ΕΚΡ: “ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 28/12/14 – Στηρίζουμε την απεργία”

To Ε.Κ.Ρ στηρίζει την απεργία

της Ο.Ι.Υ.Ε και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου,

την Κυριακή, 14/12/2014.

ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 28/12/14.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, 11 Δεκέμβρη εξέφρασε για άλλη μία φορά την πλήρη αντίθεση του Ε.Κ.Ρ στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ομόφωνα αποφάσισε τη στήριξη της απεργίας, που προκήρυξε η Ο.Ι.Υ.Ε, στην οποία συμμετέχει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, την Κυριακή, 14/12/14.

Η Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία. Οι «λευκές νύχτες», τα διευρυμένα εορταστικά ωράρια, το άνοιγμα των καταστημάτων για 3 συνεχόμενες Κυριακές (14/12, 21/12, 28/12) συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους.

Η δικομματική Κυβέρνηση τα δίνει όλα στις πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες. Συνεχίζει την πολιτική του λουκέτου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οδηγεί στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. Αγνοεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και των εργαζομένων, που δεν θέλουν την απορρύθμιση του ωραρίου,  επειδή γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο καταστρέφει και τον κλάδο και την απασχόληση.

Το Ε.Κ.Ρ συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα του για την κατάργηση όλης της αντεργατικής νομοθεσίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τη νομοθετική επανακαθιέρωση της Κυριακής – Αργίας.

 

Όσο αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων, την Κυριακή, 28/12/14, η διαφωνία του Ε.Κ.Ρ. εκφράστηκε με απόλυτο τρόπο στην επιστολή, που έστειλε στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, στις 5/12/14 και η οποία έχει ως εξής :

 

«Κε Αντιπεριφερειάρχα,

Σχετικά με το αίτημα του Εμπορικού κόσμου της Ρόδου να παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά την Κυριακή, 28 Δεκέμβρη 2014, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω :

Πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να μην λειτουργούν τα καταστήματα καμία Κυριακή το χρόνο. Η Κυβέρνηση με νόμο έχει θεσμοθετήσει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο, ρύθμιση την οποία αντιπαλέψαμε και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, για να ανατραπεί.

Με δεδομένο ότι, παρά τη δική μας άρνηση, έχει θεσμοθετηθεί η λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, μεταξύ των οποίων και η 14η και 21η Δεκέμβρη, η πιθανή απόφασή σας για λειτουργία των καταστημάτων στις 28 Δεκέμβρη, δεν μπορεί να αποτρέψει το να ανοίξουν τα καταστήματα της Ρόδου και την Κυριακή, 14 Δεκέμβρη, ιδιαίτερα όσο αφορά τις μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα και τα supermarket, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία κυρίων, ή από καμία απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου. Η τυχόν απόφασή σας λοιπόν για άνοιγμα των καταστημάτων στις 28 Δεκέμβρη στην ουσία δεν θα αφορά μεταφορά της αργίας από τις 14 στις 28 Δεκέμβρη, όπως δεσμεύεται να κάνει ο Εμπορικό Σύλλογος Ρόδου, αλλά θεσμοθέτηση της λειτουργίας των καταστημάτων στην περιοχή μας 8 Κυριακές το χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε κάθετα στο άνοιγμα των καταστημάτων της Ρόδου, την Κυριακή, 28 Δεκέμβρη  2014».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ

.

Pin It on Pinterest

Share This