Σύγκρουση Ελλήνων επιστημόνων για εμβόλιο της φυματίωσης: Διέσωσε την Ελλάδα από τον κορωνοϊό ;

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το εμβόλιο της φυματίωσης και αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Γιαμαρέλλος υποστηρίζει την επαναφορά του εμβολίου της φυματίωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σε σημείωμα που απέστειλε στα ΜΜΕ αναφέρει πως θα αρχίσει ο εμβολιασμός από την 1η Ιουνίου σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας.

Το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Γιαμαρέλλου:

«Πολλές πληροφορίες υπάρχουν ότι χώρες στις οποίες γίνεται τακτικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της φυματίωσης (γνωστό και ως BCG) είχαν λιγότερη προσβολή από τον κορωνοϊό. Σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης.

Η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο υπό το συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελου Γιαμαρέλλου.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός για τη φυματίωση μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του κορωνοϊού.

Η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία. Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης. 

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2020. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου. Σε κάθενα και σε καθεμιά που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα γίνεται πρώτα μέτρηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι εκτεθεί τον ιό».

Παρόλα αυτά ή Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, έσπευσε να «διαψεύσει»  τον κ. Γιαμαρέλλο, καθώς αν και παραδέχθηκε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρουσιάσει θετικά δείγματα στην προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, στο τέλος τέθηκε… κατά της χρησιμοποίησής του για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το αν ισχύουν δημοσιεύματα για το ότι ξεκινούν εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG) από την 1η Ιουνίου εκείνη απάντησε: «Το εμβόλιο αυτό, είναι εκείνο που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση».

Στο ερώτημα αν είναι το εμβόλιο με το οποίο θα αρχίσει να εμβολιάζεται κόσμος στην Ελλάδα για προστασία από τον κορονοϊό απάντησε: «Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid19.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Η  κ.Κοτανίδου στη συνέχεια έσπευσε να καλέσει σε μαζικό εμβολιασμό για τη γρίπη.

Όπως έχει αποδειχθεί από τα γεγονότα το εμβόλιο της φυματίωσης έχει «σώσει» την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ από τον κορωνοϊό, αφού παρά τα αδύναμα συστήματα υγείας και τις κακές κλιματολογικές συνθήκες είχαν ελάχιστες απώλειες σε σχέση με τις χώρες που δεν πραγματοποίησαν μαζικό εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Μια νέα επιστημονική μελέτη έχει ανακαλύψει ότι όπου ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης διασώθηκαν από τον κορωνοϊό σε σχέση με εκείνες που δεν ήταν.

 «Διαπιστώσαμε ότι οι χώρες χωρίς γενικές πολιτικές εμβολιασμού κατά του βάκιλου της φυματίωσης όπως η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, οι ΗΠΑ έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με χώρες όπου εφήρμοσαν καθολικές και μακροχρόνιες πολιτικές υποχρεωτικού και γενικού εμβολιασμού», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Εξετάσαμε τα δεδομένα: οι χώρες που δεν εφάρμοσαν ποτέ έναν καθολικό εμβολιασμό με το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG) χτυπήθηκαν σκληρότερα  από το COVID-19, με μεγάλο αριθμό θανάτων ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες», αναφέρεται στη μελέτη

Η Ιταλία, η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, δεν έχει ποτέ εφαρμόσει καθολικό εμβολιασμό κατά της φυματίωσης. Το ίδιο και οι ΗΠΑ, η Βρετανία.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει αναφέρει μόνο 63 θανάτους από κορωνοϊό και έχει λάβει λιγότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού, είχε  υιοθετήσει πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης το Ιράν με την Ιαπωνία, δύο χώρες που έχουν εφαρμόσει τον εμβολιασμό, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την πολιτική εμβολιασμού το 1947, ενώ η ιρανική πολιτική τέθηκε σε εφαρμογή το 1984. Η Ιαπωνία έχει περίπου 100 λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους από το Ιράν.

«Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ο εμβολιασμός BCG μείωσε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε μια χώρα», προσθέτει η έρευνα.

Η διαφορά μεταξύ του αντίκτυπου του κορωνοϊού στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη, «φωνάζει» ότι οι γενικές πολιτικές εμβολιασμού κατά της φυματίωσης επί κομμουνισμού, έσωσε τους ανατολικούς πληθυσμούς.

Ακόμα και τα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, τα οποία ανήκαν τότε στην πρώην Ανατολική Γερμανία μέχρι την επανένωση του 1990, με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ έχουν χαμηλότερο αριθμό περιπτώσεων COVID-19 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch.

Η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Κροατία, η Βοσνία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Εσθονία κλπ. διασώθηκαν με χαμηλές απώλειες στον πληθυσμό, λόγω εμβολίου, όταν οι μη εμβολιασμένοι πληθυσμοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Βρετανίας κλπ. πλήρωναν σημαντικό ανθρώπινο τίμημα στην πανδημία.

Οπου υπήρχε πολύ κρύο ή ελάχιστη υγρασία ο κορωνοϊός, είχε έναν ακόμα λόγο να μην επιβιώνει.

Στην Ισπανία, τη δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους από τον φονικό ιό στον κόσμο, μόνο μία περιοχή, η Χώρα των Βάσκων, περιλαμβάνει το εμβόλιο BCG στην επίσημη πολιτική εμβολιασμού της, σύμφωνα με τα ισπανικά ιατρικά αρχεία.

Γάλλοι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν το εμβόλιο BCG το 1908 και οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους άρχισαν το 1921.

Το όνομα BCG, Bacillus Calmette-Guerin, προέρχεται από τα ονόματα των δύο εμπλεκόμενων βακτηριολόγων: Albert Calmette και Camille Guerin.

Η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες. Οι άνθρωποι συμβάλλουν στην εξάπλωσή του όταν νοσούν και βρίσκονται σε στενή επαφή καθώς βήχουν ή φτερνίζονται.

Η φυματίωση ή η BCG είναι εξαιρετικά μολυσματική και παρότι αποτελεί προβλέψιμη και θεραπεύσιμη ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 10 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο και 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν απ’ αυτήν (είδατε κανέναν πανικό; Μήπως το νυν σκηνικό είναι «ελαφρά» στημένο. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε)!

Ο ΠΟΥ αναφέρει εξάλλου ότι η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα με HIV και συνεισφέρει σημαντικά στη μικροβιακή αντοχή.

Το BCG στην περίπτωση του κορωνοϊού λειτουργεί διαφορετικά. Αντί να στοχεύει ειδικά τον ιό, αναζωογονεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να ενισχύσει την ικανότητά του να ανιχνεύει και να καταπολεμά τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το εμβόλιο BCG παρέχει προστασία για έως και έξι δεκαετίες, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια αν οι ενήλικες, που είχαν εμβολιαστεί στην παιδική τους ηλικία, προστατεύονται από τον κορωνοϊό ελλείψει αποδείξεων. Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν ότι το BCB μπορεί να είναι αποτελεσματικά και κατά άλλων μολυσματικών νόσων πέραν της φυματίωσης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The BMJ, ανέφερε ότι τα μωρά που εμβολιάστηκαν με BMG είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια το πρώτο έτος ζωής τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Επιστήμονες θεωρούν ότι ο λόγος που το BMG λειτουργεί ως ενισχυτής του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επειδή είναι ένα «ζωντανό» εμβόλιο, δηλαδή κατασκευάζεται από μια αποδυναμωμένη εκδοχή του οργανισμού που προκαλεί τη φυματίωση. Τα περισσότερα σύγχρονα εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένα τμήματα του ιού ή του βακτηρίου, που στοχοποιούν και έτσι δεν ενισχύουν με τον ίδιο τρόπο ολόκληρο το ανοσοποιητικού σύστημα.

Pin It on Pinterest