Στα προστατευόμενα προϊόντα της Κομισιόν το ροδίτικο μελεκούνι

Δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του «Μελεκούνι» και της «Lenticchia di Altamura» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα σε σχήμα ρόμβου που παράγεται στη Ρόδο. Αποτελείται κυρίως από σουσάμι και μέλι, μπαχαρικά, αμύγδαλα και, ενδεχομένως, φλούδα και/ή χυμό εσπεριδοειδών. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» και «κουννί» που σημαίνει «σπόρος» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου. Το «Μελεκούνι» διαφέρει από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα χάρη στην αποκλειστική χρήση μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών.

Δεύτερος προστατευόμενος όρος από σήμερα, η «Lenticchia di Matera» είδος φακής το οποίο παράγεται στην περιοχή γύρω από την Altamura, μια κοινότητα που βρίσκεται στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Η φακή αυτή είναι χαρακτηριστική της περίφημης μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε  πρωτεΐνη, γεγονός που επέτρεψε στους τοπικούς πληθυσμούς να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος.

Οι δύο νέες ονομασίες θα προστεθούν στα περισσότερα από 1415 ήδη προστατευόμενα προϊόντα, ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων DOOR.

Pin It on Pinterest

Share This