Τάκης Πότσος: “Ο Ροδιακός λαός θα κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα του δώσει δύναμη και ελπίδα” – Συνέντευξη

Συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου Ρόδου Τάκη Πότσου στο rodosreport

  • Κ. Πότσο είστε υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου. Πως θα διοικήσετε τον Δήμο της Ρόδου, αν εκλεγείτε, γνωρίζοντας ότι  είστε ενάντια στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης;

Ο Ροδιακός λαός και μετά τις δημοτικές εκλογές θα παραμείνει αντιπολίτευση, απέναντι στην αντιλαϊκή  πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, των πολυεθνικών και της εργοδοσίας. Θα έχει ν’ αντιμετωπίσει την εξουσία και το κράτος τους, που θα τον οδηγεί καθημερινά σε συμπίεση των δικαιωμάτων του. Εμείς ως δημοτική αρχή θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα, αξιοποιώντας τη λαϊκή δύναμη, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτήν, ώστε να διεκδικήσουμε κρατικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών του Ροδιακού λαού σε έργα υποδομής, σε υγεία και πρόνοια, παιδεία, καθαριότητα, προστασία του περιβάλλοντος, έργα για ανάπτυξη του πολιτισμού και αθλητισμού που θα παρέχονται δωρεάν σε όλους. Κυρίως όμως, έχοντας μια τέτοια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φρενάρεις αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξεις το δρόμο για ριζικές αλλαγές που θ’ απαλλάξουν τον λαό από την αιτία των προβλημάτων του, ανοίγοντας το δρόμο για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

  • Το ψηφοδέλτιο σας καταρτίστηκε από 111 υποψηφίους. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της παράταξης σας;

Στα  ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ πανελλαδικά, όπως και στο Δήμο της Ρόδου συμμετέχουν αγωνιστές ξενοδοχοϋπάλληλοι, άνεργοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι φοιτητές. Άνθρωποι που έχουν ξεχωρίσει από την δράση τους στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού όχι προεκλογικά, αλλά καθημερινά με τη δράση τους στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς που ανήκουν. Το ψηφοδέλτιο μας είναι καθρέφτης της λαϊκής συμμαχίας, που έχουμε σήμερα ανάγκη, της συμμαχίας που πρέπει να αποκτήσει γερά πόδια δίνοντας ώθηση μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για να αποσπά κατακτήσεις και να ανοίγει το δρόμο για την λαϊκή εξουσία.

  • Συμφωνείτε με τη λειτουργία του «Καλλικράτη»; Πιστεύετε ότι η πρώτη του εφαρμογή στο Δήμο της Ρόδου ήταν επιτυχημένη;

Αρχικά, να υπενθυμίσω ότι μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ που στηρίζει την παράταξη είχαν προειδοποιήσει ότι ο «Καλλικράτης» δεν έχει να κάνει με το αν ο δήμος θα είναι ένας ή δέκα, αλλά με το πώς καλύτερα θα συνδεθεί η Τοπική Διοίκηση με την κεντρική εξουσία, πώς καλύτερα θα υλοποιούνται οι αντιλαϊκές  πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη ο « Καλλικράτης» δεν έχει αποτύχει όπως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν. Αντίθετα μάλιστα έχει σε μεγάλο βαθμό ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Το μοντέλο της τοπικής διοίκησης θα αναπροσαρμόζεται συνεχώς και αυτό πάντα θα καθορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου να έχει πιο άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής που το εξυπηρετεί.

  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη τετραετία όπως δούλεψε ο Καλλικράτης. Αναφέρετε μας συνοπτικά την πορεία σας.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που στήριξε το ΚΚΕ, ήταν ακριβώς αυτό που λέμε τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα των εργαζομένων και του λαού μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.  Από τη μια πλευρά λοιπόν αντιστάθηκαν σε μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, καταψηφίζοντας τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς του Δήμου, που στηρίζουν τα έσοδά τους σε ποσοστό πάνω από 60% σε φόρους, τέλη, πρόστιμα και εισφορές. Αντιτάχθηκαν με κάθε τρόπο στις ιδιωτικοποιήσεις της Δημοτικής και Δημόσιας περιουσίας, του Αεροδρομίου των Μαριτσών, του Γκολφ Αφάντου, του λιμανιού, της Μαρίνας, του Αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ». Καταψήφισαν την πρόταση «αξιοποίησης» της Παλιάς Πόλης, αφού έτσι ανοίγει η πόρτα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την εκμετάλλευσή της ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφώνησαν.

Αντιπάλεψαν την σταδιακή αντικατάσταση των υπηρεσιών Υγείας- πρόνοιας, παιδείας από τις διάφορες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, από ΜΚΟ, από τον εθελοντισμό, στάθηκαν κόντρα στην εμπορευματοποίησή τους, θεωρώντας ότι αποτελούν αναφαίρετα και ουσιαστικά δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου, που δεν πρέπει να αφήνονται στην «φιλανθρωπία».

Αντιτάχθηκαν στα μέτρα που οδήγησαν σε εργασιακούς μεσαίωνες, σε σύγχρονη δουλεία τους ξενοδοχοϋπάλληλους, τους ιδιωτικούς υπάλληλους, το σύνολο της εργατικής τάξης. Πάλεψαν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Εναντιώθηκαν στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών του ΡΟΔΑ,  στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Από την άλλη δεν έμειναν μόνο στην αντίσταση, αλλάδιεκδίκησαν μια σειρά μέτρα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια. Υπερασπίστηκαν την κατάργηση των τροφείων και την ανάπτυξη δικτύου παιδικών σταθμών, για να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά. Απαίτησαν την πλήρη χρηματοδότηση  και στελέχωση των κοινωνικών δομών με μόνιμο προσωπικό, για να καλυφθούν οι ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού που ρίχνει στην ανέχεια και την εξαθλίωση, η πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Απαίτησαν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, να σταματήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς προϋποθέσεις.

Έφεραν δύο φορές για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και της αντιπυρικής προστασίας, παίρνοντας την απάντηση ότι δεν είναι ζητήματα προτεραιότητας, με την ανοχή όλων των άλλων παρατάξεων

  • Ξεκινώντας ως Δημοτική Αρχή εάν εκλεγείτε , ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;

Τα φαινόμενα εξαθλίωσης μέσα στην κοινωνία έχουν αυξηθεί δραματικά από την σκληρότητα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Η φτώχεια, η ανεργία, οι περικοπές σε επιδόματα, φάρμακα έχουν φέρει τον κόσμο αυτό σε απόγνωση. Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, με μια σειρά μέτρων που θα παρέχονται μέσα από τις προνοιακές και κοινωνικές δομές του Δήμου. Τα ΚΗΦΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το Συσσίτιο, οι Παιδικοί Σταθμοί θα είναι οι φορείς που θα ανταποκριθούν σε πρώτη φάση σ’ αυτό το ρόλο με δωρεάν παροχές για όλους, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και των τροφείων. Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, μαθητές, φοιτητές, άπορους και ΑΜΕΑ. Δραστική μείωση των τελών για νερό και τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού γι’ αυτές τις κατηγορίες, όπως για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Λέμε ευθέως στο λαό ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η επίλυση όλων των προβλημάτων σε όφελος του λαού, τα εκρηκτικά προβλήματα της Ρόδου απαιτούν την ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και του συστήματος ,και ένα δρόμο ανάπτυξης που θα κινείται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι της εξουσίας του κεφαλαίου.

  • Πείτε μας τη γνώμη σας για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων στους δήμους .

Ήμασταν μαζί με τους υπαλλήλους στον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Στέλνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία και ταυτόχρονα  προσλαμβάνουν εργαζόμενους με κάθε είδους άθλια εργασιακή σχέση, διμηνίτες, κοινωφελή εργασία με 400 ευρώ το μήνα ανασφάλιστοι, πενταμηνίτες κλπ, με σκοπό οι υπηρεσίες να περάσουν σιγά- σιγά στον ιδιωτικό τομέα και να συνθλίψουν τα εργατικά δικαιώματα. Εμείς δεν θέλουμε κανέναν ιδιώτη στις υπηρεσίες του Δήμου. Το προσωπικό του Δήμου να απασχολείται με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

  • Ως νέα δημοτική αρχή αν εκλεγείτε ποιοι θα είναι οι σχεδιασμοί σας για την ανάπτυξη των χωριών της Ρόδου; Θεωρείτε ότι βοηθήθηκαν την προηγούμενη τετραετία;

Την προηγούμενη τετραετία οξύνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που ακολούθησε και η δημοτική αρχή.  Για τα χωριά εμείς θέλουμε να υπάρξει ολόπλευρη ανάπτυξη, έτσι ώστε οι κάτοικοί τους να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά στην υγεία- πρόνοια, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία. Και βέβαια ανάπτυξη τέτοια που να εξασφαλίζει εργασία με όλα τα δικαιώματα.

Δεν μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί αυτή η  ανάπτυξη που εμείς θέλουμε και   στα χωριά, όσο κίνητρο για τις επενδύσεις παραμένει το κέρδος του επιχειρηματία, όσο εφαρμόζεται η Κ.Α.Π. που ξεκληρίζει τους αγρότες, όσο ιδιωτικοποιείται η υγεία και η παιδεία.

Εμείς θα διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους των χωριών κρατική επιχορήγηση για επενδύσεις σε δημόσια έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ανέγερσης σχολείων και παιδικών σταθμών, πολιτιστικών κέντρων και αθλητικών εγκαταστάσεων και φυσικά πλήρως στελεχωμένες τις υπηρεσίες υγείας που να παρέχουν απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

  • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις εκλογές λίγες ώρες πριν;

Πιστεύουμε ότι ο Ροδιακός λαός με την πείρα του, κρίνοντας στην καθημερινή πάλη ποιόν είχε δίπλα του και επειδή ακριβώς οι εκλογές είναι ακόμα μία μάχη, πιστεύουμε ότι θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα που θα του δώσει δύναμη και ελπίδα, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σε Δήμο και Περιφέρεια. Η ψήφος στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι ψήφος κόντρα στο ρεύμα που βάζει τον καθένα και την καθεμία όχι στο πλάι, αλλά μπροστά, πρωταγωνιστή, πιο δυνατό στις μάχες που θ’ ακολουθήσουν.

  • Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε πως οραματίζεστε τη Ρόδο του αύριο. Ποια είναι η ιδανική εικόνα για το νησί μας;

Το όραμά μας είναι η ευημερία του Ροδιακού λαού και του λαού γενικότερα. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για να  ζήσει η εργατική τάξη, ο λαός στο νησί μας καλύτερα. Θέλουμε να μπορεί ο εργαζόμενος να έχει δουλειά, παιδεία, πρόνοια , υγεία. Να μην είναι απομονωμένος, αλλά να έχει πρόσβαση σε φθηνή και συχνή  ακτοπλοϊκή- αεροπορική συγκοινωνία. Να έχει φθηνή και τακτική αστική και υπεραστική συγκοινωνία, ώστε να μπορεί να φτάνει στη δουλειά του έγκαιρα και με ασφάλεια. Να έχει καθαριότητα, πρόσβαση και άμεση εξυπηρέτηση σε κάθε υπηρεσία που έχει ανάγκη. Να γίνει η καθημερινότητά του αβασάνιστη και να απολαμβάνει ελεύθερο χρόνο, πολιτισμό, αθλητισμό, καθαρό περιβάλλον, ν’ απολαμβάνει τελικά τους καρπούς του μόχθου του. Κι αυτό μπορεί να το πετύχει ένας λαός αποφασισμένος να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, να πάρει την εξουσία και να οργανώσει τη δική του οικονομία και κοινωνία.