Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Γάκη

Έφυγε ο καπετάν Μανώλης Σαρούκος.Μας έφυγε ο εμβληματικός πρόεδρος πλοιάρχων σπογγαλιέων Καλύμνου, ο άνθρωπος που έδωσε όσο λίγοι ήθος στο συνδικαλισμό.


Ένα λαϊκό γέννημα της Καλύμνου με βαθιά κουλτούρα, μεγάλο ταλέντο στην ζωγραφική αλλά κυρίως ενας πολύπλευρος άνθρωπος με άπειρα ενδιαφέροντα, όχι μονόχρωμος, που χαιρόσουν να τον ακούς, να τον απολαμβάνεις να σου μιλάει με τα σωθηκά του. Ρούφαγες τα λόγια του και στο τέλος χόρταινες με επιδόρπιο το ψημένο χαμόγελο του.

Η Κάλυμνος έχασα ένα κομμάτι της ταυτότητας, αυτό που εκφράζεται στην παράδοση και στην πορεία του χρόνου μέσα απο τους ανθρώπους της. Από όλα τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη η θάλασσα, γιατί στη θάλασσα ψήνεσαι με το αλάτι της τραγουδάς με τα ψάρια της φωτίζεσαι από τα παιχνιδίσματα του φεγγαριού με τα κύματα.
Η θάλασσα χθές ντύθηκε με το γαλάζιο της φόρεμα και ο ουρανός με το μπλε του κουστούμι διεκδικώντας ο καθένας το σπλάχνο της Καλύμνου.

Έτσι ο καπετάν Μανώλης ένωσε τα  κομμένα κομμάτια του καϊκιού του και ξανοίχτηκε βαθιά στη θάλασσα αφήνοντας την ψυχή του να πετάξει ψηλά στον ουρανό και σε μας να μας αφήσει παρακαταθήκη το παράδειγμα ζωής.
Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλλά και σε όλο τον Καλυμνιακό λαό για την μεγάλη τους απώλεια. Τα παλικάρια, οι καπεταναίοι δεν ξεχνιούνται.

Δημήτρης Γάκης
π. Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ