Τέλος των επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού στη Βόρεια Γάζα [εικόνες]

Να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας μπορούν οι Παλαιστίνιοι που τις είχαν εγκαταλείψει.
Ή τουλάχιστον αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι ολοκλήρωσε την εκεί αποστολή του και ρίχνοντας πιθανότατα το βάρος σε άλλες περιοχές.
«Συνιστάται στους κατοίκους να προσέχουν για εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχει διασπείρει η Χαμάς στην περιοχή», συμπληρώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση προς τους 70.000 κατοίκους της Μπέιτ Λαχίγια.
Την ίδια ώρα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μεταδίδει ότι εντός των επομένων ωρών ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει την καταστροφή όλων των τούνελ της Χαμάς.
Το ίδιο μεταδίδουν και δύο ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια.
Παράλληλα περίπου στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται διάγγελμα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε θέσει ως βασικό στόχο του Ισραήλ την καταστροφή όλων των τούνελ για τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι πάντως έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων βομβαρδισμών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με τις επιχειρήσεις των στρατευμάτων – που αναζητούν τον αγνοούμενο στρατιώτη – στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Και μπορεί το Ισραήλ να ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, ωστόσο η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης υπογράμμισε όχι μόνο ότι δεν τον κρατά, αλλά πιθανότατα είναι νεκρός.
Οι κάτοικοι της Ράφας στη νότια Γάζα, όπου σημειώθηκε χθες (1/8) η συμπλοκή κατά την οποία φέρεται να αιχμαλωτίστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης, τονίζουν ότι η περιοχή τους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, ενώ κάποιοι επεσήμαναν ότι ο ισραηλινός στρατός τούς προειδοποίησε να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.
Οι Ισραηλινοί πάντως – οι οποίοι ανακοίνωσαν μάλιστα ότι έχουν καταστρέψει «τις περισσότερες από τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα», κάποιες από τις οποίες φτάνουν ως το Ισραήλ – έχουν εξαπολύσει περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων».
Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This