Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της Ρόδου, η Πυροσβεστική και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνονται στις περιοχές για τις οποίες η ΕΜΥ προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Rodosreport, στην ενημέρωση προς τις ομάδες ζητείται να ελεγχθούν η διαθεσιμότητα του προσωπικού, τα οχήματα και ο εξοπλισμός, ώστε να είναι δυνατή η άμεση κινητοποίησή τους εφόσον χρειαστεί.
Παράλληλα, προβλέπεται συνεχής επικοινωνία με το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη των φαινομένων και συντονισμός σε περίπτωση προβλημάτων. Στην ενημέρωση υπογραμμίζεται ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια όλων όσοι θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις.
Τα χρονικά διαστήματα της προειδοποίησης για τα Δωδεκάνησα
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, που εκδόθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, προβλέπει μεταβολή του καιρού από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, τουλάχιστον έως και την Τρίτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική χώρα. Τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Για τα Δωδεκάνησα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, το διάστημα κατά το οποίο αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκτείνεται από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ.
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται στην περιοχή από το μεσημέρι, χωρίς να προσδιορίζεται στο συγκεκριμένο δελτίο η ώρα λήξης τους.
Πρόσθεσε το Rodosreport στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google
Τι προβλέπεται για τη Ρόδο
Η επίσημη προειδοποίηση καλύπτει τα Δωδεκάνησα ως γεωγραφική ενότητα, στην οποία ανήκει και η Ρόδος, χωρίς να δίνει διαφορετικά χρονικά διαστήματα ανά νησί.
Επομένως, τα διαστήματα αυξημένης προσοχής που ορίζει το έκτακτο για την περιοχή είναι οι προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ της Δευτέρας και, εκ νέου, από το μεσημέρι της Τρίτης. Δεν προσδιορίζονται ξεχωριστά για τη Ρόδο ακριβείς ώρες έναρξης και λήξης ή η ένταση των φαινομένων ανά περιοχή του νησιού.
Η τοπική ενημέρωση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα δίνει έμφαση κυρίως στις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. Ωστόσο, το έκτακτο της ΕΜΥ τοποθετεί την έναρξη του διαστήματος ισχυρών φαινομένων στα Δωδεκάνησα νωρίτερα, από τις προμεσημβρινές ώρες.
Προσοχή σε ρέματα, μετακινήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν και να ελέγξουν ότι λούκια και υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
Δεν πρέπει να επιχειρείται διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους. Συνιστάται επίσης η αποφυγή υπαίθριων εργασιών και δραστηριοτήτων σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές όταν εκδηλώνονται καταιγίδες.
