“Δεκαπέντε μήνες παρουσίας του Φώτη Χατζηδιάκου ,15 μήνες μηδενικού έργου”

Συνέντευξη του Χατζή Χατζηευθυμίου στην Δημοκρατική

Στο ελλειμματικό έργο, που έχει να επιδείξει η δημοτική αρχή στους 15 μήνες της θητείας της, αποδίδει ο πρώην δήμαρχος Ροδίων και επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, τις επιθέσεις που δέχεται από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τονίζοντας ότι προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του με επικοινωνιακά τρικ και δημιουργική λογιστική.

«Η δημοτική αρχή θα πρέπει να ξεφύγει από τη σφαίρα του φανταστικού, του εντυπωσιασμού άνευ αντικρίσματος και της δημιουργικής λογιστικής και να δει την πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Χατζηευθυμίου, και προσθέτει:
«Είδηση της ημέρας στο Δημαρχιακό Μέγαρο δεν είναι η αντιπαράθεση στελεχών της πλειοψηφίας αλλά ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν σημειώθηκε καμία αντιπαράθεση».
Aναλυτικά η συνέντευξη του πρώην δημάρχου Ροδίων και επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζή Χατζηευθυμίου:
• Κύριε Χατζηευθυμίου ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεχθήκατε τις λεκτικές επιθέσεις του κ. δημάρχου;
Απάντηση στις επιθέσεις του κ. δημάρχου δίνει το έργο που υλοποιήσαμε σε μία τετραετία στον πρώην δήμο Ροδίων, ενός συνόλου έργων και δράσεων που είναι ορατό και μετρήσιμο, ενός έργου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα εκείνης της δημοτικής αρχής στην πόλη της Ρόδου. Αναφορά σε καθ’ ένα από αυτά δεν θα κάνω ακόμη και αν προκαλούμαι, τα απολαμβάνουν και τα χαίρονται όσοι ζουν στη Ρόδο, τα αγνοούν οι απόντες και όσοι εθελοτυφλούν.
Όμως οι πραγματικοί λόγοι αυτής της συμπεριφοράς του κ. δημάρχου είναι άλλοι. Δεν είμαι εγώ ή κάποιος άλλος πρώην δήμαρχος, είναι γενικότεροι λόγοι που έχουν σχέση με το πραγματικό γεγονός της διαπίστωσης του μηδενικού έργου που υλοποιήθηκε στους 15 μήνες παρουσίας του κ. δημάρχου στη θέση αυτή και στο ότι συνειδητοποιεί ότι το ίδιο έργο θα παραχθεί και στο τέλος της πενταετούς παρουσίας του.
Ένα έλλειμμα το οποίο προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακά τρικ και δημιουργική λογιστική. Όμως όσο και αν εντυπωσιάζουν πρόσκαιρα τέτοιου είδους τακτικές, επί της ουσίας ουδέν προσφέρουν στην πόλη και τους κατοίκους της.
Ας ξεχάσει λοιπόν τους μεγαλοϊδεατισμούς του Κυβερνείου και του Κυβερνήτη, που έφερε στην πολιτική ζωή του τόπου μας η πολιτική που και ο ίδιος στήριξε με κάθε μέσο  και ας προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα και να συνεννοηθεί με την κοινωνία για το πώς πρέπει να πολιτευθεί μήπως και περισωθεί κάτι από τον τόπο μας.
• Ποιους στόχους πιστεύετε ότι πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα η δημοτική αρχή;
Πρώτος στόχος αναμφίβολα είναι η ανόρθωση της τοπικής οικονομίας. Χωρίς ισχυρή τοπική οικονομία τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.
Έχει γίνει καραμέλα στα χείλη όλων των πολιτικών από οποιαδήποτε πολιτική παράταξη και αν προέρχονται η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Τι είναι η ανάπτυξη, πώς έρχεται; Με λεωφορείο μήπως, να περιμένει κανείς στη στάση να έρθει;
Όχι βέβαια. Η δημιουργία ανάπτυξης σε ένα τόπο απαιτεί επενδύσεις. Άνευ επενδύσεων μόνο φτώχεια και κακομοιριά θα βιώνουμε.
Συμπερασματικά η δημοτική αρχή θα πρέπει να ξεφύγει από τη σφαίρα του φανταστικού, του εντυπωσιασμού άνευ αντικρίσματος και της δημιουργικής λογιστικής και να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα στην οικονομία έχει κανόνες, που το θέλεις δεν το θέλεις, είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις.
Στο νησί της Ρόδου υπάρχουν πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές οι οποίες δυστυχώς παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Θαλάσσιος τουρισμός: Λιμάνια, Home Port, Μαρίνα Μανδρακίου, Καρνάγιο, Αξιοποίηση Αποβάθρας Ψαροπούλας, Λιμάνι Λάρδου, Λιμάνι Καμείρου, Αλιευτικά καταφύγια Καλλιθέας, Φανών, Πλημυρίου κ.α.
Ακίνητη περιουσία: Νέα Αγορά, Ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη, αγροί χιλιάδων στρεμμάτων αναξιοποίητοι, δεκάδες ακινήτων σε όλο το νησί από τα οποία αν μη τι άλλο θα έπρεπε να εισπράττονται τα ενοίκια (αδιανόητο δύο – τρεις ενοικιαστές ακινήτων του δήμου να οφείλουν περί τις 500 χιλ. € και ακόμη να θεωρούνται ένοικοι των ακινήτων αυτών).
Πρωτογενής τομέας: Αναπτύχθηκε ο τουρισμός όμως κατεστράφησαν όλες οι άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ήσαν υποστηριχτικές στην ανάπτυξη αυτή και αναφέρομαι στον πρωτογενή τομέα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του τουρισμού διατίθεται για την εισαγωγή ειδών του πρωτογενούς τομέα απαραίτητων για τη στήριξη του τουρισμού.
Νέες τεχνολογίες:  Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την επίλυση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων με παράλληλη δημιουργία σοβαρών και σταθερών εσόδων για το δήμο. Δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων με παραγωγή πράσινης ενέργειας και ανακύκλωση όσων υλικών προσφέρονται γι’ αυτό. Αξιοποίηση της τεράστιας ηλιοφάνειας του τόπου μας, και του ανέμου  για την παραγωγή ενέργειας.
Θα αναρωτηθεί κάποιος και πώς θα υλοποιήσει ο Δήμος ένα τέτοιο πρόγραμμα; Θα απαντήσω, με τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δήμου στο νησί. Η δημιουργία οικονομίας κλίμακας ήταν ο σοβαρότερος λόγος της τότε Κυβέρνησης για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης που στήριξε και ο σημερινός δήμαρχος Ρόδου.
Αυτά επιγραμματικά για το θέμα των οικονομικών του Δήμου. Αν το θέμα της ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα τότε θα αρχίσουν να επιλύονται και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.
Χωρίς ισχυρή τοπική οικονομία τίποτα δεν θα προχωρήσει. Αν η δημοτική αρχή μείνει μόνο με τα έσοδα που εισπράττει από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν δημιουργήσει δικά της έσοδα, κάθε χρόνο θα μετρά μειώσεις εσόδων στους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς και θα μειώνει μέχρι κατάργησής του το Τεχνικό Πρόγραμμα και το νησί θα αργοπεθαίνει.
• Πέρα των οικονομικών προβλημάτων ποια άλλα ζητήματα θεωρείτε σοβαρά για τον τόπο;
Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα.  Ας αναφερθούμε στις πρώτες αρμοδιότητες που ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Δηλαδή την Ύδρευση, την Αποχέτευση και την Καθαριότητα.
Ύδρευση: Υπάρχουν δυστυχώς ακόμη αρκετά προβλήματα με την ύδρευση ιδιαίτερα σε πρώην κοινότητες. Θέλω να πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος Γαδουρά και με τη μεταφορά του νερού στην πόλη της Ρόδου θα μπορούν να επιλυθούν διάφορα προβλήματα τα οποία ίσως και να εξαλείφονταν αν ολοκληρώνονταν και το φράγμα του Λήρου. Μετά την λειτουργία του φράγματος Γαδουρά και την μεταφορά του νερού στην πόλη της Ρόδου δίνονται και οι παρακάτω δυνατότητες στη ΔΕΥΑΡ:
α) Αύξηση των εσόδων της εταιρείας λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος άρα η εταιρεία θα μπορέσει στις δύσκολες αυτές ώρες να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μείωσης της χρέωσης ανά κυβικό κατανάλωσης για την ελάφρυνση των οικογενειών και των επιχειρήσεων.
β) Εφόσον δεν είναι πλέον απαραίτητο να αντλούμε νερό από τις γεωτρήσεις δίδεται η ευκαιρία για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και η εκπόνηση μιας νέας μελέτης διαχείρισής του.
Αποχέτευση:  Υπάρχουν ακόμη εν έτει 2016 προβλήματα αποχέτευσης σε πολλούς πρώην Καποδιστριακούς δήμους και κοινότητες και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες ζητούν να συνδεθούν με τα δίκτυα αποχέτευσης χωρίς αυτό να είναι εφικτό λόγω της έλλειψης μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές αυτές. Επιβάλλεται η λύση των προβλημάτων αυτών καθώς πέραν των άλλων είναι ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά και προστασίας της βαριάς βιομηχανίας μας που είναι ο τουρισμός.
Είναι κρίμα που ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών και επιχειρήσεων σε περιοχές που υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσής τους με τους κεντρικούς αποχετευτικούς αγωγούς δεν έχουν συνδεθεί. Πρόταση να δοθεί η δυνατότητα σύνδεσής τους και ρύθμισης του ποσού που οφείλουν να καταβάλουν σε μικρές άτοκες δόσεις οι οποίες να προστίθενται στους μηνιαίους λογαριασμούς.Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθεί και η εταιρεία σε πολλά ζητήματα (τεχνικά και οικονομικά) αλλά και θα υπάρξει και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων που θα συνδεθούν.
Καθαριότητα: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά όπως λέει ο λαός μας. Χωρίς ίχνος διάθεσης αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή θα έλεγα ότι δυστυχώς χάθηκε αυτή η αρχοντιά. Να αποφύγω λέξεις σκληρές και να πω απλά ότι στην πόλη και στο νησί δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα.
Ένα λάθος το οποίο δυστυχώς πολλοί κάνουν είναι η ακύρωση έργων ή δράσεων που ξεκίνησαν από προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αρχή θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μειώσουν το έργο προκατόχων τους, χωρίς προηγουμένως να εξετάσουν το κακό που ενδεχομένως θα προκύψει από μια τέτοια ενέργεια.
−Δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους εγκατάλειψης του προγράμματος τοποθέτησης υπογειοποιημένων κάδων.
−Δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους δεν συνεχίσθηκε το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων θέσεων ανακύκλωσης.
−Δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους ανάθεσης σε ιδιώτες της καθαριότητας όπως  δεν κατανοώ και τους λόγους της κατάργησης της ΔΕΚΡ.
Έθεσα ως σοβαρά τα θέματα αυτά, δηλαδή τις πρώτες αρμοδιότητες που ανέλαβε η Τ.Α. από δημιουργίας της, διότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι άρρηκτα  συνδεδεμένες με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ενός λαού και η Ρόδος έχει ιστορία πολιτισμού χιλιάδων ετών που δεν είναι λογικό να ακυρώνεται με τη δικαιολογία του κόστους κάποιων χιλιάδων €.
Ασφαλώς υπάρχουν πάρα και πολλά άλλα σοβαρά θέματα όπως η μοναδική ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη, το Εθνικό Θέατρο, το Ροδίνι, οι παραλίες μας, το κυκλοφοριακό, η εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού  κ.α.
Όμως για να υπάρχουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενος σχεδιασμός και πάνω από όλα ΟΡΑΜΑ που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Ασφαλώς δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα, ασφαλώς και υπάρχουν στη δημοτική Αρχή αρκετοί σοβαροί άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση και διατηρούν μια στάση αναμονής ελπίζοντας σε μια αλλαγή πλεύσης της δημοτικής αρχής και κυρίως του κ. δημάρχου.
• Υπονοείτε ότι υπάρχει θέμα ενότητας της δημοτικής αρχής;
Να υπενθυμίσω ότι από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. επισημάνθηκε ο κίνδυνος προστριβών μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας, λόγω της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, όπως αυτές διανεμήθηκαν από τον κ. δήμαρχο.
Να υπενθυμίσω επίσης την αγωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. όταν σε λήψη απόφασης από το Δ.Σ, ανέφερε περιχαρής «Μπετόν η παράταξη κ. δήμαρχε».
Είδηση της ημέρας στο Δημαρχιακό Μέγαρο δεν είναι η αντιπαράθεση στελεχών της πλειοψηφίας αλλά ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν σημειώθηκε καμία αντιπαράθεση.
Αν βέβαια αυτά συμβαίνουν μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής από την αρχή της παρουσίας τους  στο Δήμο  μπορεί κανείς να φαντασθεί ποια θα είναι η εμφάνιση της παράταξης της πλειοψηφίας στην πορεία της πενταετίας.
Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει τους κατοίκους του νησιού δεν είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις των δημοτικών συμβούλων αλλά το έργο που θα παραχθεί. Όμως αν μεταξύ των ανθρώπων που ασκούν εξουσία δεν υπάρχει επαφή και συνεννόηση πώς θα μπορέσουν να  ξεπεράσουν δυσκολίες και να υλοποιήσουν έργο;
Αν λοιπόν στα οικονομικά προβλήματα του Δήμου προστεθούν και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις των στελεχών της δημοτικής Αρχής αντιλαμβάνεται κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος της πενταετίας.
• Να επανέλθουμε στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου και να σας ζητήσω να αναφερθείτε στο ρόλο της μειοψηφίας στο Δ.Σ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξή της διότι με την καλόπιστη κριτική της, το γόνιμο διάλογο, την κατάθεση προτάσεων βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της δημοτικής αρχής ενώ με τον έλεγχο που υποχρεούται να ασκεί προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου και των κατοίκων του και ουσιαστικά προστατεύει και τα μέλη της δημοτικής αρχής από τη λήψη αποφάσεων που στη συνέχεια πιθανόν να δημιουργούσαν ανεπιθύμητες εμπλοκές.
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο οι κάτοικοι του νησιού εξέλεξαν τέσσερις παρατάξεις στη μειοψηφία του Δήμου.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι δημότες του νησιού διέβλεψαν τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και θωράκισαν την μειοψηφία με την εκλογή τεσσάρων παρατάξεων για καλύτερο έλεγχο και προστασία.
Θα υπέθετε κάποιος τρίτος εκτός Δήμου ότι θα υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ των μελών των παρατάξεων της μειοψηφίας για την προβολή των θέσεων της κάθε μιας αλλά και των προσώπων που τις απαρτίζουν .
Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων της μειοψηφίας και σεβασμός στις θέσεις της κάθε μιας.
Από την αρχή της παρουσίας μας στο Δ.Σ. δείξαμε διάθεση στήριξης της δημοτικής αρχής για το ξεπέρασμα της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει ο Δήμος συνεπεία πρωτίστως της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στη χώρα.
Δυστυχώς η θετική διάθεση όλων των παρατάξεων  της μειοψηφίας και η πολιτική συνεννόησης που ασκήθηκε μέχρι σήμερα δεν  εκτιμήθηκε όπως θα έπρεπε από τον κ. δήμαρχο και βέβαια δεν θέλησε και να αξιοποιήσει τις όποιες προτάσεις θέλησαν να καταθέσουν οι παρατάξεις.
Η παράταξή μας αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας θα εξακολουθήσουμε την προσπάθεια της θετικής συμβολής μας με προτάσεις μας προς τη δημοτική αρχή. Την ευθύνη αποδοχής ή απόρριψης των προτάσεών μας έχει ο κ. δήμαρχος.
Παράλληλα με τις προτάσεις μας θα εξακολουθήσουμε να ασκούμε καλόπιστη κριτική ακόμη και αν δεχόμαστε τις αναίτιες επιθέσεις του κ. δημάρχου.
• Ας αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις στη δημοτική αρχή και ας πάμε σ’ αυτές της Ν.Δ.  Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ειλικρινά λυπούμαι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι τραγικό η χώρα να έχει απαξιωθεί παντελώς, να είναι έρμαιο στα χέρια κάθε εκμεταλλευτή, οι πολίτες να τρέχουν καθημερινά από ταμείο σε ταμείο για να προσπαθούν να καλύψουν υποχρεώσεις από παλιούς και νέους φόρους, άνθρωποι να αυτοκτονούν λόγω αδυναμίας ανταπόκρισής τους στις συνθήκες της ζωής που διαμόρφωσαν κάποιοι ερήμην αυτών και γενικά όλη η κοινωνία να βρίσκεται σε απόγνωση και η ΝΔ να μην μπορεί  να εκλέξει αρχηγό!.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, η εν δυνάμει Κυβέρνηση να απουσιάζει από τον έλεγχο των πράξεων της Κυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο και για τόσο μεγάλο διάστημα.
Σε μια περίοδο που ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες και η ακίνητη περιουσία τους (περιουσία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων € ξεπουλήθηκε έναντι ολίγων εκατομμυρίων ), οι μετοχές τους μεταβιβάσθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε ομίλους ξένων συμφερόντων με απαγόρευση αγοράς μετοχών από  Έλληνες ακόμα και από το Ελληνικό Δημόσιο και αφού προηγουμένως έγινε ανακεφαλοποίηση των με χρήματα τα οποία ελήφθησαν από δάνεια τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, η Ν.Δ. ασχολείται με την Info Solutions !!.
Τι να υποθέσει κανείς;
Ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης ;
Ότι αδιαφορούν για τη χώρα και ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα;
Ότι γίνονται αυτά βάσει σχεδίου προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας (sic);
Δεν θέλω να πιστέψω καμία από τις παραπάνω υποθέσεις, διότι αν κάποια αλήθεια υπάρχει στις υποθέσεις αυτές τότε…
Αν αναλογισθεί κανείς ότι εθνικές εκλογές προκηρύσσονται και διενεργούνται σε τρεις εβδομάδες γίνεται αντιληπτό ότι στη Ν.Δ. υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση ή ακόμη – ακόμη και σε διάλυση.

Πηγή: dimokratiki.gr

Pin It on Pinterest

Share This