Τα λύματα της Αττικής προκαλούν ανησυχία: «Περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες»

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο 15ήμερο στην Αττική, με βάσει τις αναλύσεις των λυμάτων, προέβλεψε ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξης του 40%. Ο καθηγητής έκανε λόγο για σταθερή αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, ενώ συμπλήρωσε ότι «την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν πάνω από 40% και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

«Πρόκειται για μια πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε, η εποχή ευνοεί τη μετάδοση» τόνισε

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα ή 10 ημέρες και αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Αναφορικά με την πίεση στο σύστημα υγείας ο καθηγητής είπε πως «δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών» αλλά η βιβλιογραφία δείχνει τη συσχέτιση με την αύξηση κρουσμάτων.

Σχετικά με περαιτέρω μέτρα στην Αττική, είπε πως θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος της διάδοσης, αυξάνοντας για παράδειγμα το ποσοστό της τηλεργασίας, καθώς «η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων είπε πως το Υπ. Παιδείας πρέπει να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα καθώς αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν.