Το TEDxRhodes επιστρέφει στις 28 Σεπτεμβρίου στον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου

Το TEDxRhodes επιστρέφει φέτος στις 28 Σεπτεμρβίου στον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου . Πρόκειται για μια εκδήλωση που έγινε θεσμός πλέον στο νησί της Ρόδου και κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας.

To φετινό θέμα σκοπό έχει να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του ατόμου στο να συμβάλει ελεύθερα, υπεύθυνα και συλλογικά στη διαμόρφωση προοδευτικών αλλαγών στην ιστορία και την κοινωνία. Σε καιρούς όπου η παθητική ταύτιση με συμπεριφορές και ιδεολογίες υποδαυλίζουν τα ήθη, υποβαθμίζουν τον άνθρωπο και στερούν από την κοινωνία την συνοχή και την συναγωνιστικότητα, φωτεινά παραδείγματα σκέψης και δράσης μπορούν να δείξουν τον δρόμο.

Το 4ο TEDxRhodes επιστρέφει στις 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 18.00 – 00.00, στον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Οι φετινοί ομιλητές είναι: 
Πέτρος Πολυχρόνης 
Ο Πέτρος Πολυχρόνης είναι παιδοψυχίατρος, συστημικός θεραπευτής ομάδων και οικογένειας, εκπαιδευτής και επόπτης, καθώς και διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), το πρώτο κέντρο που ασχολείται με την οικογενειακή θεραπεία στην Ελλάδα και μεταξύ των τριών πρώτων για οικογενειακή και ομαδική θεραπεία, στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, ένας από τους πιο καταρτισμένους ανθρώπους στη χώρα για να μας μιλήσει για την πολυδιάστατη και καθοριστική Δύναμη του Ενός!
Ανδρέας Κακλιός
Ο Ανδρέας Κακλιός είναι ένας εκ των ιδρυτών της εξαιρετικής πρωτοβουλίας «Άκαπνη Ρόδος» με σκοπό την δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού μεταξύ των πολιτών του νησιού με το μήνυμα «σέβομαι, καπνίζω έξω». Τί τους ενέπνευσε, τί αντιστάσεις αντιμετώπισαν, τί δυναμικές ανακάλυψαν, τί όραμα τους οδηγεί;
Αντώνης Ρεπανάς 
O Αντώνης Ρεπανάς είναι συνιδρυτής του Human Stories, μιας πινακοθήκης ανθρώπινων ιστοριών που αναδύθηκε μέσα από την Ελληνική κρίση, την κοινωνική και την προσφυγική. Ο Αντώνης Ρεπανάς δραστηριοποιείται στον δημοσιογραφικό χώρο εδώ και 3 δεκαετίες και είναι τακτικός συνεργάτης διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων όταν επισκέπτονται τη χώρα μας. To 2017 βραβεύτηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την «ερευνητική δημοσιογραφική προσέγγιση και την ανάδειξη των ανθρώπινων, προσωπικών ιστοριών ώστε να αποδοθεί ολοκληρωμένα η γνήσια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος». Θα μας μιλήσει για τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τους εαυτούς τους δίχως να στοχεύουν στο να αλλάξουν και τον κόσμο – οι οποίοι όμως αλλάζοντας τους εαυτούς τους, δίχως να το καταλαβαίνουν, αλλάζουν σιγά σιγά και τον κόσμο!
Δημήτρης Τριανταφύλλου
Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από το 2010 όπου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου. Κατέχει Β.Α. στα γνωστικά αντικείμενα «Πολιτική Επιστήμη» και «Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και τους τίτλους του Μ.Α. και του Ph.D. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts. Ο συνδυασμός της δικής του υπαρξιακής αναζήτησης ως πολίτης του κόσμου με την ανάγκη να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με τους φοιτητές του, ιδιαίτερα ως Έλλην διεθνολόγος σε πανεπιστήμιο της Πόλης σε μια εποχή ευρύτερης αναζήτησης και αστάθειας τον έχει ωθήσει να αναλάβει το ρολό του γεφυροποιού με την δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων που φέρνουν μαζί νέους πολλών χωρών με στόχο τον κοινό προβληματισμό και την συνεργατικότητα! O κ. Τριανταφύλλου θα μας μιλήσει για την δύναμη του ενός σε ρόλο καταλύτη-γεφυροποιού!
Κώστας Καρπούζης
Ο Κώστας Καρπούζης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ και Head of Games Programming στη SAE Athens. Έχει εργαστεί σε δύο βραβευμένα παιχνίδια, το Siren και το Navigo, που κέρδισαν το βραβείο Best Serious Game από τη Serious Games Society το 2013 και το 2018, αντίστοιχα. Εκτός από την ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα των παιχνιδιών σοβαρού σκοπού, συμμετέχει σε δράσεις για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης της τεχνολογίας, των ψηφιακών παιχνιδιών, και της επιστήμης των υπολογιστών στα σχολεία, και για την προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών και γυναικών στον προγραμματισμό. Στην έρευνά του, αντιμετωπίζει τα ψηφιακά παιχνίδια σαν είδος αφήγησης, με τον ήρωα να κυνηγά το αντικείμενο του πόθου του, και τους αντιπάλους ή τα εμπόδια να στέκονται ανάμεσά τους – σε αντίθεση όμως με τα κλασικά μέσα, όπως τη λογοτεχνία ή το θέατρο, τα παιχνίδια μάς απελευθερώνουν, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξαναγράψουμε την ιστορία ακριβώς όπως τη θέλουμε εμείς, ζώντας το ταξίδι του ήρωα από πρώτο πρόσωπο. Αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιχνίδια, μπορούμε όχι μόνο να τα εντάξουμε και στην εκπαίδευση, εκτός από την ψυχαγωγία, αλλά και να ξεπεράσουμε τους φόβους που συνοδεύουν πάντοτε τις τεχνολογικές εξελίξεις!
Nell Watson
Mηχανολόγος, εκπαιδευτικός και διεθνούς φήμης ειδικός σε θέματα Τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί αποκαλούν την Nell Watson Τεχνολογική Φιλόσοφο. Στα 20 της εφηύρε τεχνολογία με την οποία μπορούσε να γίνει μέτρηση διαστάσεων σώματος από 2 μόνο φωτογραφίες και ίδρυσε εταιρείες που αξιολογούνται σήμερα σε αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Είναι αντιπρόεδρος της διεθνούς επιτροπής ΙΕΕ που θεσμοθετεί ασφαλιστικά μέτρα για αυτόνομα συστήματα, και είναι επικεφαλής της επιτροπής για την πιστοποίηση ηθικών προδιαγραφών του ίδιου οργανισμού. Είναι επιστημονική σύμβουλος του οργανισμού The Future of Society του Χάρβαρντ, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Singularity University του Peter Diamandis και Raymond Kurtsveil.
Θάνος Βερέμης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της  Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Κολλέγιο Τρίνιτυ). Από το 1977 ήταν επιμελητής στην έδρα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στην τότε Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Στη δεκαετία του 1980 διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Πρίνστον και Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Πλέον είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος αυτού.  Υπήρξε διευθυντής (1988-1994) και πρόεδρος (1994-2000) του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Διετέλεσε καθηγητής στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ (Fletcher School of Law and Diplomacy, 2001-2003). 

Το 2006, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), κατέθεσε σχέδιο νόμου, στο οποίο πρότεινε μεγάλο αριθμό διοικητικών, επιστημονικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Επανεκλέχθηκε στη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το 2008. Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτικού κόμματος «Δράση» και για κάποιο διάστημα ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής.

Το 2008 ήταν ο ιστορικός συνεργάτης των ντοκιμαντέρ «Εμείς οι Έλληνες» και «Μεγάλοι Έλληνες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Επανέρχεται το 2011 ως ιστορικός σύμβουλος -σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη- στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «1821», τη συζήτηση «1821…σήμερα» στον ίδιο σταθμό», ενώ έκανε επιστημονική επίβλεψη του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «1821» σε συνεργασία με την Αθανασία Χατζή. Την ίδια περίπου περίοδο ήταν και ο ιστορικός σύμβουλος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ «Μάχες των Ελλήνων» και της συνακόλουθης συζήτησης.

Γιάννης Ζουγανέλης
Ο Γιάννης Ζουγανέλης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μουσουργός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ανθρωπιστής. Πάνω από όλα πολυδιάστατος, ανήσυχος, υπεύθυνος. Καλλιτέχνης με ευαισθησίες που ξεπερνούν την μονάδα, με πολλαπλασιαστικές δυνάμεις. Ανυπομονούμε να τον καλωσορίσουμε στο 4ο TEDxRhodes όπου θα μας μιλήσει για θεατές και αθέατες πτυχές του πολυσχιδούς έργου του.
Μάκης Προβατάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε pre-med στο Worcester St. College της Μασαχουσέτης, και στην συνέχεια αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Από το 1999 κάνει καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές. Τα τελευταία δυο χρόνια είναι στον Athens Voice Radio 102.5fm.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει σε κύκλους συζητήσεων σημαντικούς Έλληνες, καταρχάς στο Gazarte μαζί με την Λίνα Νικολακοπούλου,  και στη συνέχεια στο Public Συντάγματος μαζί με τον Χρήστο Χωμενίδη, και τον Γιάννη Μπασκόζο.

Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες, επιστήμονες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και πολιτικούς, όπως οι Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, John Cleese,  Carlos FuentesEduardo Galeano,Isabel Allende, Patti Smith, John Malkovich,  Mikhail Baryshnikov,  Όλες έχουν  δημοσιευθεί στο ΒΗΜΑ, το BHMagazino και  την Athens Voice.

Συνεργάζεται με το περιοδικό «ΙΣΤΟΡΙΑ», όπου δημοσιεύει άρθρα και συνεντεύξεις. Είναι συν-συγγραφέας δύο βιβλίων: «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο» με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο.-«Μόνο λίγα χιλιόμετρα… Ιστορίες για την Ιστορία», με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου (και τα δυο από τις εκδόσεις Πατάκη).

Pin It on Pinterest