“Θερμό επεισόδιο” Κίνας-ΗΠΑ: “Θα βουλιάξουμε το αντιτορπιλικό σας αν δεν το αποσύρεται από τη θάλασσα μας” προειδοποιεί το Πεκίνο

“Θερμό επεισόδιο” μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ προκλήθηκε με αφορμή την αποστολή του αντιτορπιλικού πλοίου του αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. “Θα αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας του στη θαλάσσια αυτή περιοχή”, ήταν το οργισμένο μήνυμα του Πεκίνου πρός την Ουάσιγκτουν και αυτό στη στρατιωτική γλώσσα σημαίνει πώς αν το αμερικανικό πλοίο δεν αποχωρήσει τότε υπάρχει κίνδυνος χρήσης πυρών.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα με τη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας από την πλευρά του Πεκίνου, απέναντι στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS-Lassen.  

Το αμερικανικό πλοίο πλησίασε στα νησιά Σπάρτλι, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την κινεζική κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας, η περιοχή ανήκει στη δική της αρμοδιότητα και απαιτείται ειδική άδεια σε οποιοδήποτε ξένο πολεμικό πλοίο θελήσει να τη διαπλεύσει.

Η Κίνα έκανε λόγο για επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες, καθιστώντας σαφές ότι θα αντιδράσει δυναμικά. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει και άλλες το επόμενο διάστημα στην περιοχή, για τις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση αν θα πραγματοποιηθούν, μετά την αντίδραση του Πεκίνου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, πάντως, ανεβάζει το «θερμόμετρο» στα ύψη και καλλιεργεί το έδαφος για περαιτέρω άμβλυνση των «τεταμένων» σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες. Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης: «Η Κίνα θα ανταποκριθεί αποφασιστικά στις εσκεμμένες προκλήσεις κάθε χώρας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη συγκεκριμένη περιοχή και τον εναέριο χώρο και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ασφάλειά της».

Να σημειώσουμε ότι η κυριαρχία του Πεκίνου στην περιοχή αυτή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αμφισβητείται τόσο από το Βιετνάμ, όσο και από τις Μαλαισία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, οι οποίες προβάλλουν αξιώσεις.

Οι δε ΗΠΑ προφανώς θέλοντας να εκφράσουν την ενόχληση τους για τη συμμετοχή της Κϊνας στο πλευρό της Ρωσίας στις επιχειρήσεις της Συρίας επιχειρεί να ανεβάλει το θερμόμετρο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κάτι πάντως που δεν αρέσει καθ’ όλου στο Πεκίνο.

Pin It on Pinterest

Share This