Τι είναι ο θανατηφόρος ιός MERS – Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Η πρώτη λοίμωξη από τον κορονοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012.

Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται από τον ιό εκδηλώνουν προβλήματα στο αναπνευστικό, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ο ιός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς στο 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους.

Στον επιστημονικό χώρο, ο CoV είναι γνωστός και ως κορωναϊός, δεδομένου ότι η ονομασία του ιού, coronavirus, υποδηλώνει την χαρακτηριστική «κορώνα» που φαίνεται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο MERS-CoV μεταδίδεται με την επαφή από άτομο σε άτομο. Η προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη, όμως είναι πιθανό να μεταδόθηκε αρχικά από κάποιο ζώο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό.

Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώτος ασθενής στη χώρα μας που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό MERS, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πρόκειται για έναν 69χρονο που ήρθε την Μεγάλη Πέμπτη στην Ελλάδα από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι και η μόνιμη κατοικία του.

Ο έλληνας ασθενής ήρθε από τη Σαουδική Αραβία και η διάγνωσή του έγινε μετά την άφιξή του στη χώρα μας, επειδή είχε παρουσιάσει πυρετό που δεν έπεφτε. Ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

πηγή: onmed.gr

Pin It on Pinterest