Ο Τουρισμός, παραμένει η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο γνωρίζουμε όλοι και κυρίως εμείς οι Δωδεκανήσιοι αφού η οικονομία του τόπου μας, στηρίζεται πρώτιστα στον Τουρισμό.

Με αφορμή τα στοιχεία και το θετικό πρόσημο με το οποίο έκλεισε η περσινή τουριστική περίοδος αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα που μετέφερε και παρουσίασε στην ομιλία του, στην 22η ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ όπου ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι ορατό και απολύτως κατανοητό σε όλους μας, ότι η Ελλάδα μπαίνει οριστικά στον ‘δρόμο της ανάπτυξης’.

Αυτή η ανάπτυξη για την οποία μιλάει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, στηρίζεται βασικώς σε πολλούς άξονες -με πρωτεύοντα τον Τουρισμό.

Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει για τον Ελληνικό Τουρισμό κι εμείς θα πρέπει να ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε φέτος περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες.

Βάσει των στοιχείων που γνωρίζουμε, ο Τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. Ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.

Και φυσικά, όλα αυτά δεν αφορούν το μέλλον μακροπρόθεσμα, αλλά έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και απολύτως βάσιμα αφού πλέον η ελληνική οικονομία βασίζεται σε σοβαρές προσπάθειες των ανθρώπων του Τουρισμού, που στις πλέον κρίσιμες κράτησαν όρθια την οικονομία και την χώρα, προσπάθησαν να μην πληγώσουν την εικόνα μας στο εξωτερικό και στους ξένους επισκέπτες μας και κατάφεραν το ‘ελληνικό τουριστικό θαύμα’ που υπάρχει ακόμη.

Συνηθίσαμε να λέμε εδώ και χρόνια ότι ο Τουρισμός είναι εδώ και χρόνια η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, θα πρέπει να οραματιζόμαστε κάτι πολύ πιο λαμπρό, κάτι πολύ πιο ποιοτικό και δυναμικό, απ’ ό,τι συχνά υποδηλώνει αυτός ο απρόσωπος όρος ‘βαριά βιομηχανία’ αφού η Ελλάδα έχει τις ανεπανάληπτες ομορφιές της που αποτελούν το μοναδικό της συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι οιουδήποτε άλλου.

Είναι καλύτερα λοιπόν να λέμε ότι η υπόθεση του Τουρισμού είναι για εμάς -κυρίως τους Δωδεκανήσιους- κάτι πολύ παραπάνω, μια προσωπική και εθνική υπόθεση και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε σωστά, χωρίς υπερβολές, χωρίς προσπάθειες αισχροκέρδειας, με σεβασμό στον φυσικό μας πλούτο και στην απαράμιλλη ιστορική μας κληρονομιά.

Η Δωδεκάνησος χρειάζεται ένα νέο σχέδιο ποιοτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν -όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, με γνώμονα μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προσέλκυση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών τουριστών, το ‘άνοιγμα’ σε άλλες ξένες αγορές και η ανάπτυξη πολλών μορφών ‘εναλλακτικού’ τουρισμού όπως ο ιστορικός – πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο ιατρικός τουρισμός και φυσικά μια πολύ σοβαρή παράμετρος που παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο για την Ρόδο, που είναι ο θαλάσσιος τουρισμός και οι μαρίνες.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε διά στόματος του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει σε μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη στον τουριστικό κλάδο, κάτι που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για περαιτέρω σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Το χωροταξικό, η αδειοδότηση και η πάταξη της γραφειοκρατίας σε μια σειρά από πράξεις, η αποκρατικοποίηση των μαρίνων (πλέον αισιόδοξο μήνυμα για την περιοχή μας) αλλά και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Ο σχεδιασμός για την παραχώρηση λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, καθώς και η συστηματική πρόσβαση στην κρουαζιέρα, ώστε να καταλάβει η Ελλάδα την κεντρική θέση που της ανήκει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αποτελούν σημαντικά κίνητρα για την ουσιαστική αναβάθμιση του Τουρισμού ενώ η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τουριστικές δράσεις, πρωτοβουλίες και πάταξη της ανεργίας, θα σηματοδοτήσει μια σειρά από πολύ σοβαρές κινήσεις για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύει μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων από ΕΣΠΑ ενώ παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας υπολογίζεται ότι θα επενδύει 3 δισεκατομμύρια ετησίως. Αυτοί οι ρυθμοί επενδύσεων για το αναπτυξιακό μας σχέδιο θεωρούνται απαραίτητοι και για τον τουριστικό κόσμο θεωρούνται εφικτοί.

Πολύ σημαντική παράμετρος παραμένει η ανάγκη για την διευκόλυνση έκδοσης βίζας βάσει Schengen, αλλά και μείωσης των τελών των αεροδρομίων.

Έγιναν βέβαια ουσιαστικά βήματα σε αυτό τον τομέα, ωστόσο απαιτούνται περισσότερο σοβαρές κινήσεις για να ‘απογειωθεί’ ο Τουρισμός μας.

Η πλευρά της Πολιτείας φαίνεται πλέον αποφασισμένη να κάνει ό,τι απαιτείται για τον Τουρισμό.

Είναι και στο χέρι μας να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράξη το μεγάλο όραμα για την ανάπτυξή του με προοπτική ένα μεγάλο τουριστικό άνοιγμα που θα αποφέρει καρπούς στην χώρα μας, στον τόπο μας και σ’ εμάς.

Στο χέρι μας είναι.

 

Με εκτίμηση

Παππάς Κ.Ιωάννης τ.βουλευτής Δωδεκανήσου , μέλος Πολιτικής Επιτρόπης ΝΔ ,Οικονομολόγος

 

Πηγή : parapolitika.gr