Προκλητική τουρκική αποστολή κρούσης ή κατασκοπείας μεταξύ Ρόδου-Κρήτης

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Κλιμακώνεται η προκλητική στάση της Τουρκίας με στρατιωτικές δράστηριότητες στο Αιγαίο που δημιουργούν ερωτηματικά και πέρα από την Αθήνα! Εχθές επιχείρησαν αποστολή με προφίλ κρούσης/βομβαρδισμού ή κατασκοπευτική στην Κρήτη, με στόχο να φτάσουν στα ανατολικά παράλιά της αλλά αναχατίστηκαν  από ελληνικά μαχητικά,προκαλώντας τρεις αερομαχίες ( εμπλοκές) και συνθήκες ατυχήματος :

Συγκεκριμένα σχηματισμός 4 τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 2 οπλισμένα F-16 και 2  Φάντομ ( βομβαρδιστικά ή κατασκοπευτικά/φωτογραφικά) μπήκαν στο FIR Aθήνας ανατολικά της Ρόδου με κατεύθυνση την Κρήτη, δηλαδή νοτιοδυτική. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Καστέλι αναχαίτισαν τα τουρκικά μόλις αυτά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα Φαντομ απεμπλάκησαν αμέσως και γύρισαν πίσω για το δεν υπάρχει βεβαιότητα για την διαμόρφωσή τους (F-4 ή RF-4).Τα οπλισμένα F-16 επέμειναν με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε αερομαχίες  με τα ελληνικά αεράμυνας – σε λίγο ωστόσο έφυγαν και αυτά. Να σημειώσουμε ότι η τουρκική προκλητική ενέργεια είχε πολλά ίδια χαρακτηριστικά με την πτήση που έγινε όταν σκοτώθηκε ο Ηλιάκης.

Με την σημερινή ”καουμπο’ι’λίκικη” ενέργεια-  που μαθεύτηκε στους Συμμαχικούς κύκλους- υπάρχει πλέον μια καταγράψιμη τάση  μέρα με την μέρα αύξησης των αερομαχιών στο Αιγαίο με ευθύνη της Τουρκίας- όπως άλλωστε γράψαμε και χθες με τις δυο εμπλοκές που έγιναν. Σήμερα οι εμπλοκές ήταν τρεις, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η ένταση είναι επιλογή της Αγκυρας .

Άλλαξαν κανόνες εμπλοκής

Όπως γράφαμε και χθες  η Τουρκική Αεροπορία εδώ και λίγες ημέρες αντιδρά στην διαδικασία αναγνώρισης/αναχαίτισης  αεροσκαφών της που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο από ελληνικά μαχητικά που εκτελούν περιπολίες ή αποστολές αεράμυνας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο επιφυλακής. Είναι φανερό ότι  οι  τούρκοι πιλότοι έχουν πλέον άλλες οδηγίες και ενδεχομένως άλλους κανόνες εμπλοκής. Αυτό προκύπτει και από ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για το περιστατικό της 19ης Δεκεμβρίου όπου αναφερόταν ότι μετά την ελληνική ”παρενόχληση” (σ.σ. εννοεί την αναγνώριση/αναχαίτιση),  έγινε από τουρκικής πλευράς  ”ίδια ανταπόκριση”. Αυτή την διατύπωση χρησιμοποίησε το Πρακτορείο  ειδήσεων  της Τουρκίας Anadolu και είναι ηλίου φαεινότερο ότι πλέον τα αεροσκάφη της Τουρκίας αντιδρούν στις αναχαιτίσεις και εμπλέκονται σε αερομαχίες, δήθεν , ”στα ίδια”.Κρύβουν όμως, όπως επισημάναμε και χθες,  ότι  αυτοί είναι οι παρανομούντες και οι Έλληνες πιλότοι οι αμυνόμενοι.
Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα  έξι τουρκικά αεροσκάφη – δυο εκ των οποίων οπλισμένα- μπήκαν στο FIR Aθήνας παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες και εν συνεχεία παραβίασαν δυο φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην διαδικασία  αναγνώρισης/αναχαίτισης  των ελληνικών αεροσκαφών  και όπως στις 19 Δεκεμβρίου, ενεπλάκησαν σε αερομαχία- κάτι που για καιρό δεν γινόταν.

Τα στοιχεία εμπλοκών από το 2009 μέχρι τώρα

Η νέα τακτική φαίνεται από τα στοιχεία: Μετά το 2009 ( όπου σημειώθηκαν 237 εμπλοκές) οι αερομαχίες  ήταν ελάχιστες ή και μηδενικές : Το 2010 ήταν 13, το 2011 ήταν 16, το 2012 ήταν 1, το 2013 ήταν 0  και το 2014 μέχρι τον Νοέμβριο ήταν μόνο 2. Το τελευταία  5ήμερο έγιναν 6.

Τα μαθαίνουν οι Σύμμαχοι επίσημα;

Μέχρι χθες ένα ερώτημα που υπήρχε είναι αν στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον έχουν σαφή εικόνα των στρατιωτικής φύσεως προκλήσεις που κάνουν πλέον οι Τούρκοι και τις συνθήκες έντασης που δημιουργούν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό,  ενισχύοντας τα ενδεχόμενα ατυχήματος. Σήμερα ωστόσο, εξ όσων συζητήθηκε από κάποιους ξένους διπλωματικούς κύκλους ανεπισήμως, φαίνεται ότι η τουρκική προκλητικότητα έγινε ορατή. Μένει πλέον να την τεκμηριώσει και η Αθήνα με κατάλληλες ενημερώσεις και παραστάσεις εκεί που πρέπει και να μην περιμένει , όπως λένε κάποιοι να έχουν και …άλλα στοιχεία! Είναι σαφές πια και από άλλες κινήσεις ότι η Αγκυρα ή κύκλοι της κάτι επιδιώκουν .Και το λέμε αυτό διότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όταν οι Τούρκοι πριν χρόνια  είχαν ξανά αυξήσει τις εμπλοκές και γενικά τις προκλήσεις, είχαν υπάρξει διακριτικές πλην σαφείς παρεμβάσεις προς την Άγκυρα.

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την αεροπορική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο :

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       :  2  (10 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :  1

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :  11

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :  4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :  3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :  19
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :  3
ΠΕΡΙΟΧΗ               :  ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ .

πηγή: onalert.gr