Θεραπεύτηκε από HIV ο πέμπτος άνθρωπος στον κόσμο !

Ελπίδες κατά του HIV δημιούργησαν επιστήμονες, καθώς μέσω μιας νέας θεραπείας κατάφεραν να θεραπεύσουν έναν 53χρονο άνδρα από τον ιό και μάλιστα είναι το πέμπτο άτομο στον κόσμο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρει το forbes.com, ο άνδρας δεν έχει σημάδια ενεργού λοίμωξης τέσσερα χρόνια αφότου σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ του έγινε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Πιο αναλυτικά, βρέθηκε θετικός στον HIV το 2008. Το 2011, εμφάνισε λευχαιμία που αντιμετωπίστηκε με χημειοθεραπεία, αλλά ο καρκίνος επανήλθε τον επόμενο χρόνο. Έτσι, το 2013, τα βλαστοκύτταρα αίματος στο μυελό των οστών του άνδρα που δημιουργούν ανοσοκύτταρα – συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών – καταστράφηκαν από χημειοθεραπεία και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με βλαστοκύτταρα από αίμα που έδωσε συμβατός δότης.

Μάλιστα, οι γιατροί βρήκαν έναν δότη με μια μετάλλαξη που απενεργοποιεί τον υποδοχέα CCR5 που χρησιμοποιεί ο HIV για να μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε η μεταμόσχευση έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα ανθεκτικό στον HIV.

Σημειώνεται, πως η μόλυνση από τον HIV λειτουργεί διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους φορείς του HIV, οι γυναίκες απαρτίζουν πάνω από τις μισές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, συμμετέχουν σε ποσοστό μόνο 11% σε θεραπευτικές δοκιμές.

Pin It on Pinterest