Τα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα

Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα βιοενεργό συστατικών των κερασιών είναι αποτελεσματική θεραπεία αλλά και προληπτική αγωγή κατά των διατροφικών σχημάτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ταζμανίας, κατόπιν αναλύσεων που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανθοκυανίνες, βιοενεργό συστατικό που απαντάται σε υψηλή περιεκτικότητα στα κεράσια γένους Prunus avium και τους δίνει το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα τους, μπορούν να γίνουν το καλύτερο αντίβαρο στα πολλά λιπαρά.

Όπως εξηγεί η Δρ Μέλανι Μπλακχαλ από το Τμήμα Υγείας του αυστραλιανού πανεπιστημίου «όλο και περισσότερα στοιχεία τεκμηριώνουν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν θετική επίδραση σε πολλές παθήσεις, αλλά ελάχιστα είναι τα δεδομένα που να εστιάζουν στην παχυσαρκία».

Έτσι οι ερευνητές σίτισαν ποντίκια με πολλά λιπαρά και χώρισαν τη μελέτη σε δύο σκέλη: μια περίοδο πρόληψης διάρκειας έξι εβδομάδων και μια περίοδο αναστροφής διάρκειας 10 εβδομάδων.

Η ανθοκυανίνη συμπεριλήφθηκε στην αρχή της πρόληψης και στο τέλος της έκτης εβδομάδας της περιόδου αναστροφής.

Τα πειραματόζωα στο σκέλος της πρόληψης πήραν 19% λιγότερο βάρος μετά από λήψη ανθοκυανίνης για έξι εβδομάδες. Επίσης, οι ανθοκυανίνες βοήθησαν στην μείωση της φλεγμονής.

Στόχος των ερευνητών είναι να συνεχίσουν την έρευνα σε ανθρώπους, καθώς η παχυσαρκία είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και τα υπάρχοντα προληπτικά μέσα δεν αποδεικνύονται και πολύ αποτελεσματικά. Ευελπιστούν λοιπόν οι ανθοκυανίνες να αναδειχθούν σε πολύτιμο σύμμαχο στην θεραπεία και πρόληψη της παχυσαρκίας.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Pin It on Pinterest

Share This