Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η διάλεξη με τίτλο «Λογοτεχνία και Θέατρο»

 

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου στο ΑΚΤΑΙΟΝ η τελευταία διάλεξη πριν τη θερινή διακοπή με τίτλο «Λογοτεχνία και Θέατρο». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το τμήμα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ρόδου με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του θεσμού «Ανοιχτές Διαλέξεις» που πραγματοποιούνται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας και ακολούθησε η εισήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας του ΠΤΔΕ, κα Λουΐζας Χριστοδουλίδου με θέμα «Η λεπτή σάτιρα και ειρωνεία της βρετανικής αποικιοκρατίας και του επιπολιτισμού στον ‘Βαρνάβα Καλοστέφανο’ του Γιώργου Σεφέρη». Εστιάζοντας στο εν λόγω μυθιστόρημα, η ομιλήτρια ανέδειξε την ανατρεπτική λειτουργία του λόγου του Σεφέρη ο οποίος μέσα από τη σάτιρα, την ειρωνεία και το σαρκασμό – απότοκα μίμησης της στάσης των Βρετανών – επιτυγχάνει την υπονόμευση του αποικιοκρατικού εξουσιαστικού λόγου.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Λέκτορας του ΠΤΔΕ κα Κλαδάκη Μαρία αναπτύσσοντας τη διάλεξη με τίτλο «Γυναίκα και πολιτική στο θέατρο για παιδιά και νέους». Η εισηγήτρια επικεντρώθηκε στην έμφυλη διάσταση των θεατρικών έργων για παιδιά υπογραμμίζοντας τον στερεοτυπικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα δύο φύλα στο περιεχόμενό τους. Οι άντρες εικονίζονται ως τα δυναμικά μέλη της κοινωνίας που συμμετέχουν στην πολιτική ζωή ενώ αντίθετα οι γυναίκες εμφανίζονται απομονωμένες κοινωνικά και κυρίως αποκομμένες πολιτικά.

Το τμήμα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ρόδου και η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όσες και όσους τίμησαν το θεσμό με την παρουσία τους και να ανανεώσουν το ραντεβού για το Οκτώβρη με νέες διαλέξεις.

 

Pin It on Pinterest