Σύσκεψη της Θεματικής Υγείας της ΝΟΔΕ σχετικά με θέματα Φαρμακείων

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 σύσκεψη με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη λειτουργία των φαρμακείων.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον Συντονιστή της Θεματικής Υγείας της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Ηλία Τσέρκη, έλαβαν μέρος το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Κωνσταντίνος Γλεντής, ο εκπρόσωπος του Φ.Σ.Δ. στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κ. Γεώργιος Αττιτής, και το μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του Φ.Σ.Δ κ. Παναγιώτης Σ. Μανιάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και οι τελευταίες Υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη αλλά και του προκατόχου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τη λειτουργία των φαρμακείων και ειδικά για τον περιορισμό ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών καθώς και την οικονομική πολιτική του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν ότι η εφαρμογή και η λήψη των νέων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν στον αφανισμό τους φαρμακοποιούς ως λειτουργούς της δημόσιας υγείας, προειδοποιώντας πως θα συρρικνωθεί σημαντικά ο αριθμός των Φαρμακείων, ειδικότερα δε των φαρμακείων των μικρών ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου τα οποία επιτελούν μεγάλο κοινωνικό έργο στους ακρίτες μας.

Παράλληλα η αύξηση της συμμετοχής των φαρμάκων στους ασφαλισμένους υπό τις απαιτήσεις της Τρόικα, δημιουργεί σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα, καθώς αρκετοί ασφαλισμένοι αναγκάζονται να διακόψουν από μόνοι τους την θεραπεία τους ενώ οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομικό μαρασμό και τελικά αφανισμό.

Ο τομέας Υγείας της Ν.Ο.Δ.Ε Δωδεκανήσου αναγνωρίζει τον ρόλο και την προσφορά των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία και θα αντιταχθεί σε μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τους και την παράδοση της λιανικής διανομής των φαρμάκων σε καρτέλ.

Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, που είναι επιθυμητός από όλους, δεν μπορεί να γίνει με αποφάσεις που απαξιώνουν το ρόλο των φαρμακοποιών, τους οδηγούν σε φυσική εξόντωση και παραγνωρίζουν τη διαχρονική τους σχέση και προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

Για την Θεματική Υγείας της ΝΟΔΕ

Ο συντονιστής

Ηλίας Τσέρκης

Pin It on Pinterest

Shares
Share This