«Ο Πολιτισμός πρέπει να επιστρέψει στη σωστή του βάση» Άρθρο του Στράτου Καρίκη

Ο όρος πολιτισμός στην κοινή συνείδηση συνδέεται με μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, διοργανώσεις ή θέατρο και κινηματογράφο. 

Δεν είναι όμως έτσι. Το επίπεδο του Πολιτισμού, αντανακλά τον αληθινό χαρακτήρα του κάθε τόπου,  της κάθε πόλης, της κάθε χώρας ξεχωριστά, την εσώτερη ιδιοσυγκρασία τους, ξεκινώντας από τα μικρά και αυτονόητα και καταλήγοντας στα μεγάλα οράματα, στους στόχους και στην πραγματική δημιουργική παραγωγή.  

Στο πρόγραμμά μας σκεφτήκαμε ότι τα ‘μικρά και αυτονόητα’ που μαρτυρούν τον εσωτερικό χαρακτήρα του τόπου μας ξεκινούν από τα πολύ απλά: από την καθαριότητα, την ευταξία και την συμπεριφορά της εκάστοτε αρχής αλλά και των πολιτών στον τόπο τους και προς τους ξένους επισκέπτες μας. 

‘Πολιτισμός’ είναι και η φιλοξενία που δείχνουμε στους τουρίστες μας, είναι το πνεύμα συνεργασίας και η φιλική διάθεση προς εκείνους και τον χώρο όπου ζούμε. 

Πολιτισμός είναι σίγουρα πολλά περισσότερα, που το ανώτατο όργανο ενός τόπου όπως ο Δήμος, οφείλει να αναδείξει σε όλες τις εκφάνσεις του. 

Η Ρόδος για πολλά χρόνια, μπήκε στο περιθώριο από πολιτισμικής άποψης. 

Κάποτε ήμασταν περήφανοι που το νησί μας ήταν ‘λίκνο’ του Πολιτισμού, κέντρο πολισμικών ανταλλαγών και ξακουστός τόπος προορισμού για τους τουρίστες που ήθελαν έρθουν για να δουν τον αρχαιολογικό πλούτο μας, την παράδοσή μας, τα κτήρια, τις εκκλησίες και τα μοναδικά μνημεία μας. 

Τώρα, ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε την Ρόδο εκεί που της αξίζει, στο κέντρο του διαπολιτισμικού διαλόγου, στο επίκεντρο των διεθνών συνεδρίων, των καλλιτεχνικών δρώμενων και της ‘παραγωγής’ Πολιτισμού που αποτελεί το βασικό ζητούμενο για όλους μας. 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Οι προτάσεις μας, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, κατ’ αρχήν, στα ιστορικά αλλά και σύγχρονα κτήρια της πόλης μας, στους αρχαιολογικούς χώρους -όπου απαιτείται συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι προϋπόθεση- και στα σχολικά συγκροτήματα. 

Η εικόνα των κατεστραμμένων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, τα συνθήματα που προσβάλουν την δημόσια ευταξία και οι φθορές που υφίστανται τα μνημεία & αγάλματα σε πολλές περιοχές του νησιού, είναι κάτι που μας λυπεί και μας απογοητεύει. 

Η Δημοτική Αρχή, μπορεί και θα βρει λύση γι’ αυτά τα προβλήματα που δεν τιμούν κανέναν. 

Θεωρώντας ότι αυτό που ψάχνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ρόδο, είναι ο επαναπροσδιορισμός και η προώθηση της πολιτικής μας ταυτότητας, θέλουμε να συνδέσουμε τις δράσεις και την αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου ως μοναδικού φορέα αλλά και παραγωγού πολιτισμού. 

Μεταξύ άλλων, προτείνουμε στον νευραλγικό αυτόν τομέα να προχωρήσουμε σε: 

1. Αναλυτική και λεπτομερή καταγραφή των πολιτιστικών δυνάμεων του νησιού και των υφισταμένων υποδομών για τον καλύτερο ετήσιο προγραμματισμό και συντονισμό δράσεων. 

2. Καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου Πολιτισμού κάθε φθινόπωρο με στόχο την συνεργασία του Δήμου με συναρμόδιους φορείς και ενιαίο ετήσιο προγραμματισμό των εκδηλώσεων και όλων των δράσεων όλο το 12μηνο. 

3. Αξιοποίηση και στήριξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και όλων των πολιτιστικών συλλόγων. 

4. Ενίσχυση υπαρχόντων καλλιτεχνικών (και θεατρικών) εργαστηρίων και επέκτασή τους σε όλο το νησί.  

5. Εκσυγχρονισμός λειτουργίας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, ανάδειξής του μέσα από καλλιτεχνικά προγράμματα κατά τα πρότυπα των σύγχρονων μουσείων της Ευρώπης. 

6. Μετατροπή της Πλατείας 100 Χουρμαδιών σε πάρκο Τέχνης με διαδραστικές εικαστικές εγκαταστάσεις και δρώμενα. 

7. Ενίσχυση των παραδοσιακών τεχνών, της λαϊκής και τοπικής παράδοσης για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των χωριών μας,.  

8. Συνεργασία με όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους για την βελτίωση της οργάνωσης των τοπικών εορτασμών και πανηγυριών ώστε να αναβαθμιστούν σε εκδηλώσεις προσέλκυσης και επισκεπτών για την προβολή των τοπικών εθίμων. Παράλληλη προώθηση της τοπικής και παραδοσιακής κουζίνας και προϊόντων γενικότερα. 

9. Καθιέρωση ετήσιων πολιτιστικών δράσεων και θεματικών Φεστιβάλ και παράλληλη σύνδεσή τους με τον Τουρισμό. 

10. Ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων και προώθησή τους μέσα από Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας -με παράλληλη σύνδεση με Τουριστικές δράσεις. 

11. Συνεργασία με συλλόγους ομογενών του εξωτερικού για διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλη διοργάνωση προγραμμάτων επισκέψεων στο νησί μας, για Έλληνες ομογενείς με στόχο τις κοινές δράσεις. 

12. Θεσμοθέτηση ετήσιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. 

13. Οργάνωση μικρών συναυλιών κλασικής και ποιοτικής μουσικής στις πλατείες της Μεσαιωνικής Πόλης. 

14. Συγκέντρωση καλλιτεχνών δρόμου σε σημεία της πόλης και της Μεσαιωνικής Πόλης. 

15. Ανάπτυξη Αθλητικού Τουρισμού με αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών. 

16. Διοργανώσεις αθλητικών δράσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. 

17. Ίδρυση παιδικών ακαδημιών σε όλο το νησί. 

18. Αδελφοποιήσεις με χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο με στόχο την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων. 

19. Αναβάθμιση του θεσμού των αρχαίων θεατρικών έργων είτε με τοπικούς καλλιτέχνες και δυναμικό είτε με μετακλήσεις κορυφαίων παραστάσεων. 

Εν κατακλείδι, το όραμα της παράταξής μας για τον Πολιτισμό, παραμένει ένα: να αναδειχθεί η Ρόδος μας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς καλλιτεχνικού (και όχι μόνο) γίγνεσθαι, να διεκδικήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο που της αξίζει, πάντα με την συνεργασία όλων των φορέων, συλλόγων, σωματείων αλλά και των ενεργών πολιτών & εθελοντών που μοιράζονται μαζί μας τους στόχους και τα όνειρα για ένα νέο ξεκίνημα του νησιού μας. 

Pin It on Pinterest