Το έργο που αφήνει πίσω του ο Δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας

Αγαπητοί δημότισσες και δημότες

Κλείνοντας μια μακρά θητεία ως δήμαρχος, νοιώθω την ανάγκη εν όψει της αποχώρησής μου από το Δήμο να αναφερθώ με ιδιαίτερα συνοπτικό τρόπο στα βασικά έργα και τις δράσεις που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους συνεργάτες μου σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας:

Από τότε που ανέλαβα Δήμαρχος της Ερμούπολης, έχουμε κυριολεκτικά σκάψει το Δήμο μας από άκρη σε άκρη!

Ανοίξαμε όλο το ιστορικό κέντρο και υπογειώθηκαν με δική μας πρωτοβουλία όλα τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης καθώς και της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Αναπλάσαμε κάθε δρόμο, αντικαταστήσαμε το τσιμέντο και την άσφαλτο με γρανίτες και μάρμαρα. Φτιάξαμε με πέτρες και βότσαλα τα σκαλάκια αλλάξαμε ριζικά την εικόνα της, και αναδείξαμε τα νεοκλασικά της όπως τους αξίζει.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναφέρει κανείς το πλήθος των έργων και των δράσεων της δημοτικής αρχής αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους δημότες -ειδικά για τους νεώτερους- να έχουν μια εικόνα για την προσφορά στον τόπο μας και για τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε για να πετύχουμε αυτά τα έργα και τις δράσεις.

Έργα Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Συνεχίσαμε με σχέδιο τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει η δημοτική αρχή του Λ. Πιταούλη.

Παραλάβαμε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης με δύο μονάδες, ημερήσιας παραγωγής 1.200 κυβικών και μάλιστα ελλειμματικής λειτουργίας.  Σήμερα στο ίδιο εργοστάσιο υπάρχουν εννέα (9) μονάδες με συνολική ημερήσια δυναμικότητα 4.700 κυβικών, ικανό να ανταποκριθεί ακόμα και στη ζήτηση της θερινής περιόδου για την Ερμούπολη, το Μάννα, την Αζόλιμνο, τα Τάλαντα. Το παράδειγμά μας ακολούθησαν και οι δύο πρώην Δήμοι του νησιού και έτσι το πρόβλημα της ύδρευσης, σε ένα μάλιστα τόσο άνυδρο νησί, όσον αφορά την εξασφάλιση του νερού έχει επιλυθεί.

Παράλληλα η Ερμούπολη και το Μάννα, δηλαδή τα δημοτικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Ερμούπολης, σε όλη την έκτασή τους απέκτησαν σύγχρονα και καινούργια δίκτυα ύδρευσης, εξασφαλίζοντας στη βρύση του καταναλωτή υγιεινό και πόσιμο νερό, όπως μαρτυρούν οι δειγματοληψίες που ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιούνται και ελέγχονται από ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εργαστήριο των Αθηνών. Στον τομέα της αποχέτευσης, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου καινούργιο αποχετευτικό δίκτυο στην πόλη και από το 2000 λειτουργεί σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με άριστα αποτελέσματα.

Μετά την ενοποίηση των τριών πρώην Δήμων του νησιού, δόθηκε προτεραιότητα στην ενοποίηση όλων των υπαρχόντων δικτύων ύδρευσης  μεταξύ τους και ξεκίνησε η αντικατάσταση των περισσότερων επιβαρυμένων και παλιών δικτύων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί τμήματα των δικτύων, συνολικού μήκους  5.920 μέτρων και βρίσκεται σε εξέλιξη έργο με το οποίο θα αντικατασταθούν άλλα  3.400 μέτρα. Ταυτόχρονα, ήδη έχει δημοπρατηθεί και έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για τη βελτίωση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, με την κατασκευή δύο νέων υδατοδεξαμενών, εξωτερικού κι εσωτερικού δικτύου από πλαστικούς σωλήνες, έργο που ανταποκρινόταν στα κριτήρια του ΕΣΠΑ και εντάχθηκε και χρηματοδοτείται απ’ αυτό.  Η αποχέτευση της Βάρης και του Μέγα Γιαλού εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής του ΕΠΕΡΑΑγια χρηματοδότηση την τρέχουσα Προγραμματική περίοδο 2007-2013. Πρέπει να γνωρίζει, κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να είναι δίκαιος κριτής, ότι ειδικά για το έργο αποχέτευσης της Βάρης, από το 2000 που ανατέθηκε η αρχική μελέτη μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει η νομοθεσία περί εκπόνησης μελετών, περί εκτέλεσης δημοσίων έργων, περί κανόνων ένταξης χρηματοδότησης κλπ. Μια απίστευτη διαδικασία με απίστευτη γραφειοκρατία που μόνον όποιος έχει συμμετάσχει σ’ αυτήν την υπόθεση μπορεί να καταλάβει.

Σημαντικά έργα και δράσεις στη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου:

Πολεοδόμηση Στρατοπέδου Ζαφείρη. Είκοσι ένα στρέμματα κοινόχρηστο αστικό πράσινο, νέοι χώροι στάθμευσης, σχεδιασμός παιδικής χαράς και αστικού πάρκου. Ολοκληρώθηκε η πολεοδόμηση, εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά κυριότητα στο Δήμο. Στηρίζεται με αυτόν τον τρόπο άμεσα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με νέες εγκαταστάσεις και 2.000 τετραγωνικά μέτρα κτηρίων.

Τριώροφο κτίριο στάθμευσης με 135 θέσεις δίπλα στο κέντρο της πόλης.

Ανοιχτός χώρος στάθμευσης στη θέση «Πλακούρα» στη Λαλακιά (ολοκληρώθηκε).

Ανάπλαση πλατειών Πρασακάκη, Πλαστήρα, Νιρβάνα μετά από μελέτες κοινωνικής προσέγγισης αναγκών των κατοίκων και αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης.

Πολιτιστική διαδρομή στη Δυτική Ερμούπολη με αναβάθμιση φωτισμού και πολεοδομικού εξοπλισμού.

Ανάπλαση πλατείας Μιαούλη (με μόνιμα στέγαστρα και απομάκρυνση των διαφημιστικών ομπρελών)

Ανάπλαση πλατείας Παπάγου, στην οποία οι αντιδράσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ σήμερα υπάρχει πλήρης ικανοποίηση από το αισθητικό αποτέλεσμα.

Δεκάδες μελέτες αναπλάσεων  ωριμάζουν αυτή τη στιγμή, αναμένοντας εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως π.χ. η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης. Επενδύσαμε σταθερά και παλεύουμε για την ανάπλαση των δημόσιων χώρων και αυτό είναι φανερό αν εξετάσει κανείς φωτογραφίες από την Ερμούπολη πριν 20 έτη και τις συγκρίνει με τις σημερινές.

Πολεοδομική Μελέτη, ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης της πόλης μας, το οποίο απαξιώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Αιγαίου, σήμερα δικαιώνεται απόλυτα από το ΥΠΕΚΑ και προχωράει ταχύτατα για θεσμοθέτηση.

Μερικά (ελάχιστα) από τα πιο σημαντικά κτιριακά έργα:

Δημαρχείο Ερμούπολης, Η κορυφή του Νεοκλασικισμού της Ερμούπολης, αποκαταστάθηκε πλήρως και υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες με βάση τα σχέδια που ο ίδιος Τσίλεπ είχε ετοιμάσει, με το πρόγραμμα URBAN και έγινε βασικός πόλος έλξης τουριστών.

Θέατρο Απόλλων, το κόσμημα της πόλης μας. ‘Ηταν σχεδόν ερείπιο και αποκαταστάθηκε πλήρως, επιδιορθώθηκαν όλες οι κακές παρεμβάσεις που είχαν γίνει, εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε για να είναι σήμερα βασικό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης.

Βιομηχανικό Μουσείο, ένα κτίριο κόσμημα της ιστορίας της πόλης μας, αποκαταστάθηκε και λειτούργησε από το Δήμο μας. Μαζί του λειτούργησε ένα σύγχρονο  Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Δήμο της Ερμούπολης και το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δίνοντας τη δυνατότητα για μελέτη και έρευνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στη νησιωτική Ελλάδα. Το Βιομηχανικό Μουσείο επεκτάθηκε και συστηματικά επενδύονται σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του.

Θέατρο Ευανθία Καίρη: Πετύχαμε την παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο του ερειπωμένου τότε κτιρίου, το οποίο διαμορφώσαμε σε χώρο πολιτισμού που εξυπηρετεί ιδιαίτερα το καλοκαίρι τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κολυμβητήριο Ερμούπολης, το οποίο έγινε μετά από πίεση – απαίτηση του Δήμου και με επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας, δίνοντας τεράστιες δυνατότητες αθλητικών διοργανώσεων αλλά και άθλησης των δημοτών μας.

Επέκταση Αθλητικού Κέντρου «Βικέλας», με κατασκευή 4 γηπέδων τένις, γηπέδου 5Χ5 και άλλων υποστηρικτικών υποδομών, δημιουργήσαμε ένα πλήρες λειτουργικό και σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, με μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμβητήριο, τένις και ποδόσφαιρο.

Θέατρο «Ευανθία Καϊρη» στα Λαζαρέτα, ένα κτίριο που έχει φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και λειτουργεί υποστηρικτικά στο Θέατρο Απόλλων, κατασκευάστηκε από το Δήμο μας.

Κτίριο ΔΕΥΑΕ, ένα διατηρητέο μνημείο αποκαταστάθηκε από το Δήμο και φιλοξενεί την Υπηρεσία Ύδρευσης.

Κτίριο Βιολογικού καθαρισμού στα Λαζαρέτα

Αποθήκες Παραλίας (πρώην ΚΑΖΙΝΟ) όπου λειτουργεί ένας σύγχρονος επιβατικός σταθμός πλοίων, ενώ παράλληλα φιλοξενείται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αποκατάσταση Έπαυλης Τσιροπινά και μετατροπή της σε πολιτιστικό πολυχώρο, ένα έργο σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Ποσειδωνίας, έσωσε ένα κτήριο και αναβάθμισε όλη την περιοχή. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για το ανοιχτό θέατρο στην αυλή του κτιρίου, δίνοντας νέες δυνατότητες πολιτιστικών δράσεων στη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας.

ΚΑΠΗ Μάννα με 240 τ.μ με αίθουσα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Κωδωνοστάσια Ιερού Ναού Αναστάσεως: Με σοβαρά προβλήματα παθολογίας, επισκευάστηκαν και ενισχύθηκαν μετά από στατική και αρχιτεκτονική μελέτη.

Β’ κλειστή αίθουσα Αθλητικού Κέντρου, επισκευάστηκε, διαμορφώθηκε και ενισχύθηκε για να φιλοξενεί τους αγώνες του Φοίνικα Σύρου. Φέτος θα δοθούν ακόμη 50.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της αίθουσας.

Ανακατασκευή κτηρίου για χρήση Νηπιαγωγείου στην Ερμούπολη. Ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Γήπεδο Βάρης, το οποίο το επέβλεψε η τεχνική μας υπηρεσία

Πινακοθήκες – Αίθουσα Τέχνης, υποδομή στον πολιτισμό που ήταν απαραίτητη.

Έργα ανάπτυξης:

ΧΥΤΑ Νήσου Σύρου, ένα έργο πνοής για το νησί μας ωρίμασε και υλοποιήθηκε από το Δήμο μας, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο μεταχείρισης των απορριμμάτων μας. Η παλιά χωματερή αποκαταστάθηκε με αντιστήριξη και αγωγούς εκτόνωσης αερίων. Το νέο κύτταρο απορριμμάτων στεγανώθηκε και τα στραγγίσματα που έπεφταν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα οδηγούνται σε βιολογικό καθαρισμό. Εγκαταστάθηκε και λειτουργεί σύστημα πυρασφάλειας και σταμάτησε το φαινόμενο των αυτόματων αναφλέξεων.

Προβλήτα Κρουαζιερόπλοιων, βασικό έργο υποδομής τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης της κρουαζιέρας. Με μήκος 73 μέτρων, μπορεί να εξυπηρετήσει συνολικό μήκος 140 μέτρων με ασφάλεια και άνεση.

Αλιευτικό καταφύγιο Ποσειδωνίας, όπου ένας ημιτελής λιμενίσκος διαμορφώθηκε σε σύγχρονο καταφύγιο με επέκταση μόλου κατά 24 μέτρα, φάρους και υποδομές ύδρευσης, φωτισμού και πυρόσβεσης.

Master Plan Λιμένα Ερμούπολης, για την χωροταξική οργάνωση του λιμανιού μας και τη μεταφορά του εμπορικού λιμένα σε άλλη θέση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο:

Μετά από τεράστιο αγώνα διεκδίκησης από τη δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού, ιδρύθηκε επιτέλους το έτος 2000 Πανεπιστημιακή Σχολή στη Σύρο. Στηρίζουμε με πράξεις τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στη Σύρο, με παραχώρηση του πρώην 1ου Γυμνασίου για τις ανάγκες στέγασης, του Πνευματικού Κέντρου για μαθήματα καθώς και του πρώην Καζίνο στην παραλία, για εργαστήρια. Δόθηκε το Βιομηχανικό Μουσείο για Βιβλιοθήκη και για μάθημα ενώ άμεσα θα λάβουν και 2.000 τ.μ. κτιρίων στο πρώην Στρατόπεδο. Θα είχε επιβιώσει το Πανεπιστήμιο στο νησί μας από το σχέδιο «Αθηνά», αν δεν το είχε στηρίξει ο Δήμος μας τόσο συστηματικά;

Μαρίνα Σύρου, έργο που βοηθήσαμε ως δημοτική αρχή να υλοποιηθεί αλλά ουδεμία ευθύνη έχει ο δήμος για την απρόσιτη τιμή που έχει ορίσει το υπουργείο για την εκμετάλλευσή της.

Αεροδρόμιο Σύρου, του οποίου η επέκταση στα 1.350 δεν προχώρησε μετά από άρνηση της τότε κυβέρνησης να την εγκρίνει και να τη χρηματοδοτήσει. Η σημερινή προβλεπόμενη επέκταση θα φέρει 80άρια αεροπλάνα στο νησί και πιέζουμε συστηματικά την αρμόδια υπηρεσία να την υλοποιήσει.

Τεχνολογία:

Κατασκευάσαμε το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών, έργο καινοτομίας και σοβαρής τεχνολογικής υποδομής, το οποίο συνέδεσε με οπτικές ίνες φορείς δημοσίου (σχολεία, νοσοκομείο, μουσεία, πανεπιστήμιο κ.α.) αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση του δημότη με ταχύτητα και εξ αποστάσεως.. Εντός των ημερών υλοποιείται  το σχέδιο ΜΑΝ-2, το οποίο αναβαθμίζει τις ταχύτητες αυτές, με 100πλασιασμό τους! Ο Δήμος μας έχει πλήρως μηχανογραφημένες σχεδόν όλες τις υπηρεσίες του, όλες οι εφαρμογές είναι δικτυακές και λειτουργούν παράλληλα από τους υπαλλήλους του Δήμου σε όποιο κτίριο κι αν βρίσκονται, διαθέτει μηχανογραφικό και δικτυακό εξοπλισμό (servers) τελευταίας τεχνολογίας τον οποίο αναβαθμίζει και βελτιώνει συνεχώς, διαθέτει δομημένη καλωδίωση σε όλα τα δημοτικά κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες, διαθέτει σημεία free wifi hot spot στην πόλη αλλά και στις δημοτικές ενότητες, διαθέτει εφαρμογές GIS, διαθέτει πρόγραμμα ληξιαρχείου και ψηφιακό αρχείο με καταχωρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ληξιαρχικών βιβλίων του, συμμετέχει συνεχώς σε αρκετά επιδοτούμενα προγράμματα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους (π.χ. Κοινωνία της Πληροφορίας, Ψηφιακή Σύγκλιση, ΕΣΠΑ,  κ.α) καθώς και σε δίκτυα συνεργασίας στον τομέα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών π.χ. ΙΚΑΡΟΣ NET κ.α.

Άλλες δράσεις

Αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με προσφορά συστηματική στις γνώσεις και στην παιδεία του τόπου μας. Μετά την καταγραφή του υλικού η Παιδική Βιβλιοθήκη – παρότι την έκλεισε το κράτος – ξεκίνησε ήδη, με διάφορες προγράμματα την επαναλειτουργία της.

Οργάνωση της λειτουργίας της Πολεοδομίας Σύρου, με εξυπηρέτηση και των νήσων Κέας & Κύθνου. Αναβαθμίσαμε τις υποδομές για τους ιδιώτες μελετητές, δημιουργήσαμε μία πολεοδομία ανθρώπινη και εκσυγχρονισμένη.

Αρχιτεκτονική κληρονομιά: υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο 2,4 αξιόλογα-διατηρητέα κτίρια καταρρέουν κάθε χρόνο. Καταγράφτηκε ψηφιακά όλος ο Αρχιτεκτονικός πλούτος της Ερμούπολης (περισσότερα από 1.200 κτίρια) και οργανώθηκε σχέδιο διάσωσης των κτιρίων μας. Έχουν γίνει οι κατάλληλες επαφές για να ενταχθεί η Ερμούπολη στο κατάλογο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ανακύκλωση, διαχειριστήκαμε τα απορρίμματα με εκπληκτική επιτυχία και μαζί με τους δημότες μας φέραμε το νησί πρώτο σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βραβευτούμε από το ΥΠΕΚΑ για αυτό.

Αύξηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου με πάνω από 50 ακίνητα, με κυριότερα τα βιομηχανικά κτίρια Κατσιμανδή, Αναιρούση, Κορνηλάκη και Βελισαρόπουλου, τα οποία στηρίζουν τη λειτουργία του Βιομηχανικού μουσείου, το χειμερινό «Παλλάς»(το οποίο διασώσαμε ως Δήμος) το Λατομείο «Καραβέλα» (μελλοντικό συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο), το κτίριο της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, το κτίριο του ΙΚΑ, το κτίριο της οδού Σουρή, και δεκάδες οικόπεδα σε όλο το νησί.

Πολιτισμός:

Στον τομέα του Πολιτισμού η Σύρος κατά τη θερινή περίοδο είναι το κέντρο του πολιτισμού της Ελλάδας, όπως αναγνώρισαν και επίσημα Αθηναίοι δημοσιογράφοι πριν από λίγες ημέρες. Τα διεθνή Φεστιβάλ Όπερας, κλασσικής κιθάρας και τζάζ καθώς και το φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φέρνουν στο νησί μας, κατά χιλιάδες, καλλιτέχνες και θεατές, ενώ τα φεστιβάλ της Σύρου συζητιούνται σε όλη την Ευρώπη στους καλλιτεχνικούς χώρους.

Αθλητισμός:

Οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που γίνονται στο νησί είναι πάρα πολλά (Βικέλας καπ, Βικέλεια, διεθνή τουρνουά πετοσφαίρισης κ.λ.π.)

Κοινωνικός τομέας:

Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια είχε μία οργανωμένη λειτουργία στους Παιδικούς Σταθμούς, ίδρυσε και λειτουργεί υποδειγματικά Βρεφονηπιακό Σταθμό, πραγματοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, ενώ η λειτουργία των ΚΑΠΗ είναι μια παρηγοριά που προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Παράλληλα οργανώσαμε τα τελευταία χρόνια συσσίτια για τους αναγκεμένους συμπολίτες, ιδρύσαμε κοινωνικό φαρμακείο σε συνεργασία με τους φορείς, ενώ “προχωράμε” στην ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος το πρόγραμμα της “Δια βίου Μάθησης” δίνει ελπίδα και “οπλίζει” με εφόδια και γνώσεις τους πολίτες.

Σύγχρονο έργο:

Επιγραμματικά αναφέρω μερικά από τα σημαντικά έργα της παρούσας δημοτικής θητείας που είναι:

1. Διάνοιξη παρακαμπτήριας οδού Οικισμού Άνω Σύρου, που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακό τον παραδοσιακό μας οικισμό.

2. Ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μόλου: Το έργο πέρα από την προστασία του λιμανιού από τα κακά καιρικά φαινόμενα, αναβάθμισε αισθητικά την όλη περιοχή.

3. Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων: (Υπό δημοπράτηση)

4. Συντήρηση και αποκατάσταση εκκλησιαστικού συγκροτήματος Άγιος Γεώργιος Άνω Σύρου: Φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά όχι μόνο συναινέσαμε, αλλά και συνδράμαμε στην υλοποίησή του.

5. Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου: Αποκατάσταση ενός εξαιρετικού νεοκλασικού και διαμόρφωσή του σε μουσείο.

6. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο Ερμούπολης, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η κατασκυή ανοιχτού χώρου στάθμευσης 80 θέσεων.

7. Η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου δημοπρατείται μέσα στους προσεχείς μήνες, καθώς και η επέκταση – διαμόρφωση κτιρίου για τη στέγαση Δημοτικού Σχολείου Βάρης.

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη”, αναβαθμίσαμε τον ΧΥΤΑ Σύρου στη θέση Κοράκι και προμηθευόμαστε κομποστοποιητές.

Βελτιώνουμε και επεκτείνουμε το σύστημα ύδρευσης Βάρης και Μέγα Γυαλού, ενώ ήδη ωρίμασε το έργο της συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των ανωτέρω περιοχών προς το Βιολογικό.

Προωθούμε παρεμβάσεις εξοικονόμισης ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στο Νηπιαγωγείο Ποσεδωνίας και στο Νηπιαγωγείο Φοίνικα.

Έγινε καθέρεση του υφάλου της “καρφωμένης” στο λιμάνι της Ερμούπολης και διασφαλίστηκε η ομαλή διακίνηση των πλοίων.

  • Τίποτα από τα παραπάνω δεν υλοποιήθηκε χωρίς πολύ κόπο και ομαδική εργασία.
  • Τίποτα δεν έγινε «τυχαία», καθώς όλα αυτά απαιτούν σοβαρότητα, συγκρότηση και όραμα. Υπήρχε πάντα στόχος και αυτός ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, μέσα από μία σταθερή βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτός ο στόχος μας οδήγησε το 2003 στο βραβείο των πιο ευτυχισμένων κατοίκων στην Ελλάδα, με την Ερμούπολη να είναι η «ασφαλέστερη και ιδανικότερη πόλη για τους κατοίκους της».
  • Τίποτα δεν αφήνεται να καταρρεύσει, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια που ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες βίαιης οικονομικής κρίσης. Μπορεί να μειώθηκε η ταχύτητα παραγωγής έργου αλλά με όλες μας τις δυνάμεις στηρίξαμε το νησί και συνεχίζουμε να προσφέρουμε όλα αυτά που ζητάει ο δημότης μας.

Σήμερα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται σφοδρή επίθεση, που οι χρηματοδοτήσεις στερεύουν και οι αρμοδιότητες πολλαπλασιάζονται ραγδαία, ας αναρωτηθούν οι πολίτες ποιοι είναι πιο ικανοί να διαχειριστούν τη δύσκολη αυτή κατάσταση;

Για εμάς, είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι που έχουν τόση εμπειρία και γνώση πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Γιάννης Δεκαβάλλας

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

Pin It on Pinterest