιώργος
Κοντονής Σταύρος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τριανταφύλλου Μαρία
Ζερδελής Γιάννης
Γεροβασίλη Όλγα
Ουζουνίδου Ευγενία
Βαρεμένος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Δερμιτζάκης Κώστας
Κανελλοπούλου Μαρία
Καλογερή Αγνή
Παπαδημητρίου Μάνια
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Κυριακάκης Βασίλης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Πετράκος Θανάσης

Pin It on Pinterest