Τέσσερα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό – Οι πτήσεις από Βρετανία και τα πανηγύρια

ι τελευταίες εξελίξεις έφεραν ανακοινώσεις απ’ την μεριά της Κυβέρνηση σχετικά με νέα μέτρα για τον κορονοϊό. Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για τις πτήσεις από Βρετανία και τα πανηγύρια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως εξετάζεται η άμεση απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων, όπως τα πανηγύρια, ενώ εξήγησε τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα με τις πτήσεις από Βρετανία.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε συνολικά τέσσερα νέα μέτρα, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα τέσσερα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

  1. Ένταση στοχευμένων ελέγχων στον Προμαχώνα
  2. Ένταση ελέγχων στις πύλες εισόδου από την Αλβανία
  3. Οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο “ανοίγουν” στις 15 Ιουλίου με αρνητικό τεστ, ενώ με Σουηδία το άνοιγμα πάει για 22 του μήνα και για τις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα, και πάλι με αρνητικό τεστ.
  4. Για τα πανηγύρια και τις μαζικές εκδηλώσεις εξετάζεται η απαγόρευση μέχρι το τέλος του Ιουλίου, με την απόφαση να λαμβάνεται από τους λοιμωξιολόγους.

“Ήδη από την Πέμπτη μέχρι και χθες 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά”, ενημέρωσε ο κ. Πέτσας και εξήγησε την ανάγκη να μην γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας.

Οφείλουμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να διαφυλάξουμε το κεκτημένο αυτό ως κόρην οφθαλμού. Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αλλά είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό

Αναλυτικά οι αποφάσεις της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό, όπως τις περιέγραψε ο κ. Πέτσας:

  • Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
  • Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
  • Όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
  • Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη σημερινή της συνεδρίαση η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.