Τουρκία : “Αναχαιτίσαμε ελληνικά F – 16 στη Λέσβο”

αναχαίτιση του ελικοπτέρου της τουρκικής φρεγάτας Barbaros ( με ”συμμετοχή” στην εικόνα και πλοίου των ΗΠΑ), ένα ελικόπτερο  S-70Β μπήκε χωρίς Σχέδιο Πτήσεων μεταξύ Λέσβου και Χίου και πήγαινε …ντουγρού, δυτικά – έφθασε περίπου 60-70 μίλια μέσα, σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας τους κανόνες. Από το ΓΕΕΘΑ δόθηκε εντολή- στο πλαίσιο της νέας γραμμής και καθώς η πτήση ήταν εξόχως προκλητική – να απογειωθούν τα αεροσκάφη επιφυλακής. Έτσι σηκώθηκαν 2  F-16 που αμέσως εντόπισαν με το ραντάρ τους το ελικόπτερο και το αναχαίτισαν, ”συνοδεύοντας” αρκετά στην επιστροφή. Εκεί από ελληνικής πλευράς ολοκληρώθηκε η αποστολή.

Και τώρα τα …ψεύδη

Όμως οι Τούρκοι εξέδωσαν ανακοίνωση – και έκαναν προφανώς και διαρροές σε ΜΜΕ. Στην ανακοίνωση, όπως αναφέρει το πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό ελικόπτερο τύπου S-70Β που εκτελούσε αναγνωριστική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, παρενοχλήθηκε από δύο ελληνικά F-16, με εγκλωβισμό ραντάρ έξι φορές.Και συνεχίζει με το εξής ψέμα, σύμφωνα με τις επίσημες ελληνικές πηγές: Όταν εντοπίστηκαν τα δύο ελληνικά F-16 στο Αιγαίο ενώ πετούσαν κοντά στα τουρκικά παράλια, αναχαιτίστηκαν από δύο F-16 των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων….

Αυτά το επίσημο πρακτορείο: Οι εφημερίδες Turkiye (με τον τίτλο «Ελληνική παρενόχληση στο τουρκικό ελικόπτερο» και τον υπέρτιτλο «Εγκλώβισαν με ραντάρ»), όπως και η  Haberturk, αναφέρονται, εν συντομία, στη  ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου

Σήμερα σε δημοσίευμα στην αγγλόγλωσση Today’s Zaman αναφέρεται (μπερδεύοντας κάπως το χρόνο)   2 Τουρκικά F- 16, που εκτελούσαν περιπολία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναχαίτισαν 2 ελληνικά F- 16, όταν τα ελληνικά αεριωθούμενα άρχισαν να πλησιάζουν κοντά στις τουρκικές ακτές. Στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν αερομαχίες μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών μαχητικών, όμως η Ελλάδα ποτέ δεν ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό της σύστημα ενάντια σε οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος. Και αυτό πάντως είναι σε αντίφαση με άλλους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα ενεργοποιεί τα Patriot  και τα ΤΟR Μ-1 κατά τουρκικών αεροσκαφών…
Τα ψεύδη είναι πολλά:
-Ότι η πτήση του S-70Β ήταν απλώς αναγνωριστική σε διεθνή χώρο, …ξεχνώντας ότι δεν είχε υποβάλλει Σχέδιο Πτήσεως.
-Ότι δήθεν τα ελληνικά  μαχητικά πλησίασαν  ή πετούσαν κοντά στα τουρκικά παράλια.
-Ότι αναχαιτίστηκαν από τουρκικά
-Το ”μπλέξιμο” με τα αντιαεροπορικά συστήματα

 Και χθες μεταξύ Ρόδου- Καστελορίζου 

Εδώ να προσθέσουμε ότι και χθες μπήκε 2-3 μίλια στο FIR Aθηνας  τουρκικό ελικόπτερο S-70B ανατολικά της Ρόδου, προς Καστελόριζο, για 11 λεπτά.

πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest