Σεμινάριο για την τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής

Δυο κουκιά και δυο ρεβίθια πόσα κάνουν παραμύθια;

ΑΛΛΙΩΣ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ «ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ» ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!!!

με την ψυχοπαιδαγωγό – επαγγελματία παραμυθού Σάσα Βούλγαρη*

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης οργανώνεται βιωματικό σεμινάριο για την τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής.

Μπορούμε να φτιάξουμε δικές μας ιστορίες; Χρειάζεται ταλέντο; Είναι εύκολο, είναι δύσκολο; Κι από που θα πάρουμε ιδέες; Και που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε; Υπάρχει ιστορία για κάθε στιγμή; Και πως μπορούμε φτιάξουμε μια πραγματικά ωραία ιστορία; Κι άμα τη θέλω μεγάλη κι αν τη θέλω διδακτική, ή πιο… ποιητική, ή… συγκινητική; Τι «αλατάκι» και τι «πιπεράκι» πρέπει να ρίξω;

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι βιωματικό και αποσκοπεί να μας μάθει να φτιάχνουμε ιστορίες μέσα από απλά και καθημερινά ερεθίσματα, γαργαλώντας τη φαντασία. Θα μάθουμε πως οι ιστορίες κρύβονται παντού – αλλά πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!!! – και χρειάζεται απλά να τις ξεσκονίσεις λίγο ώστε να βγουν στο φως και να παρουσιαστούν με όλη τους την ομορφιά!

Θα παίξουμε με λέξεις, με εικόνες, με γνωστά κλασσικά παραμύθια, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με τις σκιές στον τοίχο, με υφάσματα, με παλιές κάρτες και φωτογραφίες, με μουτζούρες και … με πολλά – πολλά γέλια!!!

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Δεν χρειάζονται!

Μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδαγωγοί, εμψυχωτές, τρομπετίστες και τραγουδιστές, ηθοποιοί και κηπουροί, μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, κομπιουτεράδες, γαλατάδες, φουρνάρηδες, κεραμοποιοί, βασιλιάδες και … όλοι οι κοινοί θνητοί!

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Πολλές!!!

Στο σχολείο με τους μαθητές. Στο σπίτι με τα παιδιά. Στο γραφείο, αλλά μόνο όταν δεν έχετε δουλειά! Στην οδήγηση αρκεί να είσαστε προσεκτικοί. Στον καναπέ αρκεί να έχετε την τηλεόραση κλειστή. Στη βόλτα σας, όταν δεν χαζεύετε στα μαγαζιά …. Και ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ αρκεί να είναι με… ΧΑΡΑ!!!

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ … ΣΟΒΑΡΑ:

Το σεμινάριο αποτελεί μια πρώτη βιωματική προσέγγιση στην τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται επιτόπου, με πολύ απλές και διασκεδαστικές τεχνικές να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Με απλά, αλλά και με πιο εντυπωσιακά ερεθίσματα, θα γράψουν τις δικές τους ιστορίες, θα διδαχτούν απλούς τρόπους να ερεθίζουν την φαντασία και δημιουργικότητά τους στη γραφή. Θα κατανοήσουν τη δομή διαφορετικών λογοτεχνικών αφηγηματικών δομών: κόμικ, ευτράπελες ιστορίες, ποιήματα, διηγήματα, χαϊκού, λίμερικ και γλωσσοδέτες, βιωματικά κείμενα, διαφημίσεις και πολλά άλλα.

Επίσης, θα μάθουν πώς μπορούν μέσα από μια ιστορία να μιλήσουν ευκολότερα για κάποια θέματα, και πώς οι ιστορίες χρησιμοποιήθηκαν ανέκαθεν για να κάνουν ευκολότερη την κατανόηση στριφνών ζητημάτων σε όλα τα πεδία: στη φιλοσοφία, την εκπαίδευση, τη γονεϊκή διδαχή, κ.ά.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο»

Σε συνεργασία με: το Χώρο Παραμυθολογικής Αφήγησης «Ανεράδες», της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου & το Σχολικό Σύμβουλο της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, Α/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες (με διαλείμματα για καφέ)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο, 22/3/2014 από 10:30 έως 14:30

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα ενημερωθούν για το χώρο ηλεκτρονικά

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ +ΦΠΑ

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

στο email: info@medievalfestival.gr (δηλώστε: ονομ/μο, τηλέφωνο, ιδιότητα)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

* H SCBWI Greece, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης για το Παιδικό Βιβλίο SCBWI (Society of Children’s Book Writers and Illustrators) προτείνει την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη ως την ελληνίδα υποψήφιο για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren Memorial Award για το 2014. Είναι η πρώτη φορά που προτείνεται επαγγελματίας αφηγητής για το βραβείο ALMA.

CV Βούλγαρη

Pin It on Pinterest