«Η Ρόδος έχει τις ιδανικές συνθήκες για αθλητικές διακοπές, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει»

Στον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό για διακοπές στη γερμανική τουριστική αγορά αναδείχθηκε αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα, μπροστά από την Τουρκία, ενώ πρώτη επιλογή για τους Γερμανούς τουρίστες εξακολουθεί να αποτελεί η Ισπανία.

Παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2017, η Ελλάδα ξεπέρασε την Τουρκία στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών. Το 2016, την τέταρτη συνεχή χρονιά έντονης ανάπτυξης, ο αριθμός των Γερμανών τουριστών αυξήθηκε κατά 12%, φτάνοντας τα 3,1 εκατ., ενώ, φέτος, το πρώτο εξάμηνο, υπήρξε περαιτέρω αύξηση κατά 17,3%, με τουριστικούς πράκτορες, όπως η TUI, Alltours και DER Touristik, να εμφανίζουν αξιόλογες κρατήσεις.

«Φέτος η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ελλάδα όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, μιλώντας σε workshop του FVW, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρόδο. Επιπλέον, ο κ. Τσέγας υπογράμμισε πως οι προοπτικές για το 2018 είναι επίσης πολλά υποσχόμενες, με πολύ καλές πρόωρες κρατήσεις.

Μία από τις προτεραιότητες του Ε.Ο.Τ., σύμφωνα με τον κ. Τσέγα, είναι να αναπτύξει τουρισμό για κρουαζιέρες, κερδίζοντας περισσότερες γραμμές κρουαζιέρας στα 40 λιμάνια της χώρας.

Στο workshop, στο οποίο συμμετείχαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, υπεύθυνοι τουρισμού και ξενοδόχοι, όλοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και την ισχυρή ζήτηση που παρατηρείται για ταξίδια από το εξωτερικό, καταφέρνοντας να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο σε νησιά όπως η Ρόδος, που προσφέρουν συνδυασμό στοιχείων, όπως πολιτισμό, φύση και πληθώρα δραστηριοτήτων.

Μια μεγάλη πρόκληση για τη Ρόδο αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά είναι πώς να επεκτείνει την καλοκαιρινή περίοδο και να κερδίσει περισσότερους επισκέπτες την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο καιρός είναι ήδη ή ακόμα ζεστός και είναι ιδανικός για εκδρομές σε πολιτισμικά αξιοθέατα ή και στη φύση. «Έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτό, από πλευράς φύσης, κλίματος και πολιτισμού», τόνισε ο κ. Τσέγας.

Ο Ε.Ο.Τ. επικεντρώνεται σε ελκυστικές αθλητικές εκδηλώσεις και επί του παρόντος παρέχει οικονομική στήριξη σε 11 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μαραθωνίου Αθηνών με 50.000 δρομείς το χρόνο. Όσον αφορά στη Ρόδο, διοργανώνονται ετήσιος μαραθώνιος με 2.000 δρομείς, ετήσιο τρίαθλο, διεθνή πρωταθλήματα βόλεϊ και εκδηλώσεις Special Olympics.

Η Ρόδος

«Η Ρόδος έχει τις ιδανικές συνθήκες για αθλητικές διακοπές, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει», σχολίασε η συμμετέχουσα στο workshop, Ina Siegel, από το Lauf Abenteur, που διοργανώνει εκδρομές σε μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τέτοιες πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της σεζόν απαιτούν τη δυναμική συνεργασία όλων των πλευρών, όπως είπε η Barbara Kirchner, υπεύθυνη προϊόντων της TUI για την Ελλάδα και την Ιταλία. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι μόνο το κλείσιμο των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και η έλλειψη υποδομών τη χαμηλή σεζόν, όπως καταστήματα και τουριστικές εγκαταστάσεις σε λειτουργία. Πρότεινε, μάλιστα, η κίνηση αυτή να επικεντρωθεί αρχικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή που θα δέχεται τον χειμερινό τουρισμό. «Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε ξενοδοχεία διάσπαρτα σε όλο το νησί», είπε.

Ο Oliver Grosse Kleimann, διευθυντής προϊόντων της Alltours για την Ελλάδα, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές και καλές ιδέες, αλλά εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος για έναν επιτυχημένο αθλητικό τουρισμό».
Από την πλευρά του ο Jutta Gaeckel, διευθυντής ποιότητας της Thomas Cook, πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δούμε περισσότερη δραστηριότητα και περισσότερη επικοινωνία για τη Ρόδο».

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι στη Ρόδο συνεχίζουν να επενδύουν σε έργα επέκτασης και ποιότητας. Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ρόδου, ανέφερε κατά τη διάρκεια του workshop: «Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου προβαίνουν σε περαιτέρω επενδύσεις ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες». Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν, τόσο ανακαινίσεις, όσο και απόκτηση νέων ιδιοκτησιών, με τον αριθμό των κλινών να αναμένεται να αυξηθεί κατά 5.000 μέσα στο επόμενο έτος, από τις 180.000 που είναι σήμερα.

Πηγή : money-tourism.gr

Pin It on Pinterest

Share This