ΧΑΤΖΗΣ : 3 Προτάσεις-Δεσμεύσεις για την στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα στη Ρόδο.
Τρεις προγραμματικές προτάσεις δεσμεύσεις κατέθεσε ο Χατζής Χατζηευθυμίου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τομέα της μεταποίησης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας , που διοργανώθηκε στα Απόλλωνα από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, το ΚΕΚ Γ.Γεννηματάς και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης νέων μορφών επιχειρηματικότητας γύρω από τα τοπικά προϊόντα, ο Χατζής Χατζηευθυμίου αναφέρθηκε σε 3 Προτάσεις-Δεσμεύσεις του για την επόμενη μέρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
”Εκτιμώ ότι μέσα από την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, περιοχές και χωριά της Ρόδου θα ξαναζωντανέψουν, θα διαμορφώσουν το δικό τους πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.
Η τυποποίηση,η εισαγωγή σύγχρονων τρόπων εμπορίας και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες, είναι το ζητούμενο.
Προκειμένου να διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή, μεγαλύτερο εισόδημα για τον αγρότη στη Ρόδο αλλά και κέρδος για τον τοπικό επιχειρηματία που θα ασχοληθεί με την τυποποίηση και την εμπορία τοπικών προϊόντων.
Η ανταγωνιστική αγροτική οικονομία στηρίζεται σε προϊόντα που θα έχουν άλλη δυναμική μέσα από την καινοτομία και την μεταποίηση.
Μέσα από τη νέα ΚΑΠ , οι νέοι παραγωγοί 18 έως 40 χρόνων θα μπορούν να λαμβάνουν πριμ ή καλύτερα επιδότηση εγκατάστασης, που μπορεί να φτάσει και τις 70.000 ευρώ.
Δίνεται πλέον και η δυνατότητα συντονισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης με τα άλλα περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τομεακά προγράμματα. Αυτό σημαίνει νέες πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις τυποποίησης, εμπορίας.
Μίλησα πριν για τη δυνατότητα του αγρότη και του παραγωγού να προωθήσει ο ίδιος τα προϊόντα του,ή και του Ροδίτη που θέλει να ασχοληθεί με την τυποποίηση και εμπορία αυτών των προϊόντων, να τα διακινήσει μέσα από εταιρικά σχήματα παραγωγών, μέσα από δημοπρατήρια ή και μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ένα δεύτερο εργαλείο, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη Ρόδο, μπορεί να αξιοποιηθεί από εσάς,είναι ο επενδυτικός νόμος, ο 4146 του 2013.
Υπάρχουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες που αφορούν τον τομέα της μεταποίησης στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Επιδοτείται η δημιουργία σύγχρονου ελαιοτριβείου, οινοποιείου,χοιροτροφικής μονάδας αλλά και μονάδα επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η επιδότηση μπορεί να κινηθεί και στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Τίποτα δεν χαρίζεται, ιδίως η ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη κερδίζεται.
Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Με αλλαγή νοοτροπίας.
Με αξιοποίηση των ευκαιριών.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Ρόδου για να στηρίξει αυτή τη νέα επιχειρηματικότητα.
Θα σας πω ποια είναι η δική μου προγραμματική πρόταση.
Ο Δήμος σίγουρα δεν μοιράζει επιδοτήσεις.
Μπορεί όμως να διαμορφώσει ένα πλαίσιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, στο θέμα της αδειοδότησης πρώτα από όλα.
Πρώτη λοιπόν δέσμευση. Ένα γραφείο μιας στάσης και χτύπημα στη γραφειοκρατία με ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για την αδειοδότηση.
Δεύτερη δέσμευση. Η δημιουργία ενός γραφείου στο Δήμο, μέχρι το τέλος του 2014, που θα παρέχει ενημέρωση σε εσάς αλλά και κάθε είδους υποστήριξη για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τόσο αυτών που αφορούν τη νέα ΚΑΠ και την επιχειρηματικότητα τοπικών προϊόντων όσο και αυτών που σχετίζονται με τον επενδυτικό νόμο.
Υπάρχει και μια τρίτη δέσμευση. Τα τοπικά προϊόντα, το λέω και το πιστεύω, αποτελούν μέρος της συνολικής μας τουριστικής ταυτότητας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προβάλλονται από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, στις εκθέσεις στο εξωτερικό, στην εικόνα του νησιού που προβάλλεται ως προορισμός, έχουν θέση και τα προϊόντα μας.”
Ο Χατζής Χατζηευθυμίου πρότεινε μάλιστα και τη δημιουργία ενός Δασικού Συνεταιρισμού στην περιοχή, μια προοπτική για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς νέους ανθρώπους.