Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και του δευτέρου γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελούν προπομπό πολιτικών εξελίξεων που φτάνουν μέχρι και τις εθνικές εκλογές πιθανότατα τον Οκτώβριο. Όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπου έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον, αλλά από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ-Ελιά και το «Ποτάμι».
Μία διαφορά άνω του 3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι «νίκη», η οποία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρει να κερδίσει και τις δύο «μάχες», στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο της Αθήνας.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΝΔ θα έχει υποστεί μία στρατηγική ήττα, η οποία ίσως φέρει και εξελίξεις εντός του κόμματος. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ήδη δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις επιλογές του από μεγάλη μερίδα βουλευτών του κόμματος. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί και η στάση του Κ. Καραμανλή.
Το κλίμα στη ΝΔ έχει γίνει πολύ βαρύ μετά τις αποκαλύψεις των Θ. Γιαννόπουλου, Γ. Κουμουτσάκου, Α. Σπηλιωτόπουλου και Ν. Κακλαμάνη για όσα παρασκηνιακά συνέβησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπονόμευσαν την παράταξη προκειμένου να ευνοηθούν οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, οι Γ. Καμίνης και Γ. Σγουρός.
Η οικτρή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με την άδεια πλατεία και τον Α. Σαμαρά να εκφωνεί μία ομιλία άρον άρον ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Η διαφορά ωστόσο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοντά στις +-3 μονάδες δεν αρκεί από μόνη της να σύρει την κυβέρνηση σε εθνικές εκλογές, ιδίως αν υπάρξει σημαντική υποχώρηση του ποσοστού του επίσης αντιμνημονιακού κόμματος των ΑΝΕΛ.
Με αυτά τα δεδομένα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-Ελιάς και του «Ποταμιού» είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν τις εξελίξεις και το πότε ίσως στηθούν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.
Το σύστημα, πολιτικό-επιχειρηματικό, δίνει μία μεγάλη μάχη προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Ένα ποσοστό της τάξεως του 6% για το ΠΑΣΟΚ-Ελιά βγάζει την κυβέρνηση από το αδιέξοδο, αν βέβαια και η ΝΔ πάρει ένα ποσοστό κοντά στο 22-23%. Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πάμε σε εθνικές εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να «επιβεβαιωθεί» η συγκυβέρνηση.
Αν το ΠΑΣΟΚ-Ελιά πέσουν κοντά στο 5% τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ενεργοποίησης των «εφεδρειών» για τις μνημονιακές δυνάμεις.
Με τελειωμένη ως φαίνεται τη ΔΗΜΑΡ, επόμενος στόχος του συστήματος είναι το «Ποτάμι» και το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα κερδίσει. Για την κεφαλαιοποίηση του ποσοστού αυτού (θα δούμε πόσο θα είναι τελικώς) από τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές το φθινόπωρο.
Άρα λοιπόν, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-Ελιάς και του «Ποταμιού» σήμερα κρίνουν πολλά. Και τα δύο σενάρια οδηγούν σε κάλπες το φθινόπωρο και συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβριο. Γιατί από εκεί και μετά η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα, οπότε δεν την παίρνει για βουλευτικές εκλογές.
Εκτός βέβαια και αν τα αποτελέσματα σήμερα είναι συντριπτικά κατά της κυβέρνησης και οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις πολύ πιο γρήγορα.