Το Βάτι είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό της Ρόδου, καλά κρυμμένο στο εσωτερικό του νησιού και περίπου 70 χλμ μακριά από την πόλη της Ρόδου.
Πρόκειται για ένα ολιγάριθμο σε κατοίκους χωριό, αλλά όλοι τους ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι προς τους επισκέπτες του τόπου τους. Σίγουρα θα βρείτε ορισμένους να γειτονεύουν πάντα στην πλατεία του χωριού και να σας χαμογελούν σαν περνάτε.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Μια αναφέρει ότι το όνομα προέκυψε επειδή το χωριό ήταν γεμάτο βάτους κι έτσι ονομάστηκε Βάτοι ή Βάτι. Η επόμενη εκδοχή θέλει το χωριό να είναι πέρασμα κι έτσι ονομάστηκε από τη λέξη “μονοπάτι”. Η τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι το χωριό βρισκόταν σε βάθος, βαθιά σε μια κοιλάδα κι έτσι ονομάστηκε Βαθύ που μετέπειτα έγινε Βάτι. Η πιο αληθοφανής όμως ετυμολογία της λέξης “Βάτι”, βασίζεται σε μια επιγραφή που έχει βρεθεί σην περιοχή και αναφέρει χαρακτηριστικά “ΒΑΤΙΟΝ ΧΑΙΡΕ“. Έτσι η ονομασία του χωριού είναι αρχαία και προέρχεται από τη Βατίδα, την πρώτη οικίστρια της περιοχής.
Πέραν της απαράμιλλης ομορφιάς και γαλήνης που σου προσφέρει σήμερα το τοπίο, η ιστορία του χωριού χάνεται στο πέρασμα των αιώνων, καθώς αποτελούσε τον αρχαίο Ελληνικό Δήμο των Καμυνδίων και άνηκε στο Κράτος της Λίνδου. Η περιοχή του Βατίου είναι γεμάτη αρχαίους τάφους, ιστορικά κλέη, μνημεία, φρούρια και ξωκλήσια. Επίσης η περιοχή αποτελεί έναν τεράστιο ελαιώνα και υπάρχουν οι λεγόμενοι “αιωνόβιοι ελαιώνες”, που η παράδοση θέλει να είναι οι ελαιώνες του Κλεόβουλου του Λίνδιου.
Αν και κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας, από τα διατάγματα των Ιπποτών, αλλά και μετέπειτα σε περιόδους κατοχής φαίνεται πως το Βάτι δεν είχε δικό του μεγάλο φρούριο και οι κάτοικοι σε εχθρική περίοδο έβρισκαν καταφύγιο στο φρούριο της Κατταβιάς και του Ασκληπειού, το χωριό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στους αγώνες της απελευθέρωσης της νήσου με τη γενναιότητα και το ελληνικό φρόνημα που διακατείχε τους χωρικούς.
Σήμερα το μικρό και γραφικό χωριό Βάτι αποτελεί σημείο εξερεύνησης για τους λάτρες του φυσικού κάλους αλλά και της παράδοσης και της ιστορίας. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται καλά κρυμμένες ιταλικές οχυρώσεις, νερόμυλοι και δεκάδες αρχαίοι τάφοι.