Το δράμα μιας νεαρής μητέρας από το Χάρκοβο που βρήκε καταφύγιο στη Ρόδο

Η νεαρή μητέρα Ντιάνα με τον μόλις 6 μηνών γιο της Νικίτα άφησε πίσω στο Χάρκοβο τον σύζυγό της να πολεμάει και ταξίδευε πέντε μέρες και πέντε νύχτες για να φτάσει στη Ρόδο με μοναδικά εφόδια ένα μικρό σακ βουαγιάζ με τα απαραίτητα κι ένα χαρτάκι με ένα τηλέφωνο και μια λάθος διεύθυνση…
Η ιστορία της Ντιάνα, θα μπορούσε να γίνει σενάριο για ταινία. Είναι από εκείνες τις φορές όμως που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία και πλέκει σενάρια για να μας θυμίζει ότι η ζωή έχει δύο όψεις… Αλλά και πως εκεί που η ελπίδα χάνεται, μπορεί να ξαναγεννηθεί δίνοντας συνέχεια στο αέναο της ζωής και της αγάπης.

Μια κλειστή πόρτα και μια ανοιχτή αγκαλιά

Η Ντιάνα ερχόμενη στη Ρόδο βρήκε μια κλειστή πόρτα για την ίδια και το παιδί της από εκεί που περίμενε να εισπράξει αγάπη και συμπαράσταση, όμως για καλή της τύχη βρήκε μια ανοικτή αγκαλιά κι ένα σπίτι από ανθρώπους που γνώρισε λίγες ώρες αφότου ήρθε στο νησί μας…
Η νεαρή μητέρα, αφού αποχαιρέτησε την περασμένη Παρασκευή 4 Μαρτίου τον άντρα της ο οποίος έμεινε πίσω στο Χάρκοβο να πολεμήσει, έβαλε λίγα ρούχα σε ένα σακ βουαγιάζ και κρατώντας στην αγκαλιά της τον μόλις έξι μηνών γιο της ξεκίνησε για τη Ρόδο χωρίς να ξέρει ούτε πώς, ούτε πότε θα φτάσει. Στην τσέπη της είχε ένα χαρτάκι με ένα σταθερό τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σπιτιού της Ουκρανής αδελφής του παππού της, η οποία είχε παντρευτεί Ελληνα και ζούσε στη Ρόδο. Στο σπίτι της ήλπιζε να βρει καταφύγιο για την ίδια και τον γιο της κι ας μην την είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή της… Ηταν συγγενής της και πίστευε ότι η ηλικιωμένη θα της άνοιγε την πόρτα και την αγκαλιά της για να προστατέψει την ίδια και το έξι μηνών αγοράκι της από τη φρικαλεότητα του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Αφού διέσχισε την Ουκρανία, έφτασε στη Σλοβακία και από εκεί στην Αυστρία. Στη Βιέννη φιλοξενήθηκε για ένα βράδυ σε οργανωμένη δομή που υποδέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία κι εκεί είπε στους εθελοντές ότι θέλει να βρει τρόπο για να φτάσει στη Ρόδο όπου ζει η ηλικιωμένη αδελφή του παππού της και ήταν το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί. Για καλή της τύχη οι εθελοντές που την φρόντισαν στη Βιέννη κι άκουσαν την ιστορία της, επισκέπτονται το νησί μας τακτικά για τις διακοπές τους και έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του καταλύματος όπου διαμένουν Μ.Π. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να δημοσιευθούν για ευνόητους λόγους).

Η Ρωσίδα που άνοιξε την αγκαλιά της στην Ουκρανή πρόσφυγα
Οι εθελοντές που φρόντισαν την μητέρα και τον γιο της στη δομή της Βιέννης, είναι Γάλλοι που διέμεναν για χρόνια στο Καζακστάν όπου επίσης μεγάλωσε και η Ρωσίδα σύζυγος του επιχειρηματία. Αμέσως επικοινώνησαν με τον συμπολίτη μας και τον ρώτησαν αν είχε την πρόθεση να παραλάβει την κοπέλα και το μωρό της από το αεροδρόμιο της Ρόδου για να την μεταφέρει στο σπίτι της αδελφής του παππού της.
Ο Ροδίτης επιχειρηματίας δέχθηκε με μεγάλη χαρά να βοηθήσει την νεαρή μητέρα και μαζί με την σύζυγό του, η οποία είναι από τη Ρωσία, αποφάσισαν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στη Ντιάνα και στον γιο της, μέχρι να φτάσουν ασφαλείς στο σπίτι της 82χρονης. Αφού οι εθελοντές διασφάλισαν ότι υπήρχε κάποιος να παραλάβει την Ντιάνα από το αεροδρόμιο της Ρόδου, την επόμενη κιόλας ημέρα η νεαρή μητέρα και ο γιος της μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό το νησί μας, αφήνοντας πίσω την φρίκη του πολέμου και την κακουχία της προσφυγιάς αφού ένα σπίτι την περίμενε στο νησί μας. Ή έτσι νόμιζε…
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 10 Μαρτίου, η Ουκρανή μητέρα και ο έξι μηνών γιος της, έφτασαν στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» όπου τους υποδέχθηκε η Ρωσίδα σύζυγος του επιχειρηματία (η οποία επίσης δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της). Η Ντιάνα δεν μιλά αγγλικά, οπότε η Ρωσίδα σύζυγος του γνωστού επιχειρηματία ήταν «ο από μηχανής Θεός» για την νεαρή μητέρα η οποία έφτασε σε έναν ξένο τόπο ως πρόσφυγας χωρίς να μιλά τη γλώσσα και χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν, με την ελπίδα ότι θα βρει ασφαλές καταφύγιο στο σπίτι της 82χρονης Ουκρανής που από χρόνια διαμένει στη Ρόδο. Αφού μπήκαν στο αυτοκίνητο, η σύζυγος του επιχειρηματία την ρώτησε αν χρειάζεται κάτι η ίδια ή το μωρό πριν την μεταφέρει στον προορισμό της και φρόντισε η εμφανώς ταλαιπωρημένη μητέρα να νιώσει ασφαλής. Η Ντιάνα δεν είχε πάνω της ούτε ένα ευρώ, μόνο τον γιο της, δυο τρεις αλλαξιές και την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψει στην πατρίδα της…
Οσο υπάρχουν  άνθρωποι…
Η διεύθυνση στο χαρτάκι ήταν λάθος και η σύζυγος του επιχειρηματία, κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο την 82χρονη η οποία της έδωσε τελικά την σωστή διεύθυνση και προς έκπληξη της συμπολίτισσάς μας το σπίτι της ήταν κοντά στο δικό της. Η 82χρονη, η οποία δεν είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή της την εγγονή του αδελφού της, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της στην νεαρή και στον γιο της αλλά… για ένα βράδυ μόνο. Την επόμενη κιόλας ημέρα, (σ.σ. χθες) η ηλικιωμένη είπε στην Ντιάνα ότι δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει και θα έπρεπε να πάρει τον γιο της και να φύγουν από το σπίτι.
Χθες Παρασκευή, ο επιχειρηματίας με την σύζυγό του, είχαν ούτως ή άλλως προγραμματίσει να περάσουν από το σπίτι της ηλικιωμένης για να παραλάβουν την νεαρή μητέρα προκειμένου να πάνε στο σούπερ μάρκετ και στο φαρμακείο για να αγοράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και στη συνέχεια ρούχα για την ίδια και τον γιο της αφού στη Ρόδο έφτασε με ελάχιστα πράγματα και χωρίς χρήματα.
Η σύζυγος, φτάνοντας στο σπίτι για να παραλάβει την Ντιάνα και τον γιο της, πληροφορήθηκε ότι η 82χρονη δεν προτίθεται να τους φιλοξενήσει κι έτσι με κοινή απόφαση και χωρίς δεύτερη σκέψη από χθες φιλοξενούν την ίδια και τον γιο της στο σπίτι τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι θα σώζεται η τιμή της σημερινής κοινωνίας και όπως είπε ο – André Breton, ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση…
Μάλιστα χθες, το ζευγάρι των συμπολιτών μας που άνοιξαν την αγκαλιά και το σπίτι τους στην μητέρα και στον γιο της, φρόντισαν να επικοινωνήσει και με τον σύζυγό της ο οποίος παραμένει στο Χάρκοβο.
Όπως είπε στη «δ» ο επιχειρηματίας Μ.Π. προτίθεται να προσφέρει και εργασία στην νεαρή μητέρα και να εξασφαλίσει baby sitting για το μωρό μέχρι να σταθεί στα πόδια της και για όσο χρειαστεί αναλόγως και τις εξελίξεις πίσω στην πατρίδα της.
Η σύζυγος του επιχειρηματία, ανέφερε στη «δ» ότι δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη απέναντι στο δράμα της νεαρής μητέρας και του έξι μηνών γιου της. «Σήμερα είναι εκείνοι, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ντιάνα είναι ακόμα σοκαρισμένη από τη φρίκη του πολέμου και ταλαιπωρημένη από το γεμάτο δυσκολίες ταξίδι μέχρι να φτάσει σε ένα ασφαλές σπίτι.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Pin It on Pinterest

Share This