Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου :”Να πουν τα κρούσματα στα ξενοδοχεία covid της Ρόδου και στα Σφαγεία”

Ένα μόλις κρούσμα Κορονοϊού ήταν ικανό να παραλύσει το νοσοκομείο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, ήταν μόλις 18 Ιουλίου, όταν ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ρόδου για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση στάθηκε “πάνω από το ύψος των περιστάσεων”, και ότι τα νησιά “ψήλωσαν υγειονομικά”. Μια κίνηση βέβαια που είχε διπλό στόχο. Από τη μια να στείλει μήνυμα στους tour operators ότι το νησί είναι υγειονομικά ασφαλές, από την άλλη να εφησυχάσουν το λαό της περιοχής μας ότι έχουν παρθεί μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα απολύτως σε σχέση με πριν. Το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής παρέμεινε στην ίδια επικίνδυνη για προσωπικό και ασθενείς κατάσταση.

Το περιστατικό με τους 10 γιατρούς και νοσηλευτές που βγήκαν σε καραντίνα εξαιτίας της επαφής τους με κρούσμα κορονοϊού, δείχνει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, αφού ανάμεσά τους είναι χειρούργοι και αναισθησιολόγοι, που δεν υπάρχουν άλλοι να τους αναπληρώσουν, άρα θα παγώσουν τα χειρουργεία και άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου μέχρι να επανέλθουν.

Αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι απίθανο, είναι φυσιολογικό ότι εφόσον η πανδημία είναι σε εξέλιξη θα υπάρξουν τέτοια περιστατικά. Συνεπώς θα έπρεπε η κυβέρνηση εκτός από την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου μας να φροντίσει να υπάρχουν εφεδρείες για τα τμήματα που δεν επιτρέπεται να μείνουν κλειστά ούτε μια μέρα, όπως τώρα με τα τακτικά χειρουργεία, αλλά και με τμήματα όπως η μονάδα εντατικής θεραπείας, η μονάδα τεχνητού νεφρού, η μονάδα εμφραγμάτων, το αιμοδυναμικό. Πολύ περισσότερο που λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού μπορεί να κρίνεται ακόμα και η ζωή κάποιων ασθενών από την ετοιμότητα του νοσοκομείου.

Σαν να μην έφταναν αυτά, τις τελευταίες ημέρες οι συνάδελφοι μας ενημερώνουν για ελλείψεις σε αναλώσιμα και μέσα προστασίας, μάσκες και γάντια. Αναγκάζονται να φορούν μια μάσκα για μέρες και υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν χειρουργικά αποστειρωμένα γάντια για να κάνουν απλή νοσηλεία.

Η εικόνα λοιπόν ότι όλα είναι καλά, είναι πλαστή. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αγνόησε όλα τα αιτήματα των υγειονομικών για πλήρη στελέχωση με προσωπικό και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ζύγισε την υγεία του λαού μας με κριτήριο το κόστος των απαιτούμενων μέτρων και αποφάσισε να τζογάρει και με την υγεία του λαού, όπως έκανε νωρίτερα και με τον τουρισμό κόβοντας και ράβοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Η υγείας μας όμως δε χωράει στη λογική κόστους – οφέλους. Είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό το εθνικό σύστημα υγείας.

Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δημοσιοποιήσει την ακριβή εικόνα στο νησί μας, να μας ενημερώσει τι συμβαίνει στα ξενοδοχεία καραντίνας, τι συμβαίνει στα παλιά σφαγεία που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Δεν θα πληρώσουμε με την υγεία μας τη δημιουργία ψεύτικης εικόνας για το νησί μας ώστε να ωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες του τουρισμού.

Αν θέλουν να προβάλλουν εικόνα ασφαλούς υγειονομικά τουριστικού προορισμού, τότε να θωρακίσουν πραγματικά το νησί με πλήρη στελέχωση όλων των υγειονομικών μονάδων Νοσοκομείο, Κέντρα υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία.

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest