Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καταδικάζει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκέμβρη

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΡΟΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟ  ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 Η κυβέρνηση και ο εδώ εκφραστής της χωρικός Αντιπεριφερειαρχης κ.Κοκκινος, δίνει με ξεδιάντροπο τρόπο ένα ακόμα δώρο στο μεγάλο πολυεθνικό εμπόριο, στις μεγάλες αλυσίδες, καταθέτοντας τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και τρίτη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο (28.12.2014). Ο κ.ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ που νοιάζεται για τους εργαζόμενους της περιοχής μας,και που στο παρελθόν για πολιτικούς όπως φαίνεται και μόνο λόγους ψήφισε υπέρ των εργαζομένων, σήμερα  για ακόμα μια φορά βάζει πλάτη για να περάσει η πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματος που υπηρετεί  ,κατά των εργαζομένων χωρίς προκλητικά να λαμβάνει υπόψη την γνώμη τους.

Αυτή  την  κυβέρνηση της πλήρους υποταγής στα εργοδοτικά αιτήματα, που  κινείται πια τόσο επιθετικά  απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους, θέλοντας κυριολεκτικά να τους εξοντώσει αφού ουσιαστικά τους αναγκάζει να εργαστούν «σερί», χωρίς καμιά ανάπαυση, χωρίς καμιά ξεκούραση για πάνω από 1 μήνα.

Οι δε εμποροϋπάλληλοι, θα «λιώσουν» απλήρωτοι μέσα στα μαγαζιά καθόλη την εορταστική περίοδο.

Αυτή η Κυβέρνηση, μπροστά στις απαιτήσεις και τις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών, δεν διστάζει να κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια ψήφισε πριν από 1 χρόνο (Ν. 4177), προσθέτοντας συνέχεια Κυριακές.

Υπερασπιζόμαστε την ΚΥΡΙΑΚΗ- αργία,  σαν τη μοναδική, σταθερή μέρα ανάπαυσης,  με αναντικατάστατη αξία:

για την ξεκούραση του κάθε εργαζόμενου,  την  οικογενειακή –κοινωνική  του ζωή, 

τον ελεύθερο χρόνο του.

Η πάγια θέση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπάλληλων Ρόδου είναι καμία Κυριακή το χρόνο ανοικτα  τα καταστήματα ,αλλά ούτε και παράταση ωραρίου που θέλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.  

Οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες των όποιων εμπορικών συλλόγων ,του εμπορικού επιμελητήριου ,και του ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ που θέλουν να περάσουν για αλλαγή ωραρίου και με τον  τρόπο τους , την κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ  θα βρουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας και όχι μόνο, απέναντι τους.

Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοι τους, αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι ¨η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, θα εξυπηρετούνται εκατομμύρια τουρίστες , θα αυξηθεί ο τζίρος, θα εφαρμόσουμε το μοντέλο των Ευρωπαϊκών χωρών που είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές¨ έχουν καταρριφθεί στην πράξη.

  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.
  • Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
  • Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ.  Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή του εργαζόμενου σε ¨απασχολήσιμο¨   δηλ. την ¨απελευθέρωση¨ της εργασιακής σχέσης .
  • Δε τόνωσε την ¨αγοραστική δύναμη¨  , δεν εξυπηρέτησε τους ¨καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας.
  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣΤΕ ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεοτέρας απόφασης.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.                                                                                                                                                                                                  Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών και στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.                                                                                                                                                                 Όχι μόνο θέσεις εργασίας δεν θα ‘χουμε, αλλά αύξηση της ανεργίας,  με το κλείσιμο μικρών καταστημάτων.           Όσες θέσεις εργασίας δημιουργήσουν τα εμπορικά μονοπώλια θα ‘ναι  με 200 ευρώ μισθό, χωρίς δικαιώματα.

 Η νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, θίγει και αφορά όλους τους εργαζόμενους αφού χτυπάει την περίθαλψη, την πρόνοια, τις συντάξεις (ανεβάζει ξανά τα όρια, καταργεί θετικές ρυθμίσεις για βαρέα, για παιδί), τα επιδόματα (μητρότητας, αναπηρίας, στέγης, ανεργίας).   Με πρόσχημα την κρίση, μειώνουν στο ελάχιστο τις παροχές υγείας-πρόνοιας μας σπρώχνουν στην ιδιωτική ασφάλιση για τα κέρδη των εταιριών. Μειώνουν μισθούς και ασφάλιση αφού τις θεωρούν κόστος, ενώ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας απαλλάσσουν επιχειρήσεις  από το κόστος  ασφαλιστικών εισφορών.

Αποτέλεσμα: χιλιάδες συνάδελφοι μένουν άνεργοι, χιλιάδες είναι απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες, οι μισθοί μας έπεσαν στα τάρταρα, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν, οι συνθήκες εργασίας χειροτέρεψαν, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς ζει και βασιλεύει.  Τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις ακόμη και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζονται, η ποιότητα των προϊόντων υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις βιοτικό επίπεδο του λαού.

Αντίθετα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μονοπώλια, πολυεθνικές, μεγαλέμπορους, η κρίση δεν επηρέασε (ή καλύτερα συνέβαλε) στην ανάπτυξή τους, ανοίγουν νέα καταστήματα, αγοράζουν μικρότερες επιχειρήσεις, επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, αγοράζουν εμπορεύματα, συσσωρεύουν κέρδη.

Παράλληλα η εργοδοτική τρομοκρατία φουντώνει στους χώρους δουλειάς, με απειλές και απολύσεις, για να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου».

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ  ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 28-12 ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.

ΕΠΙΣΗΣ  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ,ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ,ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΩΡΑΡΙΟ ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΩΡΑΡΙΟ.

 

Διεκδικούμε,

-Κυριακή  υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

-Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.

-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες      συμβάσεις αορίστου χρόνου.

-Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, υποχρεωτικά εκτελεστέα για όλους τους εργαζόμενους με 920 ευρώ βασικό μισθό.

.