Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου στη NoceraInferiore της Ιταλίας

Συμμετοχή μαθητών/ριών και εκπαιδευτικών του σχολείου

σε Διεθνή Συνάντηση ανταλλαγής μαθητικών ομάδων

στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+/ΚΑ229

Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση ανταλλαγής μαθητικών ομάδων που διεξήχθη στο σχολικό συγκρότημα 3ο Istituto Comprensivo Statale, στη Nocera Inferiore της Ιταλίας από 28/3/2022 έως 1/4/2022, στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Erasmus+ 2020, «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229» στον Τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης. Στη συνάντηση αυτή το 3οΓυμνάσιο Ρόδου εκπροσώπησαν οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης Γιαλλουράκη Χριστίνα, Γιαννούρη Αθανασία, Εμμανουηλίδη Καλλιόπη-Ειρήνη, Καραταπάνη Νικολέττα, Κουλουμπράκης Αριστείδης-Άγγελος, Μπίτζιος Ευάγγελος και Χατζηνικόλα Ειρήνη, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τον κ. Αδαμόπουλο Παναγιώτη, μαθηματικό και την κα Σιώπη Αλεξάνδρα, καθηγήτρια Γαλλικών και υπεύθυνη επικοινωνίας και εκτέλεσης του σχεδίου.

Πρόκειται για ένα τριετές γαλλόφωνο σχέδιο (2020-2023), το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη της περιβαλλοντικής πρόκλησης, που συνδέεται με τη διατήρηση των πόρων του πλανήτη μας, μια πρόκληση που αφορά όλους μας και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Έξι εταιρικά σχολεία από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα επιδιώκουν να γνωρίσουν τις οικολογικές συμπεριφορές και να αποκτήσουν τα εργαλεία και τις γνώσεις για να προστατέψουν το περιβάλλον.

Κύριο θέμα της συνάντησης στη Nocera Inferiore αποτέλεσε το ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας στις περιοχές των εταιρικών σχολείων και η ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων σε ζητήματα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την υλοποίηση συνεργατικών δράσεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. «Nous sommes notre territoire!» (Είμαστε το έδαφός μας!) είναι η φράση που σφράγισε αυτή τη συνάντηση.

Μία συνάντηση που περίμεναν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου από τον Οκτώβριο του 2020, με μεγάλη ανυπομονησία, αγωνία, πολλές αναβολές και απογοητεύσεις λόγω των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών. Ωστόσο, οι διαδικτυακές συναντήσεις και οι συνεργατικές δράσεις των εταιρικών σχολείων που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλλαν σημαντικά στην προετοιμασία της.

Πρώτη στάση της ελληνικής αποστολής στη μακρινή διαδρομή προς το ιταλικό σχολείο ήταν η Ρώμη και η επίσκεψη σε σημαντικά αξιοθέατα της αιώνιας πόλης: Κολοσσαίο, Πιάτσα Βενέτσια, Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄, Πιάτσα Ναβόνα, Πάνθεον, Φοντάνα ντι Τρέβι, Πιάτσα ντι Σπάνια, Κάστρο των Αγγέλων, Βατικανό, βόλτα στις όχθες του Τίβερη, Πιάτσα ντελ Πόπολο και συνάντηση με τους δρομείς του μεγάλου Μαραθώνιου της Ρώμης την Κυριακή 27 Μαρτίου. Η άφιξη στην Nocera Inferiore με τρένο έκρυβε κι άλλες πρωτόγνωρες εμπειρίες για την ελληνική αποστολή με αποκορύφωμα την πολυπόθητη συνάντηση με όλους τους εταίρους και κοινό γεύμα σε πιτσαρία της πόλης.

Η υποδοχή στο ιταλικό σχολείο 3ο Istituto Comprensivo Statale από τη Διευθύντρια κα Ventura Maria, τις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην παιδαγωγική ομάδα κα Califano Giuseppina, κα Avellino Rosaria και τη συντονίστρια του σχεδίου κα Scarnicci Laura έγινε σε εορταστικό κλίμα και περιλάμβανε χαιρετισμούς από όλους τους εταίρους, ανταλλαγές δώρων, παρουσιάσεις των μελών (εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών) κάθε αποστολής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των εταιρικών σχολείων και των περιοχών τους, οι εργασίες των μαθητών με τους κανόνες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, παρουσίαση του e-book «Βιοποικιλότητα και αρχαίοι σπόροι», διοργανώθηκαν εργαστήρια (κυνήγι θησαυρού – e book παιχνίδι), παρουσίαση της περιοχής της Καμπανίας και κλείσιμο της συνάντησης στο σχολείο με τον παραδοσιακό χορό «Tarantella» από τους μαθητές/τριες του ιταλικού σχολείου. Ακολούθησε παράθεση γεύματος προσφορά του ιταλικού σχολείου που έγινε σε συνεργασία με το I. I. S. “Domenico Rea” (ένα Κρατικό Επαγγελματικό Ινστιτούτο Εστίασης και Ξενοδοχειακής Φιλοξενίας) της Nocera Inferiore.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Nocera Inferiore υλοποιήθηκαν πλείστες δράσεις οι οποίες αφορούσαν επισκέψεις σε αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της ευρύτερης περιοχής της Καμπανίας, όπως επίσκεψη στις ανασκαφές της Αρχαίας Πομπηίας, στο Αρχαιολογικό Φυσικό Πάρκο Longola, με τον ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή προϊστορικό οικισμό στις όχθες του ποταμού Sarno, επίσκεψη στους κήπους και τις αίθουσες του βασιλικού ανακτόρου της Καζέρτα και τη μεσαιωνική Καζέρτα με τα γραφικά στενάκια της και την μοναδική πανοραμική θέα της περιοχής.

Εντυπωσιακή υπήρξε η επίσκεψη στους χώρους της εταιρείας La Semiorto Sementi στην περιοχή του Sarno, που ειδικεύεται στην ενίσχυση της παραγωγής σπόρων κηπευτικών φυτών, λουλουδιών και αρωματικών βοτάνων, αλλά και στη συντήρηση και τη γενετική βελτίωση διαφόρων ποικιλιών φυτών σε συνεργασία με ειδικούς γεωπόνους.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός βεβαίως σε αυτή τη συνάντηση αποτέλεσε η γνωριμία μεταξύ των μαθητών/τριών των εταιρικών σχολείων, η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανακαλύψουν διάφορους τρόπους επικοινωνίας, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών και πάνω απ’ όλα να έχουν μια ουσιαστική διαπροσωπική επαφή, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αντιληφθούν τα κοινά τους ενδιαφέροντα και στόχους. Οι πραγματικές ανταλλαγές και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ευνοούν το άνοιγμα προς τους άλλους, δημιουργούν κίνητρα στους μαθητές, ανοίγουν πεδία προβληματισμού και συνεργασίας, αναδεικνύουν τον σεβασμό στην ποικιλομορφία σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια είναι απαραίτητες για καλύτερη ένταξη στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Η επόμενη συνάντηση ανταλλαγής ομάδων μαθητών/τριών του συγκεκριμένου σχεδίου θα πραγματοποιηθεί στo Canedo – Santa Maria da Feira (κοντά στο Πόρτο) της Πορτογαλίας, στο σχολείο Agrupamento de Escolas de Canedo, από 7 έως 14 Μαΐου 2022, ενώ η υποδοχή των εταιρικών σχολείων στη Ρόδο καθορίστηκε να διεξαχθεί στο 3ο Γυμνάσιο Ρόδου στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, από 10 έως 14 Οκτώβρη 2022.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This