“Αυτό που προέχει είναι να έχουμε αύριο την Ρόδο που όλοι θέλουμε και δυστυχώς δεν έχουμε” – Συνέντευξη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Στράτος Καρίκης, ένας άνθρωπος με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση που διετέλεσε αντιδήμαρχος στον Καλλικρατικό δήμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο με τις όποιες δυσκολίες, μιλάει στο rodosreport για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη θητεία τους, για τις ευκολίες που προκύπτουν πλέον, για το πρόγραμμα της παράταξης του. Ένας άνθρωπος προσιτός στον κόσμο, χαμογελαστός και οικείος με τους πολίτες μας δίνει την δική του άποψη για την Ρόδο του “αύριο”, την Ρόδο που θέλει για τα παιδιά του και όλους εμάς.

Συνέντευξη στον Πάνο Παπαγεωργίου και στην Ανδριάνα Κυπραίου

  • Κ. Καρίκη τελέσατε αντιδήμαρχος στον Καλλικρατικό δήμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο στις προηγούμενες εκλογές. Πιστεύετε ότι δούλεψε σωστά ο Καλλικράτης;

Θα έλεγα ότι δούλεψε σωστά στα σημεία της διοίκησης και των οικονομικών τα οποία βέβαια είναι πολύ P3310493σημαντικά και σε αυτούς τους τομείς υπάρχει μια πολύ καλύτερη κατάσταση, έχει γίνει η διοικητική ενοποίηση του δήμου σε νέο νομικό πρόσωπο, των νομικών προσώπων που ήταν εκατοντάδες. Η οικονομική διαχείριση νομίζω πως έγινε με άριστο τρόπο και πλέον όλα τα προβλήματα που συνόδευαν τους δήμους στο παρελθόν έχουν εκλείψει σε πολύ μεγάλο βαθμό,  ζούμε ένα δήμο που είναι σε οικονομική τάξη αυτή τη στιγμή. Ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές του, στις μισθοδοσίες του ,στα δάνεια του , στις υποχρεώσεις του.Σε αυτούς τους τομείς υπάρχει μια επιτυχημένη πορεία. Ωστόσο δε δούλεψε καλά στα θέματα της καθημερινότητας, των τοπικών συμβουλίων που είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένα, των αιρετών και την μεταξύ τους επαφή  και με τους κατοίκους των χωριών. Γενικότερα σε αυτό που θεωρώ πως είναι η ουσία της αυτοδιοίκησης, στην άμεση επαφή του δημάρχου και των αυτοδιοικητικών με τον δημότη. Γιατί πιστεύω στην βασική αρχή ότι ο δήμαρχος πρέπει να υπηρετεί τον δημότη και το νησί του και αυτό σίγουρα δεν κατέστη δυνατό. Ζήσαμε μια απρόσωπη αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη, ο οποίος έχει μια πολύ μεγάλη έκταση και μια μορφή ιδιαίτερα δύσκολη σαν νησί με πολλές απαιτήσεις. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο θα πω ότι δυστυχώς δεν επετεύχθη ο σκοπός και υπήρχε μια δυσλειτουργία αυτού του πλαισίου, το οποίο πρέπει να αλλάξει . Πρέπει να δυναμώσουν οι κοινότητες μας, πρέπει να δούμε τα προβλήματα του από κοντά, να τα λύσουμε, να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους και σίγουρα να παλέψουμε ώστε όλες αυτές τις δυσλειτουργίες να τις ξεπεράσουμε και να δούμε καλύτερα αποτελέσματα.

  • Πιστεύετε ότι από τη θέση του Δημάρχου αν εκλεγείτε και όπως δουλεύει μέχρι σήμερα ο Καλλικράτης μπορείτε να οδηγήσετε την Ρόδο σε ανάκαμψη;

Το πιστεύω και αυτός είναι ο στόχος μου. Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά τα προβλήματα που ανέφερα μπορούν να λυθούν . Είναι προβλήματα που με μια διαφορετική διαχείριση, με μια νέα μορφή και άποψη που θα θέλει τον δήμαρχο πολύ πιο κοντά στον πολίτη έχουν λύση . Με ένα δήμαρχο ο οποίος  θα είναι απελευθερωμένος από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, με μια δομή ενισχυμένη περισσότερο σε θεματικές δράσεις ώστε να λύσουμε αυτά τα θέματα, με ενισχυμένη τόσο την θέση των τοπικών αρχόντων όσο και την σχέση τους με τον δήμαρχο και τους αιρετούς.  Σε μια τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα κυλήσουν πολύ καλύτερα τα πράγματα και σίγουρα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην καθημερινότητα, σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την πρόνοια, τα έργα στο νησί μας και βέβαια την αισθητική που πρέπει να έχουμε για το νησί μας. Είναι απλά μερικοί τομείς που με μια διαφορετική διαχείριση μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του νησιού μας και εμείς την επόμενη ημέρα θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτούς τους τομείς. 

  • Συμπληρώσατε το ψηφοδέλτιο σας με 230 υποψηφίους όταν το ανώτατο όριο είναι 330. Πως εξηγείτε την μεγάλη δυσκολία όλων σας να καταρτίσετε τα ψηφοδέλτια ; Πιστεύετε ότι η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν κουράσει;

Ναι θα έλεγα ότι τον έχουν κουράσει, δυστυχώς ο κόσμος πλέον δε θέλει να συμμετέχει στα κοινά, βλέπει πια με στραβό μάτι τους πολιτικούς και δεν εμπιστεύεται κανέναν ακόμα και τους αυτοδιοικητικούς. Προσωπικά  πιστεύω ότι  ένα μεγάλο κομμάτι της αυτοδιοίκησης  που θέλει να προσφέρει στον τόπο του και έχει μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου του, σίγουρα δεν πρέπει να το εξομοιώνουν με νοσηρές καταστάσεις . Όμως δυστυχώς ζήσαμε καταστάσεις σε πολλά χωριά της Ρόδου να μη θέλουν οι κάτοικοι να συμμετέχουν σε διαδικασίες που θα δώσουν και λύσεις στα προβλήματα τους. Θέλουν να τις βλέπουν από μακριά , να μη συμμετέχουν, θεωρούν πως όλες αυτές οι διαδικασίες δεν έχουν αποτέλεσμα. Ζήσαμε μια απογοήτευση των κατοίκων του νησιού μας και σίγουρα  οι συνδυασμοί που ήταν πολυσυλλεκτικοί και πολυκομματικοί ,δεν στηρίχθηκαν σε κομματικούς μηχανισμούς για τα άτομα που τους απαρτίζουν, συνάντησαν δυσκολίες. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουν το ανώτατο όριο των 330 υποψηφίων.  Την ίδια δυσκολία  συναντήσαμε κι εμείς παρά το γεγονός ότι ο κόσμος μας υποδεχόταν με τους καλύτερους οιωνούς. Στο θέμα όμως της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο πάντα υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες από τους πολίτες.

  • “Ροδίων Όραμα” είναι το όνομα της παράταξης σας. Ποιο είναι συνοπτικά το όραμα της παράταξης σας;

Το όραμα  θα έλεγα ότι  είναι ένα διαφορετικό νησί, ένα νησί που γυρνώντας πίσω στις φωτογραφίες προηγούμενων ετών P3310434βλέπουμε ότι είναι πολύ καλύτερο, ένα νησί με πολύ καλύτερη αισθητική, ένα νησί με καλύτερη αντιμετώπιση του κατοίκου του νησιού μας αλλά και του επισκέπτη, ένα νησί που όποιος έρχεται θα φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις θα το συστήνει ανεπιφύλακτα και σε άλλους, οι οποίοι την επόμενη χρονιά θα το επισκέπτονται.  Ένα νησί που η απογοήτευση θα φύγει από τα πρόσωπα των πολιτών, που δυστυχώς αυτή την στιγμή είναι διάχυτη. Πρέπει να αλλάξουμε αισθητική και πρόσωπα, να εμπιστευτούμε περισσότερο τους νέους ανθρώπους αλλά και τους εγγυημένους αυτοδιοικητικούς. Πρέπει να σκεφτούμε το νησί που θέλουμε αύριο για τα παιδιά μας και για εμάς. Ανοίγει με την εκλογή μας ένας ανοιχτός και αποτελεσματικός διάλογος με τους πολίτες και ταυτόχρονα θα προχωράμε αποτελεσματικά στις λύσεις που θα αλλάξουν όλα αυτά τα προβλήματα.

  • Υπήρχαν μέχρι τελευταίας στιγμής σενάρια που σας ήθελαν να συμπράττετε με ανθυποψήφιο σας. Αλήθεια αν και προέρχεστε από τον ίδιο χώρο και στο παρελθόν είχατε διατελέσει στενός του συνεργάτης, γιατί διαλέξατε τον ξεχωριστό δρόμο;

Με όλους τους υποψηφίους και πραγματικά τους χαρακτηρίζω συνυποψηφίους μου είμαστε καλοί φίλοι και έχουμε μια πορεία πολύ καλών σχέσεων γιατί στην προσπάθεια μου να προσφέρω στον τόπο μου ποτέ δεν έβλεπα κάποιον σαν αντίπαλο. Παντού έβλεπα ανθρώπους που πρέπει υποχρεωτικά να συμπράξουμε για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα.  Έτσι και στην περίπτωση του Χατζή Χατζηευθυμίου που αναφέρεστε, είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα και έχω μαζί του μια πολύ καλή, άριστη σχέση θα έλεγα και η εκλογική διαδικασία δε θα αλλάξει  αυτά τα δεδομένα. Κάνουμε και οι δυο μια προσπάθεια που στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα κορυφωθεί, πάντα όμως στα επίπεδα σεβασμού που χαρακτηρίζει τη σχέση μας μέχρι σήμερα. Ήταν επιλογή συγκεκριμένη να ξεκινήσω μια προσπάθεια ενός νέου συνδυασμού με νέους ανθρώπους και εκ των πραγμάτων μετά την απόφαση του πρώην δημάρχου να είναι και αυτός υποψήφιος, δημιουργήθηκαν δυο διαφορετικοί συνδυασμοί και τραβάμε δυο διαφορετικούς δρόμους μέχρι τις 18 Μαΐου.  Αυτό που θέλω να πω προς όλους τους υποψηφίους των άλλων παρατάξεων είναι ότι θα κρατήσω το επίπεδο του διαλόγου και των εκλογών σε αυτό που ταιριάζει στο νησί μας και τους ανθρώπους του.

  • Θέλετε αυτοί που θα σας ψηφίσουν να σκεφθούν κόμματα ή προγράμματα και να αξιολογήσουν;

Σε καμία περίπτωση κόμματα. Τα κόμματα είναι δομές που χρειάζονται σε όλους τους τόπους και περισσότερο στις κεντρικές δομές. Τοπικά δεν το θέλω γιατί ποτέ δε με χαρακτήρισαν τα κόμματα και τα πολιτικά χρώματα, το λέω συχνά αυτό και πιστεύω πρέπει να γίνει μια συνένωση δυνάμεων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην παράταξη μας με άτομα όλων των πολιτικών χώρων όπου σε μια συζήτηση δε θα τίθεται το θέμα των κομμάτων. Αυτό που προέχει είναι ο τόπος μας, να τον αλλάξουμε προς το καλύτερο και να έχουμε αύριο την Ρόδο που όλοι θέλουμε και δυστυχώς δεν έχουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν μακρυά τα κόμματα από την συγκεκριμένη διαδικασία. Άλλωστε και ο κόσμος θεωρώ ότι καταδικάζει τους συνδυασμούς όταν βλέπει ότι κινούνται σε στενά κομματικά πλαίσια.

  • Ξεκινώντας ως Δημοτική Αρχή εάν εκλεγείτε , ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;

Όλα αυτά που αναφέρουμε στο πρόγραμμα μας και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος. Καθημερινότητα, αναδιοργάνωση όλουunnamed (14) του εργατοτεχνικού προσωπικού, διασύνδεση της ανώνυμης εταιρίας με τον δήμο ώστε να μπορούμε πιο ευέλικτα και με την συνδρομή της να πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μεγάλη βάση στην βιομηχανία μας που είναι ο τουρισμός, στην πρόνοια που σήμερα πολλοί συνάνθρωποι μας δοκιμάζονται και πρέπει να αυξηθούν οι κοινωνικές δομές τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Εστίαση σε θεματικές αντιδημαρχίες και δράσεις που σήμερα δυστυχώς είναι πολύ υποβαθμισμένες όπως η νεολαία, ο εθελοντισμός, τα μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα. Άμεσες επεμβάσεις σε όλο το νησί και  και την επαφή του δημάρχου με τους αιρετούς στα χωριά μας γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα πολλά θέματα.  Ενίσχυση του ΠΡΟΤΟΥΡ, μια σοβαρή αναβάθμιση στο λιμάνι, σοβαρές επεμβάσεις που θα φέρουν και πάλι τις κρουαζιέρες κοντά μας εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που έχει ο δήμος σε αυτόν τον τομέα. Η παλιά πόλη που πρέπει πλέον να βοηθήσουμε όλοι να αλλάξει μορφή προς το καλύτερο με συγκεκριμένες και συντονισμένες δράσεις. Ό, τι μας πληγώνει θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί τους πρώτους μήνες με την ανάληψη των καθηκόντων από την παράταξη μας στο δήμο της Ρόδου. Έχουμε όραμα και σχέδιο που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, σε  οικονομικά στοιχεία, δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο από την Αθηναϊκή διοίκηση και μέσα από αυτές τις δυνατότητες θα βαδίσουμε σίγουρα σε καλύτερους δρόμους. 

  • Θα συγκρουστείτε με το αθηνοκεντρικό κράτος αν χρειαστεί για το συμφέρον του νησιού μας;

Αυτό είναι δεδομένο και το έχω πει σε πολλά θέματα όπως των εργαζομένων του δήμου που δεν χωράει πλέον ούτε μια διαθεσιμότητα, ούτε μια απόλυση και είναι λόγος κλεισίματος του δήμου. Όπως όλα αυτά τα θέματα  που αφορούν τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τους μειωμένους συντελεστές, όλα αυτά που αφορούν την αποχή του αθηνοκεντρικού κράτους από την Ρόδο. Είναι υποχρέωση μας να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, πόσο απομακρυσμένο είναι και σε τελική ανάλυση πρέπει να αντιληφθούν πόσο βοηθάει  η Ρόδος το κεντρικό κράτος σε οικονομικό επίπεδο. Πρέπει η πολιτεία να καταλάβει την αξία της Ρόδου. Άρα για εμάς είναι μονόδρομος η βελτίωση όλων των συνθηκών που περιβάλλουν το νησί μας από τους πρώτους κιόλας μήνες ακόμα και αν σημαίνει σύγκρουση με τον οποιοδήποτε. 

  • Κλείνοντας έχει δικαίωμα ο εκάστοτε δήμαρχος να δηλώνει αναρμόδιος απέναντι σε ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας π.χ. τα θέματα υγείας.

imagesΕγώ θα έλεγα ότι και σε αυτό το σημείο πρέπει να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο δήμος . Ακόμα και στο παράδειγμα σας να το πω ξεκάθαρα ότι εμείς θα προβλέψουμε επέκταση των δημοτικών ιατρείων σε προβληματικές κοινότητες και νομίζω ότι στην τεράστια μισθοδοσία που ήδη πληρώνουμε και  μπροστά στην μεγάλη παροχή υγείας που χρειάζονται οι συμπολίτες μας ειδικά στα απομακρυσμένα χωριά, υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει επέκταση ιατρείων στελεχωμένα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Θα προχωρήσουμε σε αυτές τις δράσεις ενώ ταυτόχρονα θα πιέσουμε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που εμποδίζει πολλές φορές να σταθούμε αρωγοί σε θέματα που έχουν σαν συνέπεια την  απουσία στήριξης ειδικά στις δομές υγείας. Υπάρχει μια πλήρης εγκατάλειψη και αποδυνάμωση της υγείας από το κεντρικό κράτος και νομίζω ότι σιγά σιγά πρέπει να ληφθούν τα νομοθετικά μέτρα που θα επιτρέπουν σε ένα νησί σαν το δικό μας να δημιουργήσει την απαιτούμενη ασφάλεια υγείας  για τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε δωδεκάμηνη βάση. 

  • Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην εκλογική σας αναμέτρηση. Ευχαριστούμε πολύ.

Να είστε καλά , εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ .

 

Pin It on Pinterest