Λίτσα Φτακλάκη: “Έχω πίστη στον θεσμό της Περιφέρειας και στο κοινό μας όραμα” – Συνέντευξη

Συνέντευξη της Λίτσας Φτακλάκη στο rodosreport.gr

  • κ. Φτακλάκη, δώσατε έναν γενναίο αγώνα ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στη θητείας σας;

Είναι αλήθεια ότι ανοίξαμε πολλά μέτωπα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο προγραμματισμός μας για κάποια πράγματα ήταν οριακός, όμως χάρη στην επιμονή και την καλή συνεννόηση με τους συνεργάτες μου, τον φέραμε εις πέρας. Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν η επικοινωνία και ο συντονισμός με 48 νησιά! Στα πλαίσια της στρατηγικής της Διεύθυνσης Τουρισμού, η οποία συνίσταται στην Δημιουργία Ταυτότητας Προορισμού και την Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος ανά νησί, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε και να συντονίζουμε τις δράσεις μας σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Υπάρχουν οι de facto δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογή νέας τουριστικής πολιτικής, οι οποίες όμως ξεπερνώνται, και μάλιστα καθώς επιλύονται, δημιουργούν τις απαραίτητες δομές στους Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς, με τις οποίες μπορούμε πλέον να συνεργαστούμε καλύτερα.

  • Είστε εκ νέου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο πλευρό του Γιάννη Μαχαιρίδη. Ποιο είναι το έναυσμα σας ώστε να συνεχίζετε να προσφέρετε στον τόπο;

P5120190Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε κατά την προηγούμενη θητεία μας, Εξακολουθούμε να έχουμε δυνάμεις να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη θητεία και μεριμνήσαμε ώστε να έχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να το υλοποιήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, στους δικούς μου τομείς, η θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με πολλές επιτυχημένες συνεργασίες και πολλές δράσεις με μεγάλες προοπτικές. Είμαι πολύ αισιόδοξη για τα επόμενα χρόνια και διεκδικώ την ψήφο των συμπατριωτών μας για να μετουσιώσω την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, τις γνώσεις μου και τους συνεργάτες μου, σε πολύτιμο έργο για τα νησιά μας.

  • Φέτος οι αρμόδιοι φορείς αναφέρουν ότι η Ρόδος θα κατακτήσει νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων. Πως συνέβαλε σε αυτό η Διεύθυνση Τουρισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Η στρατηγική της Διεύθυνσης Τουρισμού δεν αφορά μόνο στην επόμενη χρονιά. Πρόκειται για έναν μακρόπνοο σχεδιασμό του οποίου τα οφέλη θα βιώνουμε όλο και περισσότερο στο μέλλον. Οι δράσεις προβολής και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος είναι στοχευμένες και εναρμονισμένες με μακροπρόθεσμους στόχους και σημαντικές επενδύσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, προσδοκούμε σε νέα ρεκόρ κάθε χρόνο. Καθώς το Αιγαίο γίνεται ελκυστικότερο, και καθώς τα νησιά μας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια τουριστική αγορά για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και το διαφοροποιημένο τουριστικό προφίλ τους, οι αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού, η βελτίωση στην ποιότητα των επισκεπτών μας, όπως και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα παίρνουν νέες διαστάσεις.

  • Αναφέρετε μας συνοπτικά το έργο σας ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού για την προβολή των νησιών μας.

Το 2013 συμμετείχαμε σε 13 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, διοργανώσαμε πολλά press trips, fam trips και road shows, όπου είχαμε την ευκαιρία να προβάλλουμε τη νέα ταυτότητα προορισμού των νησιών μας. Δώσαμε έμφαση στις παραδοσιακές τουριστικές αγορές των τελευταίων χρόνων και δεν παραλείψαμε να κατευθυνθούμε στοχευμένα στην διεύρυνση της απήχησής μας σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Διοργανώσαμε ημερίδες και συνέδρια με τουριστικούς οργανισμούς άλλων χωρών με αντικείμενο την ανάπτυξη της τουριστικής μας συνεργασίας και επιστρατεύσαμε κάθε σύγχρονο εργαλείο για την τουριστική προβολή μας. Δημιουργήσαμε την διαδικτυακή τουριστική πλατφόρμα της Περιφέρειας, το www.aegeanislands.gr , της οποίας το περιεχόμενο και οι διαδραστικές υπηρεσίες απευθύνονται σε κάθε ηλικία, κάθε αισθητική και κάθε ενδιαφέρον. Παράλληλα, στραφήκαμε και στις εσωτερικές υποδομές και παραγωγικές δομές, ώστε να τις ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσω της Δημιουργίας Ταυτότητας Προορισμού,  την Διαφοροποίηση του Προϊόντος και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, διαπραγματευόμαστε το τρίπτυχο Παράδοση-Πολιτισμός-Γαστρονομία και γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί, αφού υπερβαίνουμε το μοντέλο Ήλιος-Θάλασσα. Για την θεωρητική θεμελίωση αυτών των δράσεων, την πρακτική τους εφαρμογή αλλά και την παρακολούθηση των παραμέτρων τουριστικής κίνησης, συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και δημιουργήσαμε το Παρατηρητήριο για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του Ν. Αιγαίου, ώστε να στηρίξουμε την πολιτική μας με επιστημονικές μεθόδους.

  • Πιστεύετε ότι υπάρχουν περαιτέρω καινοτόμες ενέργειες να γίνουν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στα νησιά μας;

Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για καινοτόμες ενέργειες και για νέες πολιτικές. Δημιουργ1476501_731123790248479_1033323347_nήσαμε τις προϋποθέσεις για να φτιάξουμε καλές βάσεις στην τουριστική μας βιομηχανία. Η περεταίρω ανάπτυξη και διαχείριση αυτής της βάσης, ειδικά στα πλαίσια διαχείρισης του ιδιαίτερου χαρακτήρα κάθε νησιού, διακρίνεται από τα ρευστά στοιχεία της τουριστικής παγκόσμιας επικαιρότητας. Γι’ αυτό το λόγο, συνεχώς αναζητούμε τα καινοτόμα και δημιουργικά στοιχεία σε κάθε μας δράση και τα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού.

  • Η Ρόδος ως «ναυαρχίδα τουρισμού» και έχοντας αποκτήσει παγκόσμια φήμη, θεωρείτε ότι έχει την εικόνα που της αρμόζει;

Η Ρόδος είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος προορισμός με μεγάλη παράδοση και πολλούς φανατικούς επισκέπτες, Πραγματικούς φίλους που την τιμούν με την επίσκεψή τους επί σειρά ετών. Όλα αυτά προφανώς δεν είναι τυχαία. Οφείλονται στην πηγαία ομορφιά του φυσικού μας περιβάλλοντος, της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Είμαι όμως πεπεισμένη ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την θέση της στις καρδιές των παλιών και των οιωνεί επισκεπτών της. Δημιουργούμε ένα τουριστικό προϊόν που δίνει έμφαση στην ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής, στον βιωματικό τουρισμό, στην πραγματική επαφή του επισκέπτη με τα νησιά μας, τους ανθρώπους και την ιστορία τους.

  • Εξ’ αρχής είχατε πίστη στον Καλλικράτη. Θεωρείτε ότι δικαιωθήκατε ή υπήρξαν σοβαρές δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του;

Ο Καλλικράτης, ως μεταρρύθμιση με περιεχόμενο εξορθολογιστικό και αποκεντρωτικό, θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά τον διοικητικό χάρτη της χώρας. Δυστυχώς, η υλοποίησή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι ισχυρές περιφέρειες, τις οποίες συνεχίζουμε να διεκδικούμε δυναμικά, παρέμειναν στη σφαίρα των ιδεών, περιορίζοντας αρκετά την δυνατότητά μας να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στους νησιώτες και να συνεισφέρουμε αποφασιστικά σε καίριους τομείς της περιφερειακής ανάπτυξης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε περιφέρειες με ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την περιφερειακή μας πολιτική και το έργο μας να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Κυκλαδίτη και του Δωδεκανήσιου.

  • Για ποιο λόγο ζητάτε από τους νησιώτες να σας δώσουν για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης;

ftaklaki@bcards@new.ai_Όπως ανέφερα και παραπάνω, η θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και έχει φέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Σε τελική ανάλυση, θεωρώ, θα ήταν ανεύθυνο από μέρους να μην απευθυνθώ στους νησιώτες για να αξιολογήσουν εμένα κι αυτό το έργο, καθώς και τα σχέδιά μας για το μέλλον. Έχω πίστη στον θεσμό της Περιφέρειας και στο κοινό μας όραμα, το οποίο διακηρύσσει ο επικεφαλής μας, Γιάννης Μαχαιρίδης. Η παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» επικοινωνεί τους στόχους της και το πρόγραμμά της στους Νοτιοπελαγίτες και διεκδικεί την εμπιστοσύνη τους με πλούσιο έργο, καθαρές τοποθετήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ανήκω σε αυτή την παράταξη και μέσα από αυτήν είχα την ευκαιρία να προσφέρω.

  1. Αν εκλεγείτε ποιες αρμοδιότητες θα θέλατε να αναλάβετε και ποιον τομέα θα επιλέγατε; Επιθυμείτε να συνεχίσετε το έργο σας για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας;

Θέλω να ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα στην Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας. Βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες δράσεις που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Τουρισμού και μένει ακόμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2014-15. Θα ήθελα, λοιπόν, να ολοκληρώσω σε αυτά τα πλαίσια την υλοποίηση της Στρατηγικής μας, δεδομένου ότι η θητεία μου στην συγκεκριμένη θέση ήταν εξαιρετικά παραγωγική. Παρόλ’ αυτά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του επικεφαλής μας, του Γιάννη Μαχαιρίδη, είμαι πάντα στην διάθεσή του και θα προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε όποιον τομέα εκείνος κρίνει απαραίτητο.